Moskova

Moskova

15 Ağustos 2020 Cumartesi

İzlenesi 7 Rus belgeseli







Pek az bilinse de Rus sinemasının en kuvvetli kollarından biri de belgeselcilik. İşte Russia Beyond'un derlemesiyle, hem ülke içinde, hem de dışında büyük beğeni toplamış 7 yapım.

1. Ekmek Günü - Hlebnıy den (1998), Sergey Dvortsevoy

St. Petersburg'a 80 kilometre mesafede terk edilmiş bir istasyonda çekilen film, istasyona yakın bir köyde yaşayan yaşlıların haftanın bir günü paslı raylar üzerinde köye nasıl ekmek taşıdığını anlatıyor.

2. Belovlar - Belovı (1992), Viktor Kossakovski 

Irmak kenarında bir evde yaşayan yaşlı bir erkek ve bir kız kardeş. Biri hayattan nefret eden, şiddete meyilli ve alkolle boğuşan, diğeri sebepsiz yere de mutlu olabilen iki kardeş. Kossakovski'nin çalışması bugün artık belgeselciliğin klasikleri arasında sayılıyor.

3. Nasıl sürtük olunur - Kak stat stervoy (2007), Alina Rudnitskaya

Bir koçun yardımıyla "zengin erkekleri tavlamayı öğrenen genç kadınlar. Rus kadınlarının arkaik ve ataerkil değerler sistemine yakından bakan belgesel, festivallerde büyük beğeni toplamıştı.

4. Anton şuracıkta - Anton tut ryadom (2012), Lyubov Arkus 

Ünlü film eleştirmeni Lyubof Arkus, kamera arkasındaki ilk çalışmasında bir dönem Rusça interneti sarsan bir şiirin ve yazarının peşine düşüyor. Annesini yitirmiş otistik gencin hikayesi de izlemeye değenler arasında.

5. Kameralı Adam - Çelovek s kinoapparatom (1929), Ciga Vertov 

Sinema tarihinde tanıtıma en az ihtiyacı olan Rus belgeseli. Sinema sanatını ve tekniğini kökünden değiştiren, klasikleşmiş bir yapım.

6. Hassasların sıcağı. Vahşi Plaj - Jar nejnıh. Dikiy, dikiy plyaj (2005), Aleksandr Rastorguyev

Düşük gelirli Rusya vatandaşlarının Karadeniz kıyısındaki tatillerini filme alan bu belgesel de Avrupa'da yankı yaratan çalışmalar arasında. Yutulması zor bir dürüstlükle çekilen film kimilerine göre Rus belgeselciliğinin zirvesi.

7. Yaşasın Antipodlar! - Da zdravstvuyet antipodı! (2011), Viktor Kossakovski

Kossakovski'den bir başyapıt daha. Çekildiği yıl Venedik Film Festivali'nde açılış filmi olarak gösterilen yapım, dünyada coğrafi olarak birbirine en uzak yerlerde yaşayan insanlara konuk oluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder