Moskova

Moskova

2 Şubat 2020 Pazar

Beş bin kişilik kuyruk: 31 Ocak 1990’da Rusya’nın ilk McDonalds restoranı açıldı






31 Ocak 1990’da Rusya’daki ilk McDonald's fast food restoranının açılışını 5 bin kişilik kuyruk bekledi. Açılış günü McDonald’s restoranına gelen müşteri sayısı 30 bin kişiyi buldu.









Bugün ilk McDonald's nedir?



Bu restoranın SSCB'de ortaya çıkması, çoğu Sovyet döneminin olağanüstü olaylarından biri olarak görülüyor. Üstelik, ilk McDonald's’ın Moskova’da açılması siyasi bir olay olarak kabul ediliyor - Demir Perde’nin arkasında uzun süredir yaşamış bir ülke nihayet dış ticarete kapılarını açtı. Diğer Batı değerleri de bununla birlikte Rusya Federasyonu'na döküldü. İlk McDonald's Moskova'da ne zaman ortaya çıktı? Keşfi nasıl oldu? Makalemizde bu soruları cevaplamaya çalışacağız.

McDonald's Moskova'da kaç yaşında?

McDonald's (dünyaca ünlü fast food restoranı), Sovyetler Birliği'nde yirmi beş yıldan daha uzun bir süre önce ortaya çıktı. Zincirin ilk restoranı 31 Ocak 1990'da Moskova'da açıldı. Günün soğuk sabahı, ülke tarihinde önemli bir olayla işaretlendi. Hepsinden önemlisi, bu etkinliğin benzersizliği, restoranın sokakta yer almasından kaynaklanıyor. 29 yaşındaki Bolshaya Bronnaya, SSCB'de açılan ağın yalnızca ilk kurumu değil aynı zamanda da sonuncusu oldu. Aşağıdaki restoranlar başka bir ülkede açıldı.

Nasıldı

Görgü tanıklarının ifadesine göre, bu gün restoranın girişinde büyük bir çizgi oluştu. McDonald's hızlı servis prensiplerine ve minimum bekleme süresine dayanan felsefesi çöktü. Moskova'daki ilk McDonald's'ta binlerce uzun kuyrukta toplanan Sovyet vatandaşları için, bugüne kadar benzersiz, benzeri görülmemiş bir çekiciydi.

İşin ilk gününde, restoran 30 binden fazla ziyaretçiye hizmet verdi. 1 bin kişiden beklenen müşteri akışı 30 defa aşıldı. Sadece Mcdonald lerin Rusya'daki ilk çalışma gününün kaydı değil, aynı zamanda ağ tarihinde de dünya rekoru kırıldı.

Detaylar hakkında

Evin pencereleri hala inşa edilirken, kâğıtlarla kapatılmıştı ve sadece içinde olması gerekenleri kapattılar. Gelecekteki iç görüntünün görüntüleri yoktu. Basından, denizaşırı geleceğin harikalarının ne olacağı hakkında bir şeyler öğrenilemedi. İnternet hakkında henüz bir şey duymadım. Ancak, tanıkların ifade ettiği gibi, Sovyet vatandaşları ve çığlık atan kırmızı-sarı tabela oldukça güçlü izlenimler elde etmek için yeterliydi. Gerçekten de, o günlerde bu parlak renklerin kombinasyonu oldukça sıradışı ve çarpıcıydı.
Moskova'daki ilk McDonald's'ın açılışına katılan katılımcılar, restoran kuyruğunun sabahın üçünde şekillenmeye başladığını söylüyor. Açılış on planlandı. O sabah, 1990 Ocak ayının son gününde, denizaşırı sandviçlerle bir toplantıya gelen insanlar, imrenilen işyerinin güzel aydınlatılmış iç alanını görebiliyordu. Kamuflaj kağıdı çıkarıldı ve plastik dünyası, gerçek olmayan renkler, zemine vidalanmış temiz mobilyalar ve odanın derinliklerinde plastik bir palyaço gözlerin önünde belirdi. İnsanların hepsi yaklaştı, ne zaman açıldığını sordu, bağlandı ve beklentisiyle herkesle birlikte dondu.

Saat sekizde milisler yakalanmaya başladı, bir sıra demir bariyerlerden oluşan bir koridor belirdi. Gazeteciler kayıt cihazları ve not defterleriyle göründüler. Açılmadan birkaç dakika önce, yetimhaneden çocuklarla bir otobüs getirdiler. Bedava içecekler ve hamburger alan ilk McDonald's ziyaretçileri oldular. Açılış sırasında, kalabalık zaten binlerce insanı numaralandırdı. Yerlerinden herkes kırmızı kurdele kesmenin değerli anını görmedi. Yetimhanenin mahkumları başlatıldıktan sonra, çocukların hizmet gördüğü küçük bir duraklama oldu. Sonra sıradan insanların restorana girmesine izin vermeye başladılar. Girişte, neşeli bir gülümsemeyle ışınlanan, McDonald's'ın bu Moskova noktasını açan Kanada şubesinin başkanı George Cohan, onları selamladı ve onlarla el sıkıştı.

İlk izlenimler

O zamanlar, dünyanın en büyük restoranı Moskova'nın tam merkezinde açıldı. Keşfi başarıya mahkumdu. Eski kafe Lira (Bolshaya Bronnaya Caddesi, 29) sitesinde, Yugoslav inşaatçıları 900 sandalyeli (dışarıda ve içeride) bir kurum kurdular.

İnsanlar kendi kabulleriyle ağızlarını ağrıyordu. Aydınlık menülere şaşkınlık ve hayranlıkla bakıyorlardı, Sovyet insanına yeni olan kelimeleri okudular, ne yazık ki mütevazı mallarının ne kadar Amerikan gıdası için yeterli olacağını bulmaya çalıştılar. Öğrenciler (ve bunlardan birkaçı vardı) çizburger, Big Mac, patates kızartması, sprite ve kokain aldılar. Birlikte, ortaklaşa edinilen her şeyi paylaştılar ve yediler. Yemekler kesinlikle çok seviliyor. Sprite'ın tadına baktıktan sonra, içkinin “Bell” ine benzer olduğu kadar lezzetli ve şeffaf ama daha pahalı olduğu sonucuna vardık.

İnsanların hatıralarına göre, tuvalet, McDonalds'taki Sovyet tüketicisi üzerinde en güçlü izlenimdi. Gelip gelmeleri gerekse de olmasalar da onu ziyaret etmeye çalıştı. Hikayelere göre, girdikleri ilk izlenim bir çeşit uzay gemisine biniyorlardı. Birçokları için ana mucize, sıvı sabun (serbest!) Verme süreci oldu.

Her biri özel olarak McDonalds restoran için yapıldığı yazılan plastik tabaklar (mini kaşık, bardak, ) peçeteler ve diğer özellikler, aynı zamanda bir denizaşırı catering tesisini ilk kez ziyaret eden Sovyet vatandaşları üzerinde güçlü bir izlenim bıraktı. Bu, insanların gözünde belli bir değer verdi.

Oranları hakkında

Kurumdaki fiyatlar, görgü tanıklarına göre çok pahalıydı. 1990'da McDonalds'ta üretim maliyeti şöyle idi:

"Büyük Mac" - 3 ruble. 75 kopek;
“Filet-o-fish” - 3 ovmak. 25 kopek;
Çift çizburger - 3 ruble;
“Tek Çizburger” - 1 ovmak. 75 kopek;
Hamburger - 1 ovmak. 60 kopek

O dönemde ortalama maaşın büyüklüğü yaklaşık 150 rubleydi, aylık seyahat kartı - 3 rubleydi.

Benzeri görülmemiş heyecan nedenleri üzerine

Moskova'daki ilk McDonald's'ın açılışı neden başkent sakinleri arasında böyle bir sansasyon yarattı? Bu konuyla ilgili olarak, zamanımızda ülkenin çeşitli bölgelerinde yeni restoranların açılmasının yerel standartlara göre çok önemli bir olay haline geldiği belirtilmelidir. Ve sonra zaman tamamen farklıydı: sonsuz bir kıtlık ve boş mağaza rafları ile ayırt edildi. Ülke değişimin eşiğindeydi. Sokaklarda insanlar açık alanda toplandılar. Bir şeyler olmak üzere, bir olay taşan evrensel beklentiler kupasını kırmış olmalı.

Ancak 90'lı yılların başında demokratikleşme süreci oldukça emin bir adım atmış olmasına rağmen, herkes yönetici elitin ülkeyi tam tersi yönde çevirebileceğini anlamıştı. Bu nedenle, burjuva dünyasının adanın başkentinin tam ortasındaki ortaya çıkma haberi, vatandaşlar tarafından önemli bir olay olarak algılanarak, geri dönüşün olmayacağını doğruladı.
Proje hala tartışılırken, pek çok kişi bu konuda kuşkuluydu: Ülkemizin merkezinde “yurtdışında” kaçıracaklarına inanamadılar. Ancak onarım "Lyra" kafesinde başladığında, parlak sarı bir amblem ortaya çıktı, herkes bunun bir söylenti olmadığını anladı. Pek çok Muskovit, gelecekteki denizaşırı restorana bakmak için özel olarak geldi. Her şeyin soyulmuş ve gri olduğu 90'lı yılların başlarında Moskova arasındaki kontrast, kıtlıklar ve uzun kuyruklar tarafından baltalandı ve her şeyin aydınlık, güzel, bol ve erişilebilir olduğu, her şeyin size gülümsediği, açılmış denizaşırı hayat adası. Görgü tanıklarının ifadesine göre, Moskova'daki ilk McDonald's'ın açılışı bomba etkisine yol açtı.

Her şey nasıl başladı

McDonalds ağının SSCB'ye genişlemesi, ünlü şirketin Kanada şubesi girişimi ile gerçekleşti. Süreci George Kohon yönetti. Müzakereler 13 yıl sürdü. McDonald's kurumlarının Sovyet pazarındaki görünümünün fiyatı 50 milyon dolarlık bir yatırım.

1988'de, ilk restoranın açılmasından iki yıl önce, şirket, Sovyet hükümetinden ve SBEB'den ülkede bir iş kurma iznini aldı. Başlangıçta, tüm kârların şirket ile Sovyet hükümeti arasında bölünmesi gerekiyordu. Daha sonra, şirketin tüm hakları satın alındı.

Başarının Sırları

Rusya'da McDonalds kendi patates tedarik çiftlikleri, işleme tesisleri, hamburger ekmeği üreten fabrikalar, et ve elmalı turtalar ve restoranlar için diğer ürünlerle tamamen bağımsız bir organizasyon kurdu.

Anlaşıldığı üzere, Rusya'da yetişen patatesler şirketin standartlarına uymuyordu, bu yüzden uzmanları ithal etmek ve ekim için özel yumrular kullanmak zorunda kaldık.

McDonalds'ta ödeme sadece ruble ile yapıldı, bu da ülke dışında neredeyse hiçbir ücret almıyordu. SSCB'deki durum zordu, hızlı bir kar elde etmek mümkün değildi. Ancak şirket gelecek için çalıştı. Rusya'da ekonomi büyümeye başladığında maliyetler faizle karşılandı.

Bizim zaman

O zamandan beri, yıllar geçti. "McDonald's" şimdi sürpriz değil, onlar her yerdeler. Bugün, 2018’in ortasında, Rusya Federasyonu’nun çeşitli şehirlerinde 686 ağ kuruluşu açılmıştır. En az 306'sı “Makzavtrak” alabilir, 292 restoranında ziyaretçiler Makavto sistemi tarafından misafir edilir, 75 kuruluşta “MakKafe”, 194 restoran doğum günü partileri için misafir seçer, 229 çocuk matini, 83 açık gün düzenli olarak düzenlenir. kapılar.

25 yıldan fazla süredir çalışan McDonald's, Rusya’dan 3 milyardan fazla misafir aldı. Günümüzde kurum, modern fast food sembolü olan en ünlü fast food restoranlarından biridir. Zincirdeki en fazla restoran sayısı Moskova ve St. Petersburg'da bulunuyor.

Bugün ilk McDonald's nedir?

İlk McDonald's’ın açılışından bu yana geçen yıllar boyunca, başkentte ve ülkede bir bütün olarak ve kurumun içinde Puşkin’de çok şey değişti. İç tasarım daha kısa ve işlevsel hale geldi. Cephenin tatlı, renkli tasarımı kayboldu, restoranın ilk ziyaretçileri tarafından hatırlanan bankta plastik palyaço olmadı. Logo değiştirildi. 25 yıl önce bir keresinde gri karanlığa parlayan tabelalarıyla Amerikan restoranı başkentteki en parlak yerdi. Bugün, Amerikan lokantası Las Vegas'taki aydınlık bulvara karşı basitçe göz ardı edilebilir.

Yine de aydınlık iç mekanlar, personelin güzel kıyafetleri, temizliği, yumuşak, rahat koltukları, sakin sakin müziği, hızlı servisi, kaliteli ve lezzetli yemekleri, eve getirilmesi sayesinde, McDonalds Moskova'da ve ülke genelinde çok popülerdir. .

Bugün restoran menüsünde sunulmaktadır:

birkaç çeşit "Big Mac" - tavuk, et, balık, peynirli sandviç;
sandviçler (hamburger, çizburger, vb.);
Patates kızartması ve ayrıca pişmiş;
salatalar;
her çeşit turta;
milkshake, meyve suları, kahve, çay;
tatlılar.

Her zaman bol serinletici içecekler ve harika dondurma. McDonald's’ın Moskova’daki restoran zinciri tarafından sağlanan hizmetler: yiyecek ve içeceklerin eve ulaştırılması, Wi-Fi, kahve servisi, MacCafé, iş yemeği, kahvaltı, yaz terası, self-servis kiosklar ve kartla ödeme. Ortalama fatura büyüklüğü: 200–500 ruble. Tüm McDonald’s kurumlarında olduğu gibi, Bolshaya Bronnaya’daki restoran sigara içmez veya alkollü içki kullanmaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder