Moskova

Moskova

9 Ekim 2021 Cumartesi

'Kızıl' Pravda 'yandaş' Pravda'ya karşı


Kaynak: https://medyagunlugu.com/

 

Rusya ile ilgili konularda çoğunlukla bilgi sahibi olmayan, araştırmaya da gerek duymayan Türk medyasının kafasının en çok karıştığı konulardan biri de Pravda gazetesi. 

Rusya'da şu anda aynı adı taşıyan birden fazla gazete bulunduğu bilmeyen medya kuruluşları ve kimi zaman da gazeteciler bunları birbirine karıştırıyor. 



Bütün dünyada bilinen Pravda (kelime anlamı gerçek) gazetesi, daha önce aynı isimde yayınlar olsa da ilk olarak Karl Marx'ın doğum günü olan 5 Mayıs 1912 tarihinde yayınlandı. 1917 Devrimin önderi Vladimir Lenin'in girişimiyle kurulan Pravda'nın yayınlanabilmesi için işçilerden bağış toplandı. Gazete 3 Mart 1918 tarihinden itibaren Sovyet Komünist Partisi'nin yayın organına dönüştü. Tirajı 11 milyona kadar ulaşan Pravda'nın dışında en çok okunan gazetelerin başında parlamentonun yayın organı olan İzvestiya (kelime anlamı haber) geliyordu. İki gazete de esas olarak propagandaya dönük olduğu için “İzvestiya'da gerçek, Pravda'da haber yok” Sovyet döneminde yaygın olan popüler bir şakaydı. 

19 Ağustos 1991 tarihindeki darbe girişimini desteklediği gerekçesiyle gazete iki gün sonra kapatıldı. Aynı yılın eylül ayında çıkmasına izin verildi ancak bu kez sendikalar tarafından basıldı. 

1992-1996 yılları arasında gazete Yunan iş adamı Yannis Yannikos tarafından finanse edildi. 1996 yılında çıkan bir anlaşmazlık sonucu gazetenin yönetimi yeniden Komünist Parti'ye geçti, eski Pravda'dan ayrılanlar ise internet gazetesi Pravda.ru'yu kurdu. İki ayrı yayının aynı adı kullanması dava konusu oldu ancak mahkeme iki gazetenin de Pravda adıyla yayınlanmasına izin verdi. 

Şu anda 100 bin tiraja sahip olan basılı Pravda Rusya Komünist Partisi Merkez Komitesi'nin organı olarak haftada üç gün yayınlanıyor, internet adresi gazeta-pravda.ru. 

Yüksek sesle olmasa da daha çok iktidar yanlısı ve milliyetçi bir çizgi izleyen, sık sık sansasyonel haberlere de yer veren site Pravda'nın adresi ise Pravda.ru. “Pravda online” olarak bilinen internet gazetesi Rusça dışında İngilizce, Fransızca ve Portekizce dillerinde de yayınlanıyor. 

Türk medyasında Pravda.ru'da çıkan haberler genellikle Komünist Parti'ye bağlı olan ve “Kızıl Pravda” diye de bilinen gazete tarafından yayınlanmış gibi veriliyor. Ana muhalefetteki Komünist Parti'nin de aslında Kremlin'in sessiz bir destekçisi olması ise işin ironik yanı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder