Moskova

Moskova

19 Ağustos 2014 Salı

Gezdikçe merak edilen ülke: Rusya…

Gezdikçe merak edilen ülke: Rusya…

Rusya’yı bir uçtan diğer uca gezerek izlenimlerini “Kaliningrad'tan Kamçatka'ya Rusya" adlı kitapta bir araya getiren gezgin Timur Özkan, Rusya’nın gezdikçe merak duygusunu artıran bir ülke olduğunu söylüyor.

Rusya’yı dolaşmak isteyenlerin ilgisini çekecek yeni bir gezi kitabı yayınlandı. Rusya’da mimarlık yaptığı dönem boyunca ülkeyi bir uçtan diğer uca gezme fırsatı bulan gezi yazarı Timur Özkan, “Kaliningrad'tan Kamçatka'ya Rusya" adlı kitabında izlenimlerini bir araya getirdi.

Alter Yayınları'ndan çıkan 240 sayfalık kitap, dünyanın en çok merak edilen ve en engin coğrafyalarından Rusya’nın bilinmeyen birçok yönüne ışık tutuyor. Kitapta, Moskova ve St. Petersburg gibi Rusya’nın popüler kentlerinin yanı sıra, Lenin’in memleketi Ulyanovsk, Sibirya’nın Paris’i İrkutsk, yanardağlar diyarı Kamçatka, Rusya’nın Antalya’sı Soçi gibi daha pek çok yer hakkında bilgi bulunuyor. Kitapta Rusya kültüründen Türkiye ve Rusya’nın ortak tarihine, Kirill alfabesinden Rusça sözlüğe kadar birçok farklı bölüme de yer veren Timur Özkan, çalışmasını bir gezi kitabının ötesine taşıyor.
 Timur Özkan, “Kaliningrad'tan Kamçatka'ya Rusya” adlı kitabını ve Rusya izlenimlerini, RS FM’de Süheyla Demir’in sunduğu “Radyo Sohbetleri” programında anlattı.
“MERAKIM RUSYA’YI GÖRDÜKÇE ARTTI”
 “Dünyada birçok yeri gezdim fakat Rusya’nın bendeki yeri ayrı” diyerek söze başlayan gezgin, Rusya’nın kendisinde merak duygusunu sürekli artıran bir ülke olduğunu söyledi: “Gitmeden önce hep merak ettiğim bir yerdi. Şimdi ise gittikçe merakım azalacağına çoğaldı. Çünkü her gittiğim yer ‘Burayı da görmem gerekirdi’ diye başka bir yerin kapısını araladı. Rusya’nın galiba benim için en önemli özelliği bu: Hep merak ediyordum ve hep merak etmeye devam edeceğim.”
“RUSYA’YI HALA YETERİNCE TANIMIYORUZ”
 Gezgin Timur Özkan, Rusya ve Türkiye’nin vizesiz rejime geçmiş olmasına karşın iki ülke arasındaki turist akışının birbirinden çok farklı olmasından rahatsız. Her yıl Rusya’dan Türkiye’ye 4 milyon civarında turist gelirken, Rusya’ya giden Türk turist sayısının 400 bin olduğuna dikkat çeken Özkan, “Rusya’yı hala yeterince tanımadığımızı düşünüyorum. Kitap biraz da bu noktadan yola çıktı. Rusları daha yakından tanıtmayı amaçlıyor. Klasik gezi kitapları gezilecek görülecek yerlerle sınırlıdır. Bense kitapta biraz tarihi kültürel özelliklere de yer vermeye çalıştım.” diyor.
GEZİ TUTKUNLARINA ÖNERİLER
 Timur Özkan’ın Rusya’yı ziyaret edeceklere, önerileri de var: Macera tutkunları için Rusya’nın yanardağ bölgesi Kamçatka, kültür gezginleri için Vladivostok kenti ve Transsibirya yolculuğu, sanatseverler için ise Moskova’daki Bolşoy Tiyatrosu’nu tavsiye ediyor.
“KİRİL ALFABESİ SANILDIĞI KADAR ZOR DEĞİL”
 Rusya’ya gitmek isteyip Rusça bilmeyenlerin en büyük korkusu olan Kiril alfabesi konusunda ise çok rahatlatıcı bir tespiti var Timur Özkan’ın. Gezgin şöyle diyor: “Kiril alfabesi çok zor bulunduğu için Rusça öğrenmenin de çok zor olduğu düşünülür. Oysa Kitapta zor olanın Kiril alfabesi değil; Rusçanın kendisi olduğunu anlatmaya çalıştım. Kiril alfabesi sanıldığı kadar zor değil, bazı harfler bizdekinin aynısı, mühendislerin çok kullandığı matematikten gelen bazı harfler de var. Azıcık bir gayretle Kiril alfabesini öğrenip metroda yol bulan birçok kişi oldu”
Tamamını oku: http://turkish.ruvr.ru/news/2014_08_19/Gezdikche-merak-edilen-ulke-Rusya/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder