Moskova

Moskova

9 Ekim 2019 Çarşamba

Mini etek, kırmızı ruj, güzel kadınlar...






"Rusya'da ekonomik krizin etkileri ne kadar sert olursa, kadınlar da bir o kadar daha çekici görünmek için çaba harcıyor." Komsomolskaya Pravda bu tespite yer verdi. Gazete, ülkedeki ekonomik durumun gidişatını sıra dışı göstergeler üzerinden okumaya çalışan bir değerlendirme yayınladı.  Gazetenin başvurduğu ilk gösterge, "mini etek" oldu. Mali işlem operatörü Takskom'un verilerine göre, Rusya'da etek satışları son 2 yılda yüzde 20 artış gösterdi. 

Aynı şekilde "zor zamanlarda" satışı artan bir diğer "güzellik ürünü" de kırmızı ruj. Gazetenin ulaştığı kozmetik zinciri L’Etoile yetkilileri, her renkten ruj satışlarının arttığını doğruluyor. Takskom verileri, 2019 Eylül ayında ruj satışlarında iki yıl öncesine kıyasla artış oranını yüzde 31 olarak veriyor.

Komsomolskaya Pravda editörlerinin dikkat çektiği ikinci ekonomik gösterge, ülkedeki samogon, yani ev yapımı içki tüketimi. Ekonomi kötüye gittikçe, evinde içki yapan insan sayısı artıyor. Araştırmalara göre, büyük şehirlerde nüfusun yüzde 4,5'lik bir kısmı içkisini evinde kendi imal ediyor.

Gazetenin dikkat çektiği bir diğer gösterge de bisiklet kazalarının sayısı. Kriz dönemlerinde otomobile binmek yerine bisikleti tercih edenlerin artması olgusu, bisiklet kazası istatistikleri üzerinden takip edilebiliyor. İçişleri Bakanlığı verileri, gerçekten de bisikletlerin karıştığı trafik kazası sayısının, örneğin 2018 yılında yüzde 7,6 oranında arttığını gösteriyor.

Son olarak, editörler kriz bağlamında boşanma istatistiklerine dikkat çekiyor: kriz zamanı boşanma sayısı düşme eğiliminde. Zira zorlu koşullar hayatlarında keskin değişiklikler yapma konusunda insanların cesaretini kırıyor. 2018 yılında Rusya'da 584 bin çift boşanırken, bu sayı bir önceki yıla göre yüzde 4,5 oranında daha düşük kaldı. Bu aynı zamanda Rusya tarihinde, 1990 yılından sonra kaydedilen en düşük boşanma sayısı olma özelliğinde.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder