Moskova

Moskova

30 Ağustos 2014 Cumartesi

Rusya’nın başkenti Moskova'nın adaşları

Kaynak: http://turkish.ruvr.ru/

Biz Moskova deyince hep Rusya'nın başkentinden bahsedildiğini sanırız, halbuki Moskova’nın pek çok adaşı var.

ABD’nde bile...Hindistan, Kanada, Belçika, Hollanda, İskoçya ve Polonya’da da Moskova adını taşıyan yerleşim birimleri var. Rusya Federasyonunun haritasında ülkenin başkentinin yanısıra Moskova adlı üç yerleşim yeri işaretlendirilmiş durumda.

Rusya’nın Kuzey-Doğu kesiminde, işlek bir otoyol yakınında bir Moskova köyü var. Bu köyde topu topu 10 ev var. Sakinlerinin önemli kısmı, emekliler. Sakinler pek çoğu kente göç etmişler. Yaşlı köylülerse bu köyde yaşamaktan hoşnutlar. Köyde hüküm süren sessizlikten ve huzurdan ve doğaya yakınlıktan memnunlar.

Rusya’nın Kuzey-Batısındaki Pskov bölgesinde de bir Moskova kasabası var. Bu kasabada da sakinlerin önemli kısmını emekliler oluşturuyorlar. Onlar geçkin yaşlarına rağmen neşe içinde yaşıyor, birbirlerine konuk gidiyor, tüm bayramları birlikte kutlıyor, hatta evleniyor ve boşanıyorlar. 74 yaşındaki bir arıcı, tüm ömrü boyunca kömür ocağında çalıştığı Ural bölgesinden bu kasabaya gelmiş. Hep tarımla uğraşmayı hayal etmiş, ancak emekliliğe ayrıldıktan sonra bu hayalini gerçekleştirebilmiş. Arıcının komşusu olan 86 yaşındaki kadın hala ata biniyor. Bu kadın dedikodulara aldırış etmeden kendisinden 30 yaş daha genç olan erkek ile evlenmiş.

Rusya’nın başkentine en yakın bulunanıysa, komşu bölgedeki Tverskaya Moskova. Rivayete göre bir zamanlar burası kervan yoluymuş. Tüccarlar bu bölgede doğanın güzelliğine hayran olup, burası Moskova kadar güzel bir yer demişler. O zamandan beri Tver bölgesinde bulunan bu köy, Moskova adını taşıyor. Kentliler için alışılmış dinlenme ve eğlence yerleri kuşkusuz bu köyde yok. Ancak bu, sakinlerin işine geliyor. Ve yazlık ev yaptırmak için küçük bir toprak parçası satın almak isteyen Moskovalılar bu köye geldikleri her defasında köyün sakinleri öfkeleniyorlar. Moskovalıların onları sıkıştıracaklarından, kendi kalabalık, keşmekeş içindeki kendi Moskovalarına benzeteceğinden korkan sakinler, bizim Moskovamız lastikli değil, fazla yer yok, herkese yetmez,diyorlar.

Taşralı Moskovalılar sakin ve basit bir yaşam yaşıyorlar. .Zaten büyük kentler büyük gelecek planları olan gençler için değil mi? Yaşlı insanlar ise doğaya daha yakın olmaya çalışıyorlar.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder