Moskova

Moskova

24 Nisan 2017 Pazartesi

Artık 'seçmen' yok, 'müşteri' var...






"Dünya siyaset sahnesinde ABD'den Fransa'ya ve Hollanda'ya uzanan popülizm dalgası Rusya’yı da vuracak mı?" Bu sorunun yanıtını, Kremlin destekli bir analistler grubu yine Kremlin için aradı.

İzvestiya gazetesinin ulaştığı rapor göre sonuç: "ABD ve Avrupa'da gözlenen popülist siyaset dalgası 2021-2024 parlamento ve başkanlık seçimi döneminde Rusya'ya ulaşabilir."

Bu yıl kurulan ve doğrudan Kremlin için çalışan Sosyal Araştırmalar Ekspertiz Enstitüsü (EİSİ) analistlerinin vardığı sonuç Rusya'da yankı yarattı.

EİSİ'nin başkanlığa sunduğu raporun kamuya açıklanan kısmında, çağdaş popülist akımların toplumsal gelişmenin güncel aşaması olduğu düşüncesine yer veriliyor.

Buna göre, seçmen sağ ve sol arasında seçim yapmaktansa kendini "müşteri" gibi görerek "sunulan fayda paketleri arasında" bir tercih yapıyor.

Sosyal adalet talebinin taşıyıcı olan demografik dilimleri 20-24 ve 25-29 yaş grupları. Bunun sebebi de söz konusu grupların gelirlerinin on beş yıldır sürekli geriliyor oluşu. Başka bir deyişle, 20 yaşında bir genç sıkı bir çalışmayla 35 yıl sonraki hayatını garanti altına alabileceğinden eskisi kadar emin değil.

Gelirlerdeki gerilemenin 20'li yaşlardan 45-50 yaş dilimine uzandığı ülkelerde popülizm gelişme imkanı buluyor. Raporda buna örnek verilen ülkeler İtalya, Fransa ve ABD.

Neticede oy verirken adayların programlarını inceleyip bir karar vermek yerine son anda duygusal seçimler yapılıyor. Bu da seçim sonuçlarını her türlü "anormal sonuca" açık hale getiriyor.


EİSİ raporunun Rusya iç politikasını ilgilendiren bölümlerinin ise kamuoyuyla paylaşılmasının planlanmadığı vurgulanıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder