Moskova

Moskova

28 Aralık 2010 Salı

Vitaly Nikolaenko: Ayılarla konuşan adam














Vitaly Nikolaenko, 7 yıl önce yaşamını yitirmiş ünlü doğa ve hayvan fotoğrafçısı bir Rus.

Nikolaenko, 33 yıl boyunca, tutkusunun peşinde bütün dünyayı dolaştı, binlerce kilometre yürüdü. Onun asıl tutkusuysa kahverengi ayılardı. Onlarla 800 defadan fazla karşılaştı, 12 binden fazla fotoğrafını çekti.

O,kahverengi ayılara yaşamını adadı. Ama ne yazık ki bu hayvanlardan biri 2003 yılında Vitaly Nikolaenko’nun yaşamına son verdi.

Nikolaenko, sonraki yaşamının habercisi olacak kadar canlı, haşarı, günlerini dışarıda, kırlarda, doğaya yakın yerlerde oynayarak geçiren bir çocuktu.. Babasını hiç hatırlamıyordu; çünkü babası 25 milyona yakın Sovyet vatandaşının canını alan o lanet savaşta ölmüştü. 14 yaşında klasik edebiyat eserlerini okumaya başladı. Yaramaz çocukluk dönemi bitip olgunluk dönemi başladı. Daha sonra orduya katıldı. İleriki yıllardaysa kendisini eğitimine adadı.

Çalışkandı, tutkulu ve meraklıydı.

Arkadaşları onu muzip, neşeli, canlı ve kibar biri olarak anımsıyor ve anlatıyorlar. Herkesin sıkıntılı anlarında yardımına koşardı.

Gençliğinde pek çok farklı işe girdi, çıktı. Günün birinde bir ilan gördü ve hayatı değişti. Kamçatka Yarımadası’nda balık işleyicilerine gereksinim vardı. Kararını verdi ve 1965 yılında bir anda kendisini Lavrov Koyunda balıkların arasında buldu. Bir zaman sonraysa bir başka iş için bu işi bıraktı. Bu defa konu turizmdi. Kahverengi ayıların vatanı Geysers Vadisi mekanıydı.

İyi bir rehberdi. İşini ve insanları seviyordu. Kendinden geçerek anlatmaya başladığında turistler can kulağıyla onu dinliyorlardı.

1975 yılında turistik faaliyetlere doğaya zarar verdiği, kirlettiği gerekçesi ile son verildi.

Ancak Vitaly, oralardan kopamadı. Kendisini kahverengi ayıların doğal ortamında onların davranışlarını öğrenmeye ve onlarla ilgili bilgi toplamaya verdi. Bu konudaki uzmanlığı onu dünya çapında ünlü yaptı. Hakkında filmler yapıldı. Paha biçilmez bilgiler, malzemeler topladı. Kamerasını hiç yanından eksik etmedi.
Onun resimleri gerçekten şaşırtıcıydı. İşinin gerçek bir profesyoneliydi. En önemli eserlerinden "Kamçatka Brown Bear" adlı bir fotoğraf albümü ustalığının bir kanıtıdır.

Yöredeki bütün ayılarla aşinaydı. Onları taktığı isimlerle çağırıyordu.
2003 yılında sevgi ve güvenle gereğinden çok fazla yaklaştığı öfkeli, genç bir ayının pençesi canına mal oldu.

O, doğadaki hayvanların, vahşi ve saldırgan olduğu palavrasına inanmazdı. Zaten bilim adamları da boz ayının bu davranışını onun Vitaly’i bir rakip olarak görmesine ve kendi bölgesini koruma içgüdüsüne bağlıyorlar.

Şimdilerde oralara yolu düşenler, Tihaya nehrinin kıyısında Vitaly Nikolaenko için yapılmış anıtı görebilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder