Moskova

Moskova

18 Kasım 2023 Cumartesi

‘Sahte’ Lenin, Stalin ve Putin


Kaynak: https://medyagunlugu.com/

  

Türkiye’de son zamanlarda Mustafa Kemal Atatürk’e benzerliğini gelir kapısına çevirenlerin sayısı artmaya başladı. Bazı açılardan benzer bir durum uzun süredir Rusya’nın başkenti Moskova’da da var.

1990’lı yılların ortalarından beri Ünlü Kızıl Meydan’a adım atanlar Sovyet Devrimi’nin önderi Vladimir Lenin ya da bir döneme damgasını vuran Sovyet lideri Josef Stalin’le karşılaşıyor. Tabii söz konusu olan Lenin’le Stalin’in benzerleri. Hatta aslında bakılırsa Kızıl Meydan’da “Lenin gibi” dolaşan 10, “Stalin gibi” dolaşan ise sekiz kişi var. Bu kişiler, özellikle yabancı turistlerle para karşılığında özçekim (selfie) yapıyor. Lenin ve Stalin gibi giyinen kişiler sabit bir fiyat uygulamasa ve “pazarlığa açık” olsa da turistlerden birlikte fotoğraf çektirmek için genelde 500-1000 ruble (156-313 lira) talep ediyor.

Kızıl Meydan’da kopyaları dolaşan ünlüler Lenin ve Stalin’le sınırlı değil; son Rus Çarı II. Nikolay, Çariçe II. Katerina, ünlü şair Aleksandr Puşkin ve Karl Marx’ın benzerleri de turist peşinde koşuyor. Hatta bu kişilere son yıllarda Devlet Başkanı Vladimir Putin’le eski ABD Başkanı Barack Obama’nın benzerleri eklendi. Ama Lenin ve Stalin’in “başarılı” kopyalarının tersine Putin gibi dolaşan kişinin Rusya liderine çok benzediğini iddia etmek zor. (Manşetteki küçük fotoğraf)

Sahte ünlüler zaman zaman turist kapmak için işi kavgaya kadar vardırabiliyor hatta karakolluk olabiliyor. Bu kavgalar medyaya esprili şekilde örneğin, “Lenin’le Puşkin kavga etti!” başlığıyla yansıyor.

Ünlü sakalı ve yanından ayırmadığı Pravda gazetesiyle Lenin rolü oynayanlardan Sergey Solovyov, zor bir işleri olduğunu, bütün gün ayakta durduklarını söylüyor, “Bazen de yanımdan geçen kişiler gerçek Lenin’mişim gibi bana laf atıyor” diyor.

Kızıl Meydan’da gezen ve taklit ettikleri tarihi kişilerin sayesinde para kazananların Türkiye’de olduğu gibi büyük bir tepki çektiğini söylemek zor.

Yine de bu kişileri farklı bir açıdan eleştirenler var. Örneğin Parlamenter Vitaliy Milonov, bir ara bu kişilerin yasaklanmasını ya da para cezasına çaptırılmasını istemişti.

Milonov’un gerekçesi ilginçti:

“Kızıl Meydan’da Leninler, Stalinler dolaşıyor. Tamam dolaşsınlar da bari en azından taklit ettikleri kişilere benzesinler. Benzemeyenler ya yasaklansın ya da pazar cezasına çarptırılsın!”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder