Moskova

Moskova

17 Kasım 2021 Çarşamba

Borş çorbası endeksi


Kaynak: https://turkrus.com/

 

Rusya'nın en meşhur çorbası borş da enflasyonun pençesinde. Argumentı i Faktı dergisi, çorbayı hazırlamak için gerekli malzemelerin fiyatının son 5 yılda yüzde 40 arttığını yazdı. Eğer aynı malzeme ile çorba Türkiye'de yapılacak olsa, maliyeti lira bazında en az dörde katlandı. 

Borş endeksi olarak bilinen malzemelerin toplam fiyatının son 5 yıldaki değişimi şu şekilde:

2016 - 229 ruble 25 kapik, (2016 kuruyla 10,5 TL)

2017 - 234 ruble 55 kapik,

2018 - 245 ruble 54 kapik,

2019 - 257 ruble 59 kapik,

2020 - 267 ruble 65 kapik,

2021 - 325 ruble 38 kapik. (2021 kuruyla 45 TL)

 

Çorbanın geleneksel tarifinde kullanılan ve araştırmaya konu olan malzemeler şunlar: 

500 gr dana eti,

500 gr patates,

500 gr lahana,

300 gr pancar,

300 gr havuç,

150 gr soğan,

20 gr tuz, 200 gr smetana.


Evde yapacaklara ayrıntılar:

Yapımı için malzemeler

 8 su bardağı su

500 gram dana eti

1 yemek kaşığı tereyağı

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 adet kuru soğan

1 adet kereviz

1 adet havuç

Yarım lahana

2 diş sarımsak

3 adet domates

2 yemek kaşığı üzüm sirkesi

1 adet defneyaprağı

1 çay kaşığı tuz

Yarım çay kaşığı karabiber

Yarım çay kaşığı kimyon

Pancarları haşlamak için:

3 adet orta boy pancar

Yarım çay bardağı üzüm sirkesi

1 tatlı kaşığı tuz

Servisi için:

Yarım su bardağı krema (smetana)

Çeyrek demet dereotu

 

Borş çorbası tarifi: Nasıl yapılır? 

Pancarları bir fırça yardımıyla iyice yıkayın.

Saplarını ve köklerini ayıklayın ancak soymayın.

Derin bir tencerede tuz ve üzüm sirkesi eklediğiniz bol suda pancarları yarım saat kadar haşlayın.

Bu esnada dana etini iri parçalar halinde doğrayıp ayrı bir tencerede bol suyla haşlayın.

Yumuşayan pancarların suyunu süzün ve kabuklarını soyun.

Pancarlarınızı küp küp doğrayın.

Soğan, havuç ve kerevizi de pancarlarla aynı boyutta doğrayın.

Lahanayı ince ince kıyın, sarımsağı güzelce ezin.

Domatesleri rendeleyin.

Haşlanan etlerin suyunu bir kenara alın.

Tereyağı ve zeytinyağını tencerede kızdırın.

Kereviz, havuç ve kuru soğanı sırayla ekleyip kavurun.

Ardından sarımsakları da ilave edin ve 10 dakika pişirin.

Lahana ve kimyonu da ilave edip 10 dakika daha pişirin.

Son olarak domates rendesini de ilave edin ve suyunu çekene kadar kavurun.

Haşlanmış et ve pancar parçalarını, defneyaprağı ile birlikte malzemelere ekleyin.

Et suyunu da ilave edip 10 dakika kadar pişirin.

Pişme süresinin sonuna doğru defneyaprağını çıkarın.

Üzüm sirkesi, tuz ve karabiberi ekleyip çorbayı lezzetlendirin ve kıvamı koyulaşana kadar kısık ateşte pişirin.

Çorbayı kaselere bölüştürdükten sonra üzerine 1 tatlı kaşığı krema (smetana) ve kıyılmış dereotu ilave edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder