Moskova

Moskova

13 Kasım 2021 Cumartesi

Ruslar özgürlükten ne anlıyor?


Kaynak: https://turkrus.com/

 

Rusya'da her 4 kişiden 3'ü özgürlüğü "ülkeyi kim yönetirse yönetsin, kendi iradesine göre yaşama olanağı" olarak tanımlıyor. Bilimler Akademisi Sosyoloji Enstitüsü'nün araştırması, Rusya'nın "değerler profilinin" 2000'li yılların başında son halini aldığı ve o günden beri değişmediği iddiasında.

Enstitünün 2021 mart ayında gerçekleştirdiği son araştırmaya göre, Rusya vatandaşları için en önemli değerler adalet ve özgürlük. Ruslar adaleti yaklaşık olarak Avrupalılar gibi tanımlasa da özgürlük konusundaki görüşleri farklı. "Özgürlük siyasi haklarla sağlanır" fikrine destek verenlerin oranı yalnızca yüzde 30. Çoğunluk ise özgürlüğün ülkedeki siyasal düzenden bağımsız bir şey olduğu kanısında.

Ankette katılımcılara "iyi bir toplumu" nasıl tanımladıkları da soruldu. Buna göre, yüzde 51'lik bir kesime göre iyi bir toplum olmanın şartı sosyal adalet. İnsan hakları ve ifade özgürlüğünü iyi bir toplumun olmazsa olmazı görenlerin oranıysa yüzde 41.

Rusya halkının demokrasi anlayışı da Batı toplumlarından farklı. Muhalefetin varlığını demokrasinin bir parçası olarak görenler çoğunlukta olsa da katılımcıların yüzde 60'ına göre, muhalefetin görevi iktidarı değiştirmekten ziyade hataların düzeltilmesi için eleştiride bulunmak olmalı. 

Batılı demokrasilerde normal karşılanan azınlık hakları, toplumsal cinsiyet eşitliği, iktidarın seçimler yoluyla değişebilirliği, çok partili rejim gibi özellikler Rusya'da halkın kısmen önemli bulduğu konular. Ankette bu nitelikleri olmazsa olmaz sayanların oranı yüzde 5 ile 17 arasında değişmekte.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder