Moskova

Moskova

10 Mart 2020 Salı

Moskova Metrosu'nun yürüyen merdivenleri



Metin Uçar


Moskova Metro’sunu bilirsiniz. Dünya’nın en güzel istasyonlarının olduğu, turistlerin bakmak için mutlaka gittikleri bir mimari ve mühendislik harikasıdır.

1900 yılı İngiliz icadı olan metro günümüz büyük şehirlerinin olmazsa olmaz ulaşım araçlarından biridir. Büyük bir kısmı yeraltında inşa edilen metrodan faydalanmak için çözülmesi gereken teknik sorunlardan biri yolcuları o derinliğe indirmektir. Bunun çözümü de yine İngiltere’den gelmiştir. İlk metroyu inşa eden İngilizler doğal olarak metroda kullanılan ilk yürüyen merdiveni de 1911 yılında yapmışlardır.

1935’ten itibaren kullanılmaya başlanan Moskova Metrosu’nda da her biri mühendislik harikası olan yürüyen merdivenler kurulmuştur. 30-35 derece eğimli olarak inşa edilen yürüyen merdivenlerin ‘en’leri şöyle sıralanıyor. Park Pobedı istasyonundaki yürüyen merdiven sizi 63 metre derinliğe indirir. Bu dalda en küçük derinlik ise 3.1 metre ile Salaryevo istasyonundaki yürüyen merdivendir. İnşaatı büyük bir tempo ile devam eden Moskova Metrosu’ndaki yürüyen merdiven sayısı 905’tir (bu yazının yazıldığı sırada).

Metroda yürüyen merdiven deyip geçmeyin. Aslında potansiyel tehlike içeren bir ulaşım aracıdır. Arıza yaptığı anda boş bulunursanız düşebilirsiniz. Son basamaktan çıkarken elinizdeki bir eşya basamaklara sıkışırsa arkadan gelen insanlar üzerinize yığılmaya başlayabilir. Bu yüzden yürüyen merdivende iken sık sık nasıl davranmanız gerektiğine dair uyarılar duyarsınız. Onca yıllık işletimi sırasında insan hayatına mal olan ciddi arazılar yaşanmamıştır. Yaptığım araştırmada tespit edebildiğim en ciddi kaza 2012’de yaşanmış. Komsomolskaya metro istasyonundaki yürüyen merdiven önce sert bir şekilde durmuş, ardından da basamakları boşalarak hızla aşağı hareket etmiş. 10 kişinin yaralandığı bu kazaya bir süre önce tamamlanan bakım sırasında, işçilerin bir muftayı yerine takmayı unutmalarının neden olduğu anlaşılmış.

Moskova’da metroyu kullanıyorsanız veya gezmek istiyorsanız yürüyen merdivende davranış kurallarına mutlaka uyun. Yüzünüz hareket yönüne dönük olsun, trabzana tutunun, yürüyen merdivenden eşyalarınızın basamak aralığına sıkışmamasına özen gösterin, koşarak inmeyin, basamaklara oturmayın, çocuklarınızın elinden tutun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder