Moskova

Moskova

9 Mart 2020 Pazartesi

Yulaf lapası...



Yulaf lapası... Rusçasıyla "Овсяная каша"




Yulaf lapasının yararları-tarifi


Bol lifli sağlıklı kahvaltılık yulaf lapası nasıl yapılır?

Yulaf ezmesi, her sağlıklı beslenmenin içinde bulunması gereken gıda maddesidir. Yulaf ezmesini mükemmel yapan ise düşük glisemik indekse sahip olması. Kaliteli karbonhidrat diyoruz yani sindirim ve dolaşım sisteminin enerjisini en iyi sağlayan enerji kaynağından biride yulaf ezmesidir. 

Gün boyunca özellikle kilosunu koruyan ya da vermeye çalışanlar için dengeli bir şekilde enerji sağlar.

Beta-glukan, yulaf veya ekmek mayasından elde edilen bir liftir. Tahılların içinde en çok yulafta vardır.

Bu lifler hem bağışıklık sistemini güçlendiriyor, hem kalp-damar sağlığına yardımcı hem de Tip 2 diyabet risklerini düşürüyor. Kötü kolestrolü düşüren Yulaf ezmesi, kalp yetmezliği riskini ayrıca şeker atağını ve yüksek tansiyonu azaltır.

Tıbbi olarak 3 önemli görevi olan Yulaf ezmesi lifleri, kolesterolü düşürme, kan şekerini normal seviyede tutma, mide ve bağırsak çalışmasını dengeler.

Yulafı buğday ailesinden değildir. Bu yüzden dolayı doğal yulaflarda gluten olmaz. Gluten yoksa sağlık var demektir.

Diyet yapanlar ya da kilo vermek isteyenler ya da fit kalmak istiyorum diyenler kesinlikle yulafı hayatlarına sokması gerekir. 


Yulaf lapası nasıl yapılır?



Malzemeler

5 yemek kaşığı ortalama 50 gram yulaf ezmesi,
1 su bardağı kadar Su ya da süt olabilir ya da bunların karışımı,
1 tatlı kaşığı toz Tarçın,
2 adet ceviz, ya da tercihe göre yaban mersini 
Üzeri için bal ya da pekmez, tercihen 1 porsiyon taze mevsim meyvelerinden biri,
Tercihen 1 çay kaşığı tahin ile lezzeti değiştirebilirsiniz.

1 bardak su ya da 1 bardak süt ya da her ikisinden karışık 1 bardağı, bir tavaya dökün.
Üzerine yulaf ezmesini atın ve toz tarçını ekleyin
Orta ateşte hafiften pişirin, Yulaf içindeki lifler yani beta glukan aynı zamanda bir kıvam arttırıcı olduğu için, koyulaşmaya başladığında ocaktan alın.
Cam ya da porselen kabınıza tavayı boşaltın, Biraz soğumasını bekleyin. Yaklaşık 10 ya da 15 dakika yeterlidir.
Şimdi yemek için üzerine bal ya da pekmez ya da 1 kaşığı geçmeyecek şekilde ikisinden de azcık koyabilirsiniz. 

Dilerseniz mevsim meyvelerinden 1 porsiyonu güzelce dilimleyip karıştırabilirsiniz. Üstüne ceviz, yaban mersini, kuru üzüm ya da istediğiniz çerezi serpin.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder