Moskova

Moskova

26 Temmuz 2017 Çarşamba

Kremlin’in saat kulesinin sırları



Rusya’nın başkenti Moskova’daki Kremlin’de bulunan ve ülkenin en sembolik yapılarından Spasskaya Kulesi’nde bulunan saatin geçmişi 1404 yılına dayanıyor. O tarihten bu yana birçok değişikliğe uğrayan saat, dönemin izlerini de taşıyor.

Kremlin’in ilk saati 1404 yılında takıldı. Sırp keşiş Lazarus tarafından yapıldığı bilinen bu saat 1624’te Yaroslavl’da bir manastıra satıldı.

Çar Büyük Petro’nun Avrupa seyahatleri sırasında Amsterdam’dan satın aldığı saatse 1706-1709 tarihinde Spasskaya Kulesi’ne takıldı.

18. yüzyılda kulede bulunan saat kadranı 400 kilogram ağırlığındaydı.

1925 yılında kulenin 4 tarafına kadranlar yerleştirildi. 1999 yılında da saatin en eski kadranın arkasında beyaz taş üzerine yapılmış bir başka kadran bulundu.

1705 yılında, Çar Büyük Petro’nun kararıyla değiştirilen saat altınla dekore edildi.

Saatin çanlarının çoğu kilise çanları gibi ikonalar ve bas-rölyefli. Günümüzde saatin 9 çanı var.

1937 yılına kadar saatin her gün iki kere elle ayarlanması gerekiyordu. Günümüzde ise tamamen otomatik bir mekanizma bulunuyor. Elektrikli motorlarla ayarlanan saatin her 15 dakikada bir çanları çalıyor.

1776’da Alman zanaatçı Fatz’ın tamir ettiği saatin çanlarında ‘Oh, du lieber Augustin’ şarkısı çalındı. ‘The glory of our lord in zion’ gibi parçalarında da çalındığı kulede, 1918 yılından sonra Enternasyonel marşı çalındı.

Saat 1938 yılında ‘sessiz kaldı’ ve yalnızca her saati çeyrek geçe saati gösterdi. Bu sessizlik 1996 yılında Borist Yeltsin’in ikinci kez başkan seçilmesinin ardından bozuldu. Kulede Glinka’nın ‘Vatansever Şarkısı’ (Patriotic Song) çalındı. Kulede 1999 yılından beri de Rusya marşı ve Glinka’nın ‘Bir çarın hayatı’ operasından ‘Slavsya’ nakaratı çalıyor.


Kulenin çanları 1923 yılından beri de yeni yılın geldiğini haber veriyor. Kule bu nedenle günümüzde Rusya’da yeni yılın sembollerinden.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder