Moskova

Moskova

7 Kasım 2023 Salı

Putin’den ‘Altınordu’ göndermesi


Fuad Safarov

Kaynak: https://medyagunlugu.com/

  

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 13. yüzyılda ünlü Rus Prensi Aleksandr Nevski’nin Türk-Moğol devleti Altın Orda (Altınordu) ile iş birliği yapmasının taktik açıdan doğru bir karar olduğunu söyledi.

Rusya’nın Ulusal Birlik Günü vesilesiyle Moskova’daki Zafer Müzesi’nde, Rusya Federasyonu Toplumsal Konseyi’nin yeni üyeleri ile bir araya gelen Putin, tarihi konulara da değindi. Söz konusu bayramın önemini vurgulayan Rusya lideri, halkın birliğinin her zaman Rusya’nın yeni sınırlara ulaşmasının temel bileşeni olduğunu söyledi ve “Her zaman böyle olmuştur. Örneğin, Aleksandr Nevskiy zamanında yaşananları hatırlayalım. Altın Orda’ya gitti, hanlarına boyun eğdi. Batı’nın işgaline etkili bir şekilde direnmek dahil, her şeyden önce hüküm sürmek için izin aldı” dedi.

Putin bu olayın önemini, “Altın Orda kibirli ve zalimce davranıyordu ama Batılı fatihlerin yok etmeye çalıştığı dilimize, geleneklerimize, kültürümüze dokunmadı. Bu çok önemli çünkü eğer bir halkın kültürü, gelenekleri ve tarihi yok edilirse, o halk yavaş yavaş etnik bir grup olarak yok olmaya başlar, bahar gelince eriyen karlar gibi erir, yok olur” sözleriyle anlattı.

Rusya’da Prens Nevski’ye bir aziz kadar saygı duyulduğunu anlatan Putin, “Nedeni yaptığı bu seçimdi. Önce Rus halkını, sonra da devasa ülkemizin topraklarında yaşayan tüm halkları kurtarmayı düşündü” dedi.

13. yüzyılda önce Novgorod, sonra da I. Vladimir beyliklerinin lideri olan Büyük Prens Nevski, İsveçlileri Neva kıyılarında yendiği için” Nevski” adını ve “Neva Muzafferi” soyadı aldı, Rusya’da ulusal kahraman ilân edildi. 1242 yılında Töton şövalyelerini, Pskov Gölü’nün buzları üstünde yenerek hem Rusya’yı hem de Ortodoksluğu kurtardı. Bu nedenle Ortodoks Kilisesi tarafından azizlik mertebesine yükseltildi.

Cengiz Han’ın torunu Batu Han tarafından 1242 yılında kurulan Altın Orda devleti bir Türk-Moğol birliğiydi. Moğol İmparatorluğu’ndan sonra kurulan devlet mutlak monarşi ile yönetiliyordu. Moğolcada Orda kelimesi “otağ” anlamına geliyordu, bu yüzden devlete Altın Orda denilmişti. Altın Orda’nın siyasi yapısı Cengiz Han’ın koyduğu yasalara dayanıyordu. Altın Orda, Türk-Moğol karışımı bir ordudan oluşuyordu. Devlet kurulduktan sonra Altın Orda ordusu Rusların bazı bölgelerini istila etti.

Kıpçak Türkçesi, Çağatay Türkçesi ve Moğolcanın yaygın olduğu devlete tarihi kaynaklarda Altınordu devleti de deniliyor. Başkenti Saray Berke olan devlet 1502 yılına kadar hüküm sürdü.

Hakimiyet alanı günümüz Avrupa Rusya’sı, Karadeniz’in kuzeyi, Gürcistan, Ukrayna ve Kazakistan’ın bir bölümüydü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder