Moskova

Moskova

7 Şubat 2020 Cuma

Okuyan Rusya: Kağıttan e-kitaba






Dünyanın Çin'den sonra en çok okuyan ikinci milleti olan Rusya'da geride bıraktığımız yıl elektronik ve sesli kitap satışı yüzde 35'lik artışla 6,5 milyar rublelik hacme ulaştı (102 milyon dolar). Pazarın büyüklüğü, ders kitapları hariç toplam satışlarının yüzde 10'una karşılık geliyor. Pazarın tamamı ise 92 milyar rublelik hacme sahip (1,4 milyar dolar).

Kommersant gazetesi, e-kitap ve sesli kitap fiyatlarının basılı kitaplara kıyasla daha yavaş arttığına dikkat çekerek, pazarın büyümesinde fiyat istikrarının önemli rol oynadığını yazdı. Elektronik aygıt kullanımının artması, pazarı büyüten bir diğer etken. Bununla birlikte, korsan faktörü pazarı daha da büyümekten alıkoyuyor.

Gazetenin görüşüne başvurduğu uzmanlar, video içeriklerin korsan paylaşımı konusunda gösterilen yasal hassasiyetin kitapları da içine alacak şekilde genişletilmesi durumunda e-kitap piyasası yüzde 30'luk büyüme oranını yakalayabilir. 2020 yılı pazar tahmini ise 8-9 milyar ruble arasında.

2017'de Alman GfK araştırma şirketi tarafından gerçekleştirilen bir anket, Rusya'nın Çin'den sonra en çok kitap okunan ikinci ülkesi olduğunu ortaya koymuştu.
 
GfK araştırma şirketinin 17 ülkede, 15 yaş üzerindeki 22 bin kişiyle gerçekleştirdiği anket, Rusya'nın Çin'den sonra en çok kitap okunan ülkesi olduğunu gösterdi. Rusya'yı ise sıralamada İspanya izledi.

Anketteki katılımcılara ne sıklıkla kitap okuduklarına dair 'Her gün ya da neredeyse her gün', 'En az haftada bir', 'En az ayda bir', 'Nadiren', 'Hiç kitap okumuyorum' cevap seçenekleri sunuldu. Yayınlanan sonuçlara göre, Rusların yüzde 59'u her gün, neredeyse her gün veya haftada en az bir kez kitap okuyor. Bu oran Çin'de yüzde 70'i, İspanya'da yüzde 57'yi gösteriyor.

Okuma oranının en düşük olduğu ülkeler ise hiç kitap okumadıklarını belirtenlerin oranının yüzde 16 olduğu Hollanda ve Güney Kore oldu.

Öte yandan, ankete göre kadınlar erkeklere oranla daha sık kitap okuyor. Anketin gerçekleştirildiği ülkeler arasında Türkiye yer almamıştı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder