Moskova

Moskova

25 Mayıs 2015 Pazartesi

Maksim Gorki’den hayat kokan 14 özlü söz



Kaynak: http://www.rusyam.com/

Maksim Gorki ile ilgili kitaplardan en güzel ve anlamlı sözleri, dikkat çeken cümleleri ve etkileyici alıntıları sizlere sunuyoruz.

Geçmişin vagonlarında hiçbir yere gidemezsiniz.

Bilim aklın şiiridir; şiir de yüreğin bilimidir.

İyi bir insan hem aptal hem iyi olabilir. Ama kötü bir insanın beyni olmak zorundadır.

Çalışmak bir keyifken, hayat zevktir; çalışmak görevken hayat köleliktir.

Mutluluk ellerinizdeyken hep küçüktür, ama bir bırakın, ne kadar büyük ve değerli olduğunu anında anlarsınız.

Her yeni zaman kendi kanununu getirir.

Yoruldum; ayağımın değil, yüreğimin götürdüğü yerlere gitmekten. Sustum; dilimdekileri değil, yüreğimdekileri söyleyememekten.

Aslında bir insanın gözyaşı, gülüşünden daha samimi ve tatlıdır. Çünkü unutma, her gülüşün altında bir ihanet saklıdır.

Unutma! İnsanlar bilgi değil, avuntu isterler.

Ölümü ölümle onarmalıyız. Bunun için insanları diriltmek için ölmek gerek. Binlerce insan ölmeli ki milyonlarcası yerine gelsin. Ölüm zor bir şey değil, pek kolay. Yeter ki ötekiler can bulsun, bellerini doğrultsun..

İnsanı en çok acıtan şey; birine ‘hayatını’ hediye etmişken, o kişinin ‘kendini’ başkasına hediye etmesidir.

Huzur denilen o şeyin her santimetresine ihtiyacım var. Bana biraz bahar gerekiyor, çok üşüdüm.

Susuz çiçek açmaz, sevgisiz mutluluk olmaz.

Özgürlük.. Herkes sever özgürlüğü, herkes ister. Ama bana özgürlük versen, dünyadaki en büyük kötülüğü yapmayacağım ne malum? İşte mesele burada. Bir çocuğa bile sınırsız bir özgürlük tanınamaz.




Maksim Gorki (Aleksey Maksimoviç Peşkov)

Asıl adı Aleksey Peşkov olan Rus-Sovyet romancı, hikayeci, oyun, deneme ve gazete yazarı.
Bir maragozun oğlu olan Gorki, anababasız kaldıktan sonra, çocukluğunu, ailesini acımasızca yöneten bir boyahane sahibi olan büyükannesi dolayısıyla halk şiirinin zengin kaynaklarına ulaştı. 11 yaşından sonra geçimini yabancı insanlar arasında çeşitli işler yaparak sağlamak zorunda kaldı.
Bu arada devrim öncesi Rusya’sının yaşadığı ağır rezillikleri yakından gördüğü kadar, kendisini etkileyen aşağılanmış insanların içindeki gücü de gördü. Kazan Üniversitesi’ne girme girişiminde bulunduktan sonra (1884) bıraktı. Onun yerine, Kazan’da devrimci anlayışta insanlar bularak, kentteki ilk toplumcu çevreyi kurdu.
1892’de ilk hikâyesi, Makar Çudra‘yı yayınladı.
Çarlık yönetimince izlenerek bir kaç kez tutuklandı, bu arada 1905’te doruk noktasına varan toplumsal ve edebi etkinliklerini devrim yolunda ortaya koymayı sürdürdü. Yüzyılın başında, Petersburg’da yönettiği “Znanie” yayınevinden, çağdaş yazarların (Andreyev, Bunin, Çehov, Garin-Mihaylovski, Kuprin, Serafimoviç, Veraseyev, vb) önemli gerçekçi yapıtlarını yayınladı. Veremden hastalanması dolayısıyla Rusya’dan ayrılarak, Batı Avrupa’ya ve Amerika’ya gitti, 1913’e kadar Capri’de kaldı. Zaman zaman idealist kuramların, örneğin Tanrı-arayıcılığın etkisinde kalmakla birlikte, 1905’te dostluk kurduğu Lenin dolayısıyla, bu görüşlerden uzaklaştı. Tarihsel olayların çok yönlülüğünü kavramış bulunan Gorki, devrim sırasında da Lenin’e yardımcı olmuş; ilerici düşünceli aydınların yılmaz bir örgütleyicisi ve örnek aldıkları kişi durumuna gelmiştir. Tüm dünyanın her yanına yayılmış yapıtlarıyla, Gorki, uluslararası toplumcu hareketin oluşması ve pekişmesi açısından önem taşımaktadır.
Gorki’nin edebiyat ve edebiyat üstüne çalışmaları, tüm dünyadaki toplumcu yazarlar için bir ölçüt olmuştur.

Yapıtları: 
Foma (1899), 
Küçük Burjuvalar (1902), 
Düşmanlar (1906), 
Ana (1906), 
Çocukluğum(1913), 
Ekmeğimi Kazanırken (1915/16), 
Benim Üniversitelerim (1913), 
Artamonovlar (1925).



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder