Moskova

Moskova

11 Eylül 2021 Cumartesi

"SSCB'nin dağılmasının asıl nedeni..."


Kaynak: https://turkrus.com/

 

“Sovyetler Birliği’nin dağılmasının en önemli nedeni demokratik talepler değil, halkın temel gıda ürünlerimi bulamamasından kaynaklanan sorunlardı. Marketlerde yiyecek olsaydı, 1991'de hiçbir ‘devrim’ olmazdı” Bu görüş, SSCB’nin son lideri Mihail Gorbaçov’un eski ekonomi danışmanı Oleg Ojerelyev’e ait. 

Eski Maliye Bakanı ve bugünkü Sayıştay Başkanı Aleksey Kudrin’in öğretmeni olarak da bilinen Ojerelyev, Lenta.ru ile söyleşisinde Sovyetlerin dağılma süreciyle ilgili görüşlerini dile getirdi. 

Sovyetler Birliği’nde gıda sorunu zamanında çözülebilseydi birliğin dağılmasının önüne geçilebileceğini belirten ekonomist, “1990’da neden yüz binlerce kişi Manej Meydanı’na çıktı?  Gorbaçov'un diktatörlük yeteneğinden ya da demokrasiden yoksun olmasından değil. Açlıktan, gıda yetersizliği nedeniyle. Dükkanlar boştu, yeterli yiyecek yoktu” dedi. 

Kolektifleştirme sırasında bile, tarımın büyük ölçüde baltalandığı öne süren Ojerelyev, “Ancak Rusya'da tarım ana endüstriydi. Aslında, Sovyetler Birliği'nin cenazesinde belirleyici bir rol oynayan oydu. Tarımcıların yeniden üretim biçimlerine zamanında geçiş fırsatı kaçırıldı. Tekrar ediyorum: marketlerde yiyecek olsaydı, 1991'de hiçbir ‘devrim’ olmazdı” diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder