Moskova

Moskova

25 Ekim 2016 Salı

Rusya'da gözlerinizi faltaşı gibi açacak 10 şey


Kaynak:  https://tr.sputniknews.com/     


Kuşkusuz her milletin, turistleri şaşırtacak kendine özgü hâl ve hareketleri var. İşte Rusya'dan sizi şaşırtacak bazı kareler…

‘Tuzak’ turnikeler: 
Rusya’da metro girişlerinde aksiyon filmlerinde yaşamadığınız gerilimi tadabilirsiniz. Zira jetonunuzu veya kartınızı kullanmadan turnikeyi geçmeye çalışırsanız, engeller birden ‘yuvalarından çıkabilir’.

İçeriye açılan kapılar: 
Genelde kapılar dışarıya açılırken, Rusya’da tüm kapılar içeriye açılıyor. Ev, bahçe, tiyatro, okul fark etmiyor… Kapıların, Rus istihbarat ajansı KGB’nin operasyonlar sırasında daha kolay kırarak, içeriye girmesini sağlamak amacıyla içeriye açıldığına yönelik efsaneler mevcut. Ancak dikkat etmezseniz kendi suratınıza çarpacağınız bu kapılar, aslında Rusya’daki aşırı soğuğun içeriye dolmasını engellemek için içeriye açılıyor.

Greçka: 
Rusya’da bir markete girdiğinizde sizi ‘filozof’ yapabilecek bir tahıl var. Zira greçka; bulgur deseniz bulgur değil, buğday deseniz buğday değil… Rus topraklarına özgü bu tahıl biraz bulgur, biraz mercimeği andıran bir tada sahip ve sofralarda da genellikle mevcut. Türkiye’de köftenin, fasulyenin yanında yediğimiz bulgur pilavını yerini, Rusya’da greçka pilavı alıyor. Bu arada greçka oldukça da besleyici. Zira içerisinde bakır, magnezyum, lif, fosfor, amino asit gibi birçok öğeyi barındırıyor.

Zelyonka: 
Söylendiğinde adı çizgi film kahramanı gibi tınlayan bu ilaç Rusya’da sıklıkla kullanılıyor. Bu sebeple Rusya’da bir yere misafirliğe gittiğinizde ya da olur ya, sokakta kızamık olmuş, ama benekleri kırmızı yerine ‘yeşil’ olan birilerini görürseniz, ürkmeyin. Yeni bir hastalık türemedi. Ruslar bizim sıklıkla kullandığımız tertürdiyot misali, antiseptik olan zelyonka'yı evlerinden eksik etmiyorlar. Küçük yaralarda, cilt sorunlarında bu yeşil ilacı kullanıyorlar, ortaya da yaraların dağılımına göre çeşitli görüntüler ortaya çıkıyor.

Huş ağacı suyu: 
Rusya’daki marketlerde herkesi şaşırtacak bir şey daha var: Huş ağacı suyu. Huş ağaçlarının gövdesinden doğrudan süzülerek elde edilen ve ‘meyve suyu’ niteliğindeki bu içecek Rusya’da sıkça tüketiliyor. Egzotik ve tatlımsı bir lezzete sahip bu içecek yaz kış Rus sofralarında sıklıkla bulunduruluyor. Şeffaf ve suya benzer görüntüdeki huş ağacı suyu votkanın yanında da içiliyor.

Kömür: 
“Rusya’da bu kadar votka içilmesi, bu kadar yağlı yiyecekler (ülkede çok fazla yağlı et tüketiliyor) yenmesine rağmen, insanların mideleri nasıl dayanıyor?” diye mi soruyorsunuz? Yahut Rusya’da felekten bir gece çalayım derken ertesi gün akşamdan mı kalmalık mı çekiyorsunuz? Gıda zehirlenmesi mi yaşadınız? Panik yok, kömür var. Soğurucu karbon, bu tarz durumlarda sıklıkla tüm dünyada kullanılsa da, Ruslar aktif karbonu ‘siyah aspirin’ şeklinde kullanan tek millet. Batılı ülkelerde midede çözünen soğurucu karbon genellikle beyaz veya pembe renklerde kullanıyor.

Çekirdek: 
Rusya’da 200 yıl önce ortaya çıkmasına rağmen, çekirdek günümüzde Rus kültürünün ayrılmaz parçası halinde. Öyle ki ‘çekirdek çitlemek’ Rusya’da neredeyse ‘bir meditasyon şekli’ diyebiliriz.

Babuşkalar: 
Rusya’da 2012 Eurovision şarkı yarışmasında gördüğünüz Babuşka'lardan (Babushki) daha ötesini görebilir ve şaşkınlık içinde donakalabilirsiniz. Zira Türkiye deyimiyle ‘Teyzeler’ olan babuşkaları, -30 dereceye varan hava koşullarında kar kürerken ya da tiyatrolarda, öğrenci yurtlarında ‘bekçilik’ yaparken görebilirsiniz. Diğer bir deyişle: Korkmayın, babuşkalar yanınızda.

Metro ile seyahat eden köpekler: 
Tarihi ve sanatsal metrolarıyla şanı dünyayı dolaşan Rusya’nın metro ile seyahat eden köpekleri de şaşırtıcı. Zira ülkede herhangi bir metro hattında, gazetesini ve kitabını okuyan bir Rus vatandaşının yanında bir köpek görebilirsiniz. Başlı başına bu bile şaşırtıcıyken, herkesin bu durumu çok olağan karşılaması da herkes için ilginç olabilir.


Turşu suyu: 
Eminönü’nde balık ekmekle birlikte afiyetle yudumladığımız turşu suyu, Türkiye’den Rusya’ya gidenleri pek şaşırtmayacak olsa da, bu gelenek Batılıları oldukça hayret içinde bırakabilir. Zira her sofrada ‘muhakkak’ bulunan turşuların suları, Batılı dostlarımızı içmekten ‘sarhoş edebilir’. Hatta turşu suyu Rusya’da o kadar çok tüketiliyor ki, tüm dünyaya gaz sevkiyatı yapan bu ülkenin artık turşu suyu boru hatları çekip, sevkiyatına başlaması gerektiği şeklinde şakalar yapılıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder