Moskova

Moskova

24 Mayıs 2018 Perşembe

Moskova'nın 3 tarihi restoranı: Nazım'ın gözdesi "Aragvi" de zamana uydu...





Moskova, son yıllarda "gurme başkenti" olarak da nam saldı. Dünya mutfağının en seçkin örnekleri, Rusya başkentinde parası olan için kolay ulaşılır lezzetler ve zevkler sunuyor. Ama başkentte hala  öyle restoranlar var ki, bu mekanlarda sevilen ünlü bestecilerden tutun korkulan polis şeflerine kadar pek çok tarihi kişiliğin ayak izlerini takip etmek mümkün. Gerçi bazıları zamana, paraya direnemeyip eski halini terk etse ve "renovasyon" adı altında geçmişin izlerini büyük ölçüde silse de...

Örneğin, "Yar". Bir Fransız tarafından 1826'da Kuznetski Most Sokağı'nda açılan ve 1851'de Leningradski Şose'deki bugünkü yerine taşınan restoran ünlü Sovyetski Oteli'nin alt katında müşteri ağırlıyor. Otelin şöhretli müşterileri arasında Şair Aleksandr Puşkin, opera sanatçısı Fyodor Şalyapin, yazarlar Anton Çehov, Aleksandr Kuprin ve Maksim Gorki de var. Zamanında restoran son Rus çarı II. Nikola'ya da özel bir loca ayırmış, ancak çar restoranı ziyaret etme fırsatını hiç bulamamış. Halen dans gösterileri ile turistlerin ilgisini çeken mekanın tarihi salonu görülmeye değer. Adres: 32/2 Leningradski Prospekt.

Moskova'nın efsanevi restoranlarından bir diğeri, 15 yıllık bir restorasyon sürecinin ardından Nisan ayında kapılarını yeniden açan "Aragvi". Zamanında Robert Schumann gibi bestecileri ve İvan Turgenyev gibi yazarları ağırlayan mekan Kremlin'e 5 dakikalık yürüyüş mesafesinde. Gürcü mutfağının Sovyet devrindeki "üst düzey"mekanıydı. Moskova Belediyesi'nin hemen karşısında, Dolgo Ruki heykelinin olduğu meydanın kenarında.

Restoranın en ünlü müşterisi ise hiç kuşkusuz Yosif Stalin. Sovyet döneminin en ünlü gizli polis şefi Lavrenti Beria da restoranın bir diğer meşhur müdavimi. Bizim için daha da ilginç kılan ise, Nazım Hikmet'in de Moskova'da en sevdiği restoranlardan biri olması. Eski halini hatırlayanlar, restorasyon sonrası kavuştuğu "modern kimliğe" bakıp buğulu gözlerle, boğazlarına dizilen lokmaları yutmaya çalışabilirler... Adres: 6 / 2 Tverskaya.

Savoy Oteli'nin bünyesinde yer alan "Savoy" da açıldığı 1913 yılından bu yana başkentin ünlü simalarına hizmet ediyor. Bolşoy aktörleri ve aktrisleri, gazeteciler, yazarlar restoranın gediklilerinden. Ayna tavanıyla meşhur restoran 3 / 6 Rojdestvenka Sokağı, 1 numarada.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder