Moskova

Moskova

9 Nisan 2024 Salı

Moskova’nın anıt ağaçları


İgor Khomutov

Kaynak: https://dzen.ru/a/YlgJ9kPQSFdVHwSx

 

Moskova'da sadece insanlar yaşamıyor, diğer canlılar; hayvanlar, çalılar ve ağaçlar da yaşıyor.

Hikayem ağaçlarla ilgili olacak.

Başkentimizde sekiz milyondan fazla bir ağaç envanteri bulunuyor.

Bunların arasında yüz yaşının üzerinde birçok asırlık ağaç var.

Bunlar, çoğunlukla meşe, karaçam, ıhlamur ve akçaağaçlardır.

***

Moskova'nın en yaşlı ağaçları Kolomenskoye'deki meşe korusundadır. Yaşları yaklaşık 400 ile 600 arasındadır. Ve burada bazı bilim adamlarına göre 1000'den fazla ağaç var.

Bir düşünün: Ağaçlar şehirden daha eski!

Kolomna meşelerinin yüksekliği 26 metreye ulaşıyor - bu, dokuz katlı bir binanın yaklaşık yüksekliği - ve gövdelerinin çapı ise 2 metreden fazladır. Bilim adamlarına göre Kolomenskoye'deki en eski meşe ağaçları 11. yüzyılda Bilge Yaroslav döneminde büyümeye başladı.

***

Bir diğer yaşlı ağaç ise Moskova Devlet Üniversitesi Botanik Bahçesi'ndeki Sibirya karaçamıdır. 1.Petro tarafından on sekizinci yüzyılın başında dikildi. Petro, bahçe içinde üç ağaç dikti: öğrencilerin iğne yapraklı türler arasında ayrım yapabilmesi için ladin, köknar ve karaçam.

Bu güne kadar sadece Sibirya karaçamı hayatta kaldı.

Çürümeye ve düşük sıcaklıklara dayanıklı olduğu için Petro’nun St. Petersburg'daki evlerin temellerinin inşasında kullanmayı tercih ettiği bir türdü.

Ağacın iki büyük dalından birine yıldırım çarpmasından sonra, yıldırımın çarptığı taraf kurumaya başladı. Birkaç yıl önce üzerinde büyük bir çatlak belirdi. Şu anda ağaç, destek için özel destekleyici bir iskele ile korunmaktadır.

***

Moskova'nın merkezinde, Tverskoy Bulvarı'nda "Puşkin Meşesi" vardır. Bu asırlık ağaç hemen göze çarpar.

2012 yılında meşe ağacının kesin yaşı belirlendi - 206 yıl!

1812 yılında çıkan bir yangının ardından Sadovaya Kaltso’nun iyileştirilmesi sırasında 1814 yılında dikilmiştir.

Çağdaşlarının anılarına göre Aleksander Sergeyeviç Puşkin bu meşe ağacının altında oturmayı çok severdi.

***

Kuskovo ormanı parkındaki ağaçlar da yaşlı.

Kuskovo Orman Parkı'nın en değerli objelerinin, 18.-19. yüzyıllardan beri burada yetişen 10'dan fazla ağaç olduğu kabul ediliyor.

Bunlar 200-250 yaşlarındaki ıhlamur ve meşelerdir.

Orman parkına 1856 yılında imparatorluk ailesi tarafından üç meşe ağacı dikildi.

III. Aleksander, eşi Maria Feodorovna ve Tsareviç, imparatorun taç giyme töreninin yıldönümü onuruna Kuskovo malikanesine geldi. Ailenin reisi, Hollanda Evi'nin arkasındaki parkın batı kısmında yeni ağaçlar dikmek için bizzat bir yer seçti.

Kuskovo orman parkındaki yaşlı meşe ağaçları, bölgesel öneme sahip doğal anıtlar olarak kabul edilmektedir.

***

Şehrin kuzey batısında, Leningrad yönündeki Khovrino tren istasyonundan çok uzakta olmayan Graçevsky Park'ta da anıt ağaçlar yer almaktadır.

Bu meşe ağaçları, Moskova'nın en eski ağaçları arasında.

2020'de 432 yaşına girdiler! 

***

Sokolniki Parkı'nda da yaşlı ağaçlar var. Parkın Pesoçnaya Sokağı'nda bölgedeki en eski ağaçlardan biri olan saplı meşe bulunmaktadır.

2021 yılında ise 240 yaşına ulaşması bekleniyor. Meşe ağacının park alanında avlanma yerlerinin bulunduğu bir dönemde büyüdüğüne inanılıyor.

Bugün Sokolniki Parkı'ndaki saplı meşe, bölgedeki en yaşlı ağaçtır.

***

Ve benim yaşadığım süre boyunca şehirdeki bazı ağaçlar büyüdü.

Örneğin, 1950'li ve 60'lı yıllarda ailemiz, Sokol bölgesindeki (şimdi Mareşal Biryuzov Caddesi) Oktyabrsky Pole'un 6. Caddesindeki bir memurun evinde ortak bir dairede bir odada yaşıyordu. O yıllarda bölgede aktif olarak imar çalışmaları yapılıyordu ve 1953 yılında biz bölge sakinleri olarak avlulara çalı ve ağaç diktik.

2022 yılında çocukluğumun geçtiği yerleri ziyaret ettim. Bahçelerin görünümü değişmişti,

70 yıldan fazla bir sürede ağaçlar büyüyüp evler kadar uzun hale gelmişlerdi. Daha önce avlunun ortasındaki çeşme bana çok büyük görünüyordu, şimdi etrafı yüksek ağaçlarla çevrili ve adeta görünmüyor.

Daha sonra ailem başka bir ev tuttu. Sokolniki bölgesine taşındık. Parktaki yaşlı ağaçlardan daha önce bahsetmiştim. Ayrıca Sokolniki'deki Kutsal Meryem Ana'nın Müjdesi Kilisesi yakınındaki Hava Kuvvetleri parkındaki ağaçları da seviyorum.

Tapınak 1906 yılında inşa edilmiş ve daha sonra askeri birliklerin inşa edildiği bir geçit töreni alanıyla çevrelenmiştir.

Matrosskaya Tişina Caddesi'ndeki Kutsal Meryem Ana'nın Müjde Kilisesi, 1906 yılında kışlaları burada bulunan Can Muhafızları Alayı'nın (Moskova Askeri Bölgesi 6. Sapper Tugayı İdaresi) Sapper Taburu'nun askerleri ve subayları için inşa edildi. - cadde ile Popov Lane arasındaki blokta.

Uzun süre Sokolniki bölgesinin bu kısmı gelişmemiş kaldı, Stromynka Caddesi ile Yauza Nehri arasındaki neredeyse tüm bölgeyi kaplayan büyük bir Sokolniçeskoe alanı vardı. 18. yüzyılın sonlarından itibaren saha, sıcak mevsimde burada yapılan askeri tatbikatlar için kullanılmaya başlandı. Sahanın güneydoğu kesiminde 2'nci Carabinieri Alayı'nın eğitim verdiği askeri geçit alanı kuruldu. Yirminci yüzyılın başında, Sapper Taburu'nun kışlası eski geçit töreninin yapıldığı yere inşa edildi. Kışlanın kırmızı tuğlalı binaları (Matrosskaya Tishina St., 10) günümüze kısmen ayakta kalmıştır, Sovyet döneminden günümüze kadar burada bir askeri birlik bulunmaktadır.

Mühendis taburu öne çıktıktan sonra, 1. telgraf ve projektör alayı ve scooter sürücülerinden oluşan bir ekip Sokolniki kışlasına konuşlandırıldı ve yedekleri mühendislik uzmanlıkları konusunda cepheye eğitti. 1915'in sonunda Harbiyeli Kolordu Varşova'dan aynı kışlaya tahliye edildi. Öğrencilerine resmi olarak “Suvorovitler” adı verilen A.V. Suvorov.

Birinci Dünya Savaşı'nın sonunda tapınağın yanına bir park yapıldı ve ağaçlar dikildi. Aradan 100 yıl geçti ve ağaçlar büyüdü

Moskova'da restore edilmiş konakların, kiliselerin ve odaların bulunduğu birçok eski cadde korunmuştur. Hemen hemen her konak ve kilisenin yakınında, şehrimizin ve sakinlerinin tarihine tanıklık eden yaşlı ağaçların hâlâ yetiştiği bir park veya bahçe vardır.

Geçenlerde Taganka bölgesindeki Solzhenitsyn Caddesi boyunca yürüdüm. Bu cadde üzerinde, yakınında yaşlı ağaçlar bulunan pek çok güzel konak bulunmaktadır. Örneğin 8. ve 10. evlerin arasında, yakındaki evlerden çok daha uzun olan büyük bir ağaç var. Ancak bu evler eski, 1907'de inşa edilmiş.

Şehirde yakındaki çitlere rağmen büyüyen ağaçlar bulabilirsiniz. Bazı çitler ağaç gövdelerine sıkışmış ama ağaçlar büyüyüp ışığa ulaşıyor.

Ancak insanlar ağaçların büyümesinin önüne her zaman engeller koymazlar. Bazen yarı yolda buluşurlar ve ağacı demir parmaklıklardan kurtarmaya çalışırlar.

Sokaklarımızdaki ve bahçemizdeki bitkilerimizi ve ağaçlarımızı sevin.

Sonuçta onlar da bizim gibi Moskova şehrinin sakinleri.

Yeşil komşularımıza sahip çıkalım, onlar da bize taş binaların, asfalt yolların arasında oksijen, serinlik ve rahatlık versinler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder