Moskova

Moskova

24 Mart 2010 Çarşamba

Votka tüketimi

Yılda kişi başı 18 litre alkol tüketilen Rusya’da, votka üzerindeki düşük vergi oranının, Ruslar arasında aşırı alkol tüketimini teşvik ettiği ileri sürülüyor.
Rusya'da hükümetin, marketlerde yarım litre votkanın minimum 89 rublenden (yaklaşık 3 dolar) satılması koşulu tepki topluyor. Ancak araştırmacılar, votkadan alınan düşük vergi oranının tüketimi körüklediğini savunuyor.
Yeni Ekonomi Okulu (NES) tarafından yapılan araştırmada, Rus hükümetinin 1994-2008 yılları arasında ülke genelinde 10 bin Rus vatandaşını izleyerek yaptığı çalışma baz alınırken, araştırma sonucunda aşırı alkol tüketiminin ülkedeki ortalama yaşam süresini 10 yıl kısalttığı ortaya çıktı.
Rus devlet istatistiklerine göre, ülkede yılda kişi başına 18 litre alkol tüketildiği belirtilirken, Rus araştırmacılar gerçek rakamın 15 litre civarında olduğunu savunuyorlar.
Moskova Araştırma Enstitüsü Psikiyatri Bölümü Başkanı Aleksandır Nemtsov da, yaptığı açıklamada, ülke genelinde kişi başına yıllık alkol tüketiminin 15 litre olduğunu ve hükümetin 10 yılı içinde bunu 8 litreye düşürme hedefini çok iddialı bulduğunu söyledi. Nemtsov, "Mevcut sosyal, siyasi ve sahip olduğumuz yoksulluk koşullarında tüketimi bu oranda önümüzdeki 15-20 yıl içinde düşürmek çok zor" dedi.
Rusya'da erkek nüfusunun yüzde 2-5'i alkolik olarak nitelendirilirken, erkeklerin yüzde 40'ının da aşırı oranda alkol tükettiği belirtiliyor.
http://www.gazetem.ru/

İlginç ve önemli bazı blgileri de Suat Taşpınar'dan aktaralım:
"Acı haberi Washington Post'un Moskova muhabiri yazdı. Rusya tarihinde ilk kez bu yıl bira tüketimi votkadan fazla olacakmış. Votkaya 6.3, biraya 6.5 milyar dolar harcanacakmış. Rusların milli içkisi tahtından oluyormuş.
Aslında votkayı ilk bulan Fransızlar. Ama onlar ilaç niyetine kullanmış. Votka, 1386'da ilk kez Rusya'ya gelip Çar'ın huzuruna çıktıktan sonra terfi etmiş, 'içkilerin kralı' olmuş ve Ruslarla anılagelmiş. Gerçi daha votka yokken de Ruslar içkiye düşkünmüş. Çar Vladimir'in 988'de Ruslara din ararken önce İslam'ı incelediği, alkol yasağını görünce Hıristiyanlığı seçtiği söylenir. 2. Dünya Savaşı'nda 30 milyon Sovyet vatandaşının öldüğünü, savaş sonrasından bugüne dek ise 27 milyon kişinin alkol yüzünden can verdiğini eklersek, votkanın gücü anlaşılır.
Son yıllarda bira tutkusu arttı. Adam başı tüketim son beş yılda 15 litreden 42 litreye çıktı. Özellikle gençler biracı. Sokaklarda çoluk çocuğu bile elinde bira şişesiyle görmek olağan manzara.
Eski tüfekler dertli, "Kapitalizm Rus karakterini yumuşattı. Votka yerine bira içilir oldu. Rusya votka demektir" diyorlar. Haksız da değiller. Her millet kendi içkisiyle anılmalı. Türkler rakı, Fransızlar şarap, Almanlar birayla... Ruslar ise her zaman votkayla."
(Bira sizin olsun, votka bizimdir!, Suat Taşpınar, Radikal,29 Ekim 2002 )


VE BİR FIKRA
Türkiye ve Mısır’ın talebi
Rus turistlerin en gözde ülkeleri olan Türkiye ve Mısır, Rusya yönetimine başvurarak bir rica iletti: - Lütfen Rus turistler pasaport için ayık değil sarhoş halde fotoğraf çektirsin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder