Moskova

Moskova

28 Şubat 2024 Çarşamba

Rus şehirlerinden temizlenen bunca kar nerelerde toplanıyor?


DMİTRY LİSOVSKY 

Kaynak: https://www.rbth.com/

 

2023/2024 kışı, Orta Rusya'da son 40 yılın en karlı kışlarından biri olarak tarihe geçecek. 

Kar yağışı, kar fırtınası ve kar fırtınası Moskova, St. Petersburg ve diğer büyük şehirlerde çok etkili oldu. 

 

Moskova Belediye Hizmetleri İdaresi'ne göre, Ocak ayında Moskova'daki yoğun kar yağışının sonrasında temizlik hizmetleri için 150.000'den fazla kişiye ve 14.000 ekipmana ihtiyaç vardı. Kaldırımların, yolların ve binaların çatılarının neredeyse her gün kardan temizlenmesi gerekiyordu. 

Peki, sokaklardan toplanan kar ne olacaktı?

Geleneksel temizlik yöntemlerine göre toplanan kar şehrin dışında, havalar ısındığında eriyeceği geniş bir depolama alanına yığılmakta. 

Bu tür yerler, kent sakinlerine sorun yaratmamak adına bilinçli olarak şehirden uzakta konumlandırılıyor. 

Bu yöntemin dezavantajı, karın kamyonlarla şehrin her yerinden taşınmasını gerektirmesi. Bunun da zaten sorunlu olan karayolu trafiğine önemli bir ilave yüke sebep olması. 

Dahası, kullanılan özel ekipmanların maliyeti ve sürücülerin ilave mesaileri nedeniyle bu yöntem oldukça pahalı bir seçenek. 

Bu nedenle Moskova, St. Petersburg ve Kazan gibi ülkenin en büyük şehirlerinde kar toplamanın daha verimli olması amacıyla kar eritme ekipmanları giderek daha fazla kullanılıyor.

Bunlar, öncelikle taşınan kardaki çöpleri filtreleyen, ardından ılık suyla arıtıp drenaj sistemine pompalayan büyük tesislerdir. Tüm süreç çok hızlıdır; tesisler sadece 3-4 dakika içinde taşınan 10 tona kadar karı eritebiliyor.

Kar eritme istasyonları, kar temizlemede zamandan ve paradan tasarruf sağlıyor, ancak yine maliyeti çok yüksek: 1-5 milyon ruble (yaklaşık 11.000-55.000 $). 

Fiyat, çalışma hızlarına ve maksimum yük kapasitesine bağlıdır. 

Moskova'da şehir sınırları içinde bu türden 49 tesis kurulurken, St. Petersburg'da 18 tesis bulunuyor. 

Dikkate alınması gereken diğer bir husus da karın, araç egzoz kirliliği gibi zararlı maddeleri atmosferden absorbe etme eğiliminde olmasıdır. Kar eridikçe toprağı ve su kütlelerini ağır metaller ve hatta petrokimyasallarla kirletebilir. Tam arıtma döngüsüne sahip kar eritme noktaları, bu olumsuz etkilerin önlenmesine olanak tanıyor ve bunun da şehir ortamına şüphesiz faydası var.

St. Petersburg eyaletinin Su Kanalı idaresi basın servisi başkanı Vladislav Ponomaryov, "Bugünlerde, kaldırılan kar kütlesinin tamamı arıtma tesislerinde tam bir temizleme döngüsünden geçiyor ve temiz su olarak Finlandiya Körfezi'ne boşaltılıyor," diyor.

Son yıllarda St. Petersburg ve Moskova'da iki kar toplama yöntemi birleştirilmeye başlandı; kar eritme ekipmanlarının yanı sıra küçük çöplükler de kurulmaya başlandı. Kötü havalarda, caddelerin bir an önce temizlenmesi ve ulaşımda zaman kaybının yaşanmaması için, yağış sonrası çevre bölgelerden toplanan kar buraya getiriliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder