Moskova

Moskova

1 Ekim 2021 Cuma

Kapitalizm yerine 'yetenekizm'

 


Kaynak: https://turkrus.com/

 

Küresel "rekabetçi yetenekler" endeksinde Rusya 132 ülke arasında 48'inci oldu. The Adecco Group'un hazırladığı endekse göre Rusya'nın son bir yılda yalnızca 5 konuda pozisyonunu iyileştirebildiğini yazıyor.

RBC gazetesi için bir değerlendirme kaleme alan K-AMPUS CEO'su Nadejda Makova, yakın gelecekte yeteneğin sermayeden daha önemli hale geleceğine işaret ederek Rusya'nın bu devrime hazır olup olmadığını soruyor.

Makova daha sonra, Davos Ekonomik Forumu Başkanı Klaus Schwab'ın, “Ekonominin itici gücü sermaye ve doğal kaynaklar olmaktan çıkıp, insandan kaynaklanan inovasyon ve yaratma gücü olmaktadır... Kapitalizmin yerini ‘yetenekizm’ (talentism) alacaktır" yönündeki sözlerini alıntılıyor.

Endeksin ilk beş sırasında İsviçre, ABD, Singapur, İsveç ve Danimarka bulunuyor. Makova, endeksi genellikle gelişmiş ülkelerin domine ettiğini belirterek Avrupa dışından üst sıralara girmeyi başaran ülkeler arasında Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda, Japonya, İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni sıralıyor.

Rusya endekste "küresel bilgi" kategorisinde 31'inci sırada. "Yetenekli çalışan yetiştirme" kategorisinde ise 43'üncülüğe kadar geriliyor. "Bu kişilerin potansiyellerini realize etme" konusunda ise yalnızca 65'inci.

Rusya'nın en zayıf olduğu konu ise başka ülkelerde yetişmiş yetenekleri ülkesine çekmek. Bu kategoride Rusya'nın sırası 132 ülke arasında 86.

Makova'ya göre, iş dünyasının önünde duran en önemli konulardan biri çalışanların motivasyonunun düşük olması. Bunun sebeplerinden biri ise Sovyet döneminde yerleşmiş "güç kültürü" ve yöneticilerin tüm yetkiyi ellerinde toplayarak inisiyatife neredeyse hiç yer bırakmaması.

Makova, Rusya'nın nüfus sorununu da göz önünde bulundurarak iş dünyasının önündeki en büyük mücadeleyi elindeki yetenekleri tutabilmek konusunda vermek zorunda kalacağını dile getiriyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder