Moskova

Moskova

25 Ekim 2016 Salı

Moskova’nın en ünlü 7 müzesi





Rusya'nın başkenti Moskova'da tam 400 müze bulunuyor. İşte şehrin en ünlü 7 müzesi.

Kremlin
Moskova’nın göbeğindeki ve sembol haline gelmiş kırmızı duvarların ardında 15. yüzyıldan kalma bir tarih gizli. Zira Kremlin’de Rus çarlarına ait ‘hazine’ değerinde eserler bulunuyor. Üniformalar, tahtlar ve zırhların yanı sıra Faberge yumurtaları olarak bilinen mücevherlerle süslü Emperyal Yumurtalar ve Monomah Kalpağı Kremlin’de yer alan eserlerden yalnızca birkaçı. Kremlin’de ayrıca farklı yüzyıllardan elmas ve mücevherlerin yer aldığı Almaznıy Fond (Elmas Vakfı) isimli bir bölüm bulunuyor.

Tarih Müzesi
Ünlü Rus Çarı Büyük Petro tarafından yaptırılan Kızıl Meydan’daki Devlet Tarih Müzesi, eski çağlardan bugüne Rus topraklarının tarihini yansıtan birçok esere ev sahipliği yapıyor.

Tretyakov Devlet Sanat Galerisi
Tretyakov Devlet Sanat Galerisi 1856 yılında Moskova’da tüccar Pavel Tretyakov tarafından kurulmuştu. Dünyanın en önemli bazı güzel sanatlar koleksiyonlarının sahibi müzede Repin, Şişkin, İvanov, Kandinskiy gibi birçok Rus sanatçıya ait bin 276 tablo, 471 çizim ve 10 heykel yer alıyor.

Puşkin Devlet Güzel Sanatlar Müzesi
1898 yılında kurulan Puşkin Devlet Güzel Sanatlar Müzesi Bronzino, Titian, Botticelli, El Greco, Jan Gossaert and Pussin gibi sanatçıların eserlerine ev sahipliği yapıyor. Müzede ayrıca Renoir, Van Gogh, Cezanne, Monet, Degas, Gauguin, Matisse ve Picasso’nun eserleri görülebiliyor.

Garaj Çağdaş Sanat Müzesi
Garaj Çağdaş Sanat Müzesi, yıl boyunca çağdaş sanat eserlerinin yer aldığı birçok sergiyi ziyaretçilerinin beğenisine sunuyor. 2008 yılında kurulan ve süreli sergilerin düzenlendiği müzenin koleksiyonu 1950'li yıllardan bugüne Rus çağdaş sanatını konu alıyor.

Moskova Modern Sanat Müzesi
20 ve 21. yüzyıl sanatı üzerinde yoğunlaşan Moskova Modern Sanat Müzesi, ünlü Rus sanatçı Zurap Tsereteli tarafından kurulmuştu. Avangard sanatın gelişiminin yansıtıldığı müzedeki eserlerin büyük kısmı Rus sanatçılara ait; ancak Anri Russo, Joan Miro, Pablo Picasso gibi birçok dünyaca ünlü ressamın eserleri de müzede görülebilecekler arasında.

Devlet Multimedya Sanat Müzesi

2010 yılında kurulan Devlet Multimedya Sanat Müzesi, Rusya’nın fotoğraf sanatçılığına yönelik ilk müzesi. Rus ziyaretçileri fotoğraf, video, çağdaş sanat eserleriyle buluşturmayı amaçlayan 6 katlı müze aynı anda 5 sergiyi ağırlayabiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder