Moskova

Moskova

14 Ocak 2011 Cuma

Türkiye’de Rus gelin sayısı 100 bin


Serpil Yılmaz-Milliyet








Türk-Rus Toplumsal Forumu Eşbaşkanı ve Enka’nın kurucusu Şarık Tara, iki ülke arasındaki kültürel yakınlaşmaya Rus gelinleri şahit gösteriyor: “Rusya’daki Enka şantiyelerinde 93 bin Türk çalıştı, 10 bini Rus kızlarıyla evlendi. Türkiye’de Rus gelin sayısı 100 bin

“Cibuti; nerede olduğunu biliyor musunuz?” diye sorup, yanıtı hiç beklemeden “Ben bilmiyordum ” karşılığını veriyor; aynı şekilde “Burundi; nerede olduğunu biliyor musunuz?” diye sorup, “Ben bilmiyordum ” diye devam ediyor Enka’nın kurucusu Şarık Tara...

Tara, Enka’nın Barbaros Bulvarı’ndaki ofisinde, küçük bir gazeteci gurubuyla yaptığı sohbette müteahhitlik hizmeti verdiği ülkeleri sıralıyor:
Arnavutluk, Umman, Kazakistan, Ukrayna, Saraybosna, Angola, Suudi Arabistan, Çin, Libya, Kuveyt, Tacikistan, Dominik Cumhuriyeti, Hırvatistan, Irak, Afrika Ginesi, Almanya, HollandaÖ ve elbette Rusya.

Türkiye’nin 1987 yılında Rusya ile imzaladığı ilk doğalgaz anlaşması yürürlüğe girerken, bir yıl sonra da bu ülkeye müteahhit olarak Tara girmişti.

Enka son 22 yılda Rusya’da 113 projeyi tamamladı, 27 şantiyesi çalışıyor. Rusya’dan aldığı taahhüt işlerinin toplamı 6.5 milyar dolara, gayrimenkullerden elde ettiği yıllık kira gelirleri ise 400 milyon dolara ulaştı.

Enka’nın kurulduğundan bugüne kadar geçen 50 yıllık sürede yaptığı işlerin yüzde 35’i Rusya’da, yüzde 30’u Türkiye’de gerçekleşti...

Şarık Tara’nın Rusya ile kurduğu bu ekonomik ilişkiler, 11-12 Mayıs 2010 tarihlerinde Türkiye’ye gelip 20 kadar belge imzalayan Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ’in ziyareti ile yeni bir boyut kazandı.

Tara, “Rusya’daki Enka şantiyelerinde 93 bin Türk çalıştı, bunlardan 10 bini Rus kızlarıyla evlendi. Türkiye’de Rus gelin sayısının 100 bin olduğunu biliyorum ” dedi.
Tara bir başka önemli veriyi de turizm sektöründen verdi, “Türkiye’ye yılda 3 milyon Rus turist geliyor. Ruslar için Antalya kendi kentleri gibi... ”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder