Moskova

Moskova

7 Nisan 2019 Pazar

Moskova'da kök salmış 6 batıl inanç






Rusya'da "akılla anlaşılamayan" şeylerden biri de, halkın çoğunun derin bağlılık duyduğu batıl inanç... Sosyalist 70 yılın da üstesinden gelemediği bu toplumsal fenomen, makineli tüfekten konuşan balığa kadar her nesneden uğur çıkarabilme becersini de gözler önünde seriyor. İşte Moskova'da iyi bilinen, şehrin kültürüyle özdeşleşmiş 6 batıl inanç.


1. Ploşad Revolyutsii Metro İstasyonu.

1917 Ekim Devrimi'ne adanmış bronz heykellerin süslediği bu metro istasyonunda insanlar köpek ve horoz heykellerine ellerini sürmenin kendilerine uğur getireceğine inanır. Her gün yüzlerce insanın elini sürdüğü bu heykeller bugün kısmen aşınmış durumdadır. Özellikle köpeğin artık dokunulmaktan, okşanmaktan bronzu dökülmüş heykeli, sınavlar öncesi başarı dileyen öğrenciler için olmazsa olmaz. (fotoğrafta)

2. İhtiyar Adam ve Altın Balık heykeli.

Rusların en büyük şairi Aleksandr Puşkin'in aynı adlı masalının anısına Kemlin Sarayı'nın dibinde, Ohotnıy Ryad alışveriş merkezi ile Aleksandrovski Sad arasındaki bir havuzun ortasına dikilen bu heykel de Moskova'nın uğurlarından bir tanesi. İnsanlar uğur getirmesi için ellerini ihtiyar adamın eline sürer, ardından "İmparatoriçe balığa merhamet et" diyerek balığın sırtını sıvazlar. 

3. Obraztsov Kukla Tiyatrosu.

Tiyatro binasının ön cephesinde asılı olan dev saatte, her saat başı bir horoz öter ve saatin içindeki gizli hayvanlardan birini çağırır. İnanışa göre, burada saatin 12'yi vurduğunu görenlerin dileği gerçek olur.

4. İveron Şapeli.

Kızıl Meydan'ın tam girişindeki bu küçük şapelin önünde halka şeklinde altından bir pusula bulunur. İnsanlar pusulanın ortasında durarak sol omuzlarından geriye bozuk para atar. Para ne tarafa düşerse yakında o istikamette yolculuk var demektir.

5. VDNH'daki altın başak fıskiyesi.

Bir dönem Sovyet Versay'ı olarak anılan VDNH Parkı'ndaki fıskiye Moskovalılar tarafından "altın fallus" olarak biliniyor. Doğurganlığı arttırmak isteyen çiftlerin yapması gereken kayıkla fıskiyeye kadar gitmekten ibaret.

6. Belarusskaya Metro İstasyonu.

Belaruslu Sovyet askerlerinin anısına inşa edilen metro istasyonu aynı zamanda Belarus Tren Garı ile bağlantılı. İnanışa göre, metro istasyonundaki Belaruslu asker heykelinin makineli tüfeğini görenler çıktıkları yolculukta aşkı muhakkak bulacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder