Moskova

Moskova

6 Mayıs 2017 Cumartesi

Rusya'da 'George kurdelesi' ne anlama geliyor?


Kaynak: http://haberrus.com/


Rusya'da 9 Mayıs Zafer Günü yaklaşırken, İkinci Dünya Savaşı’nda Sovyet ordusunun Nazilere karşı kazandığı zaferin simgesi olan Aziz George Kurdelesi, Rusya'nın 85 bölgesinde ve tüm dünyada 90'dan fazla ülkede dağıtılmaya başlandı.

Peki siyah ve turuncu şeritlerden meydana gelen kurdele ne anlama geliyor?

George kurdelesi veya Aziz George kurdelesi Rusçada 'Георгиевская лента' olarak yazılıyor. Kurdele, adını Aziz George'den alan, Rusya'da en yaygın olarak tanınan askeri ve tarihi bir sembol. Kurdela üç siyah ve iki turuncu çizgiden oluşan çift renk desenden oluşur. 

Bu sembol Rusya İmparatorluğu, Sovyetler Birliği cumhuriyetleri ve şimdiki Rusya Federasyonu tarafından verilen birçok yüksek askeri ödülün süslemesinin bir bileşenidir.
Sovyetler Birliği döneminde bu kurdelanın kamu anlamında bir önemi bulunmamaktaydı. 

Sembol Ukrayna'da patlak veren Turuncu Devrim'e tepki olarak Rusya'da 2005 yılında tekrar canlandırıldı. Aynı dönemde gençlik örgütleri ile birlikte devlet medyası aracılığıyla II. Dünya Savaşı'ndaki Büyük Vatanseverlik Savaşı'nın galibiyet kutlamaları canlandırıldı. Bu kutlamalarda savaşı Kızıl Ordu'nun kazanmasına katkı sağlayan pek çok askeri personele Aziz George kurdelesini de içeren birçok nişan, madalya ve ödül verildi.


Kurdela, Rusya Federasyonu'nda, özellikle 2014 yılından bu yana, bir vatanseverlik sembolü olarak verilmektedir ve hükümetin kamu desteğinin bir sembolü olarak siviller tarafından kullanılmaktadır. Bununla birlikte Estonya, Letonya, Litvanya, Ukrayna gibi Batı yanlısı bazı eski Sovyet cumhuriyetlerinde yaygın olarak ayrılıkçılığın bir sembolü haline gelmiştir. Ukrayna hükümeti Zafer Gününde George kurdelesinin basın yoluyla gösterilmemesi için girişimlerde bulunmuştur. Bunun yanında kurdele taşıyan kişilere ülkeye giriş yasağı getirmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder