Moskova

Moskova

4 Eylül 2021 Cumartesi

Sovyet okullarında uygulanan 5 yasak: Sol elle yazmak da dahildi!


Kaynak: https://turkrus.com/

 

Rusya'da okullar her yıl olduğu gibi yine 1 Eylülde açıldı. Küçükler okul heyecanını ilk kez yaşarken, büyükler de çoğunlukla Sovyetler Birliği döneminde geçen kendi okul günlerini hatırladı. Russia Beyond portalı ise disiplinin ön planda tutulduğu Sovyet okullarında uygulanan bazı yasakları derledi. İşte ihlal edilmeleri durumunda öğrencilerin başına ciddi dertler açan 5 yasak:

1. Sol elle yazmak. Resmi Sovyet bakış açısına göre solak yoktur, henüz sağ elle yazmayı öğrenmemiş öğrenciler vardır. Sol elle yazmaya çalışan öğrencilerin ellerinden kalemi alıp zorla sağ ellerine vermek, yine de ısrar edenlerin notunu kırmak bir Sovyet okul klasiğiydi. Fakat Sovyet yönetimi nihayet uygulamanın yanlış olduğuna kanaat getirerek 1985-1986 eğitim öğretim yılında bu yasağa son verdi. 

2. Tükenmez kalem kullanmak. Sovyet eğitim sistemindeki yerleşmiş inanca göre tükenmez kalemler güzel yazmanın düşmanıydı. Güzel yazı ancak divitle yazılabilirdi. Bu nedenle en azından ilk sınıflardaki öğrencilerin tükenmez kalem kullanması yasaklanmıştır.

3. Sivil kıyafet giymek. Öğrenciler kot, süveter, çiçekli elbiseler, spor ayakkabılar giyemez, renkli kurdele kullanamaz. Sovyet çocukları okula üniformayla gelmek zorundadır.

4. Kızlar için oje sürmek, makyaj yapmak, saçını boyamak, erkekler için saç uzatmak. Bu yasakları ihlal eden öğrencilerin küçük düşürülerek sınıftan atılması neredeyse kesindi.

5. Küpe takmak. Anlatılanlara göre, öğretmenleri en çok çileden çıkaran davranışlardan biri öğrencilerin derse küpeyle gelip sinirlerini sınamasıydı. Perestryoka döneminde bile küpesini çıkarmayı reddeden öğrencinin sınıftan atılması kesindi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder