Moskova

Moskova

10 Mayıs 2017 Çarşamba

Zafer Günü kutlaması

İkinci Dünya Savaşı’nda Sovyetler Birliği'nin, faşizme, Nazi Almanyası’na karşı 9 Mayıs’ta kazandığı zaferin 72’inci yılı bugün coşkulu törenlerle kutlandı. Gün boyunca da pek çok etkinlik gerçekleşti. 

Sadece Rusya'da değil, zafere katkısı olmuş eski SSCB cumhuriyetlerinin hemen hepsinde törenler düzenlendi.

Geçmişte Sovyetler Birliği vatandaşı olan bütün halklar, onların çocukları, torunları, haklı olarak, “Avrupa ve tüm dünyanın özgürlüğü bizim babalarımız ve dedelerimiz sayesinde kazanıldı,” diye haykırdı
.



9 Mayıs Zafer Günü coskuyla kutlandı

Rusya’da altı yıl süren, Sovyetler Birliği'nin “Büyük Vatan Savaşı”nda Nazi Almanyası'nı yenmesiyle nihayetlenen  2. Dünya Savaşı'nın son vermesinin 72. yıl dönümü büyük bir coşkuyla kutlandı. 

Zafer Günü'nde gözler haliyle, Rusya'nın başkenti Moskova'daki Kızıl Meydan'da gerçekleştirilen Zafer Geçidi'ndeydi.  Zira en görkemli gösteriler geleneksel olarak Kızıl Meydan’da yapılıyor.

Rusya'yı Zafer Günü'nü kutlayan Putin burada yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Savaş milyonların hayatına neden oldu. Ancak Nazizm'in kanlı politikası Sovyetler Birliği sayesinde sona erdi. Hayır, hiçbir zaman, Rusya halkını köleleştirecek hiçbir güç olmadı, bundan sonra da olmayacak. Avrupa ve tüm dünyanın özgürlüğü bizim babalarımız ve dedelerimiz sayesinde kazanıldı. Rus Silahlı Kuvvetleri, her türlü tehdidi geri püskürtme gücüne sahip," dedi.

Moskova’nın 20 parkında, bulvarlarında, Paklonnaya Gora, Teatralnaya, Puşkinskaya ve Triumfalnaya Meydanlarında, Kurtarıcı İsa Katedralinin ve VDNH’nin ana girişinin önündeki meydanlarda;  yaklaşık 100 alanda Zafer Günü özel konser programları gerçekleştirildi.
Geçit töreninde bu yıl 10 bin 1 asker ve 114 askeri teçhizat yer aldı. Piyade yürüyüşü, zırhlı araç geçişi yapıldı.

1945 yılından itibaren en soğuk bayram

Planlanan törenler, mevsim normallerinin altında seyreden olumsuz hava koşulları nedeniyle biraz erken sonlandırıldı.

Moskova'da sıcaklık +3 derece ve yağmurluydu.

Rusya Federal Meteoroloji Merkezi (Hidromettsentr),  Moskova’da bu sene 9 Mayıs’ın 1945 yılından itibaren en soğuk bayram olduğunu bildirdi.

Hidromettsentr tarafından Tass haber ajansına yapılan açıklamada, “Bu 1945 yılından bu yana en soğuk Zafer Bayramı oldu. O zaman 72 yıl önce 9 Mayıs’ta hava sıcaklığı 7,6 dereceydi. Bugünün yanı sıra en soğuk 9 Mayıs 6,5 derece ile 1988 yılında yaşandı,” denildi.

Hava şartları uçakların gösterisine de engel oldu

Rusya Devlet Başkanı Sözcüsü Dmitriy Peskov, düzenlenen Geçit Törenine uçakların katılmamasının sırf kapalı havadan kaynaklandığını belirtti.

Peskov, “Uçuşların kaldırılması için ne Başkomutanın ne de Savunma Bakanının emri gerekiyordu. Meteorolojik şartlara dayanan güvenlik koşulları var“ dedi.

Salı günü sabahı Savunma Bakanlığı, olumsuz hava şartlarından dolayı Kızıl Meydanda düzenlenen Zafer Günü Geçit Törenine uçakların katılımını kaldırma kararını almıştı.

 “Ölümsüzler Alayı” yürüyüşü

9 Mayıs Zafer Günü’nde ilk kez 2012’de Rusya’nın Tomsk kentinde düzenlenen ve daha sonra ülkeye ve dünyaya yayılan ve artık geleneksel hale gelen “Ölümsüzler Alayı” gerçekleştirildi.

Ölümsüz Alay etkinliği kapsamında insanlar, İkinci Dünya Savaşı’na katılan akrabalarının resimlerini taşıyarak Dinamo metro istasyonundan Tverskaya metro istasyonuna ve Kızıl Meydana kadar yürüdüler.

Yürüyüş sırasında katılımcılar, savaşta ölen atalarının fotoğraflarını taşırken, zafer ve savaş temalı şarkılar söylediler.

Etkinliğe Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de babasının resmini taşıyan bir pankartla katıldı.

Katılım bu sene rekor seviyeye ulaştı.

Rusya İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, ülke genelinde 8 milyon, Moskova’da 850 bin kişi yürüyüşe katılarak, II. Dünya Savaşı’nda hayatını kaybeden yakınlarının fotoğraflarını taşıdı.

Böylece “Ölümsüz Alay” yürüyüşünde, ilk kez yapıldığı 2012 yılından bu yana en yüksek katılım sağlandı. 

Yürüyüşe Moskova’da geçen sene 700 bini, 2015’te 500 bini aşkın kişi katılmıştı.

Rusya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İrina Volk, Rusya genelindeyse 'Ölümsüz Alay' yürüyüşüne yaklaşık 8 milyon kişinin katıldığını, bu sayının geçen yılki yürüyüşe katılanların sayısından 2 milyon fazla olduğunu açıkladı.

Havai fişek şovları

Kutlamaların finalinde gece saat 22.00’de Moskova’nın semalarına havai fişekler fırlatıldı.

Moskova, 9 Mayıs Zafer Günü’nde yine görkemli havai fişek şovlarına sahne oldu.

Rusya Batı Askeri Bölge 449. Bağımsız Muhafız Havai Fişek Taburu komutanı Albay Vyaçeslav Paradnikov, Başkentte 10 binden fazla havai fişek atıldığını aktardı.

Paradnikov, "Görkemli askeri ritüel sırasında gece semasını yaklaşık 10 bin havai fişek renklendirdi. 10 dakikalık süre içerisinde 72 havai fişek sistemi ve 18 toptan 30 salvo gerçekleştirildi" dedi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder