Moskova

Moskova

15 Kasım 2014 Cumartesi

Büyüleyici bir mekan: Moskova metrosu

Büyüleyici bir yer olan Moskova metrosu

Kaynak: http://turkish.ruvr.ru/

Moskova’da 195 istasyonu olan metro ile günde 9 milyon kadar kişi taşınıyor. En sıkışık saatlerde metro trenleri 90 saniyelik aralıklarla hareket ediyor. Bu dünya rekorudur.

Trenler ve insanların sesleriyle Moskova metrosu, kentliler için alışılmış bir yaşam gerçeğidir. Bunlar, çevresindeki güzelliklere dikkat etmeden acele ile iş yerine,eve gidiyor. Moskova metrosuna ilk kez girmiş turistler ise hayretler içinde kalıyor. Çünkü dünyanın başka hiç bir yerinde böylesine güzel metro görmemişler.

Moskova metrosunun haritası, ortasındaki çevre hattı ile radyal hatlarıyla bir bulmacaya benziyor. 80 yıl önce ise Moskova’da bir aktarma noktasıyla yalnızca birkaç metro hattı vardı. Çevre hattı kurmak fikrinin doğuşu, bir raslantı sonucu olduğu sayılıyor. Rivayete göre, metronun gelişmesi konusundaki raporu dinleyen Yosif Stalin, bireden kahve fincanını metro krokisine koydu. Üzerinde, kentin merkez kesimini görüntüleyen bölümünde yuvarlak bir leke kaldı. Çevre metro hattını kurmak fikrinin böyle doğduğu rivayeti doğru mu doğru değil mi, bilinmiyor. Ama çevre metro hattının varlığı bir hayat gerçeği oldu.

Çevre hattının tüm 12 istasyonunun mimari anıtları olduğu kabul ediliyor. Toplam olarak da 44 metro istasyonu mimari anıtları listesine yazılmış bulunuyor. Moskova’nın bazı konukları şaşılacak kadar güzel panolar,mozaik tabloları, mermer sütunları görmek için çevre hattından geçmeyi gerekli sayıyor. Ama Moskova metrosunda çevre hattından başka görülmeye değer diğer şeyler de var. Radyal hatların hele başkentin merkezinden geçen kesiminde de turistleri çeken istasyonlar var. “Ploşad Revolütsiyi” istasyonunda turistler rehberin sözlerine inanıp ta, talihin yüzüne güleceği umuduyla bronz köpek heykelinin burnunu sürtüyor, “Mayakovskaya ve “Novoslobodskaya” istasyonlarında da hayret verici derecede güzel panolar ve vitrayların fotoğraflarını çekiyor.

80 yıl içinde Moskova metrosu üstüne sayısız rivayet,söylenti ve şaka doğdu. Çevre hattının istasyonlarından birinde, elindeki sahra telefonyla bir askeri görüntüleyen mozaik tablosu var. Geniş hayalgücü sahibi olan kişiler,tablo yapımcısı ressamın geleceği görme yeteneği olduğunu ve tablo üzerinde görüntülenen adamın elinde cep telefonu karşısında da tablet bilgisayarın bulunduğunu söylüyor. Bu şaka turistlerin hoşuna gidiyor ve birçoğu bu mozaik tablosu üzerinde resimlerini çektiriyor.

Moskova metrosu üzerine gerçek ve uydurma olan pek çok öykü var. Hangilerinin gerçek, hangilerinin ise uydurma olduğunu anlamak için Moskova metrosunu ziyaret etmek lazım. Çünkü bin kez duymaktansa bir kez görmek yeğ diye boşuna denmemiştir.

1 yorum: