Moskova

Moskova

4 Mart 2011 Cuma

Rusya’da kardan dev semaver yapıldı, şenlikte çay ikram edilecek


Fuad Seferov
CHA


Rusya’nın en eğlenceli bayramlarından, kış mevsimine veda ve ilk baharı karşılama anlamına gelen Masletnitsa haftası için tarihi Yaroslav kentinde kardan dev semaver kuruldu. İçi orjinal olarak inşa edilen 6,5 metre yüksekliğindeki semaver 76 bin litre su alabilecek.

Kentin Tarihi Mimarlık Müzesi yanında kurulan semaverin dış kısmı ise karla kaplandı ve Rus motifleri ile süslendi. Dev semaverin Yaroslav halkı için sembolik anlamı da var: Masletnitsa bayramının ilk gününde semaverde su kaynatılacak ve odun borusundan çıkan ilk duman bayramın başladığı anlamına gelecek. Yaroslav kent yetkililerine göre, düzenlecek Masletnitsa bayram şenliklerinde vatandaşlar blinçik ve balın yanısıra bol bol çay da içebilecek.

Rusça semaver "kendi kendini pişiren" anlamına geliyor. Çayı daha çok semaverden içmeyi seven Ruslar'ın özel çay demleme yöntemleri de var. Semaverde yakılan odunun üzerinde çam kozalaklarını olması ve duman kokusunun suya sinmesi iyi bir çay keyfi için önemli.

Buhar üzerinde bekleyen demlikte ise kuru çay yapraklarının haşlanması gerekiyor. Suyun kaynamasının ardından haşlanmış çay yaprakları ile buluşması ise en az 10 dakika sürmeli. Eksi 15-20 dereceyi bulan soğuk havada tavşan kanı rengi çayın içimine ise doyum olmuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder