Moskova

Moskova

13 Kasım 2016 Pazar

"Sosyalizm gitti, eşitsizlik arttı"

Kaynak: http://www.turkrus.com/

“Eski sosyalist ülkelerin vatandaşlarının yüzde 23’ü, Sovyetler Birliği’nin son yıllarına göre bugün daha yoksul.” 

Bu tespit Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’na (EBRD) ait.  
Sovyetler Birliği ve eski Doğu Bloku ülkelerinde son 25 yılda reel gelirlerin 1,5 kat arttığı ve gelişmiş ülkelerle gelir farkının yüzde 17 azaldığı belirtilen EBRD’nin raporunda, diğer yandan aynı dönemde bu ülkelerde gelir eşitsizliğinde ise çok ciddi artış olduğunun altı çizildi. 

Eski sosyalist ülkelerdeki gelir dağılımını incelenen raporda, bölgede halkın yüzde 33’ünün gelişmiş ülkelerle aralarındaki gelir makasının son 25 yılda daha da açıldığı, yüzde 23’lük kesimin ise 1989 yılına göre gelirlerinin daha da azaldığı belirlendi.

34 ülkede (29 eski sosyalist ülke ve Kıbrıs, Almanya, İtalya, Yunanistan, Türkiye) 51 binden fazla hane incelenerek hazırlanılan EBRD raporda, “Ekonomik kazançlardan toplumun çoğunluğu yararlanamıyorsa, reformlardan fayda sağlanamaz. Hayat seviyesindeki eşitsizliğin dışında, fırsat eşitsizliğini azaltmak da önemli. Çünkü neticede tüm eşitsizliklerin kaynağı bu” denildi. 

EBRD’ye göre, eski sosyalist ülkelerinde belirtilen dönemde en zengin yüzde 10’lu kesimin gelirleri yüzde 82, en yoksul yüzde kesimin gelirleri ise yüzde 17 arttı. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder