Moskova

Moskova

5 Nisan 2010 Pazartesi

Rusya’da kutsal Paskalya bayramı

Rusya Ortodoks dünyası kutsal Paskalya bayramını kutluyor.
Rusya'da Ortodoks Hıristiyanlar pazar günü Paskalya yortusunu kutladı. H. İsa'nın çarmıha gerildikten sonra yeniden dirildiğine inanılan bu günde, sadece Moskova'da 269 kilisede 170 bin kişinin toplandığı bildirildi.

Ortodoksların en önemli bayramlarından biri sayılan Paskalya, bir hafta boyunca kutlanıyor. Yunan kaynaklı paskalya kelimesi “kurtuluş” anlamına geliyor. Ruslar bu bayram boyunca “Hristos Voskres!” (İsa Mesih dirildi!) şeklinde birbirlerine hitap ediyorlar. Bu sözler defalarca tekrarlanıyor. Ortodoks inancına göre bu sözde tüm inanç, kararlılık ve umutlar odaklanmakta.
Paskalya bayramının kökü Yahudilikte bulunuyor. Yahudi inancına göre bu bayram Mısır köleliğinden kaçan Musevilerin kurtuluşunu simgeliyor.
Paskalya, perhizle geçen beş haftalık bir hazırlık dönemi ile son haftayı kapsar. Paskalya Günü`nde sona erer. Paskalya Günü için evlerde özel çörekler hazırlanıyor. Boyalı paskalya yumurtası haşlanıyor, mumlar yakılıyor. Yumurtanın kırmızıya boyanması ise İsa’nın kanı anlamına geliyor.
Paskalya’yı bütün Hıristiyan mezhepleri, kendi inançların göre kutluyor. Süryanilerin Temmuz ayında kutladıkları ‘Meryem Ana Paskalyası’ adı verilen yortu da Paskalya kavramı içine giriyor. Rus Ortodoks Kiliselerinde gece ayinlerinden önce kilise dışında bir ayin alayı düzenlenir. Alay kiliseden çıkarken hiç ışık yakılmaz; dönüşte ise, İsa'nın dirilişini simgelemek için yüzlerce mum yakılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder