Moskova

Moskova

8 Nisan 2015 Çarşamba

Rusya'nın tarihteki 7 farklı ismi



Ebubekir Şahin, St.Petersburg
Haberrus

Günümüzde Rusya, kapladığı alan itibariyle dünyanın en büyük ülkesi.
Bir Ucu Amerika’ya diğer ucu Çin'e uzanan bu devasa ülkenin adı, önceleri farklı isimlerle anılıyordu.

Hyperboreios
Bazı tarihçilere göre, Rusya toprakları bir dönem efsanevi Hyperboreios halkına ev sahipliği yaptı. İlginç olan, orta çağa ait bir çok haritada, Hyperboreios toprakları Rusya’nın Kuzey bölgesinde yer alıyordu.

Sarmatya
MÖ 6-4 yüzyıllarda Orta Asya'dan Ural Dağlarına, ardından Güney Rusya ve Kuzey Kafkasya'ya, sonrasında ise Balkanlara kadar yayılmış olan bir İrani halk olan Sarmatlar, araştırmacılara göre Türk ve bazılarına göre ise bir kısmı Türk öbür kısmı İrani olan bir halk idi.
Diğer yandan, Rusların büyük ilim adamı Mihail Lomonosov, Rus Devletinin köklerinin Sarmat geleneğinde aranmasının gerektiğini işaret etmişti.

Tartarya
Avrupalılar 19. Yüzyıla kadar Rusya topraklarını Tartarya olarak adlandırdı. Birçok Rus araştırmacı da, Tartarya isminin Tatar halkından geldiğini savunmuştur. Ancak Rus araştırmacıların tersine, Avrupalılar bu ismi Yunan mitolojisi'nde, yeraltında bir yer veya cehennem olan Tartarus ya da Tartaros’tan ilham alarak koymuşlardır.

Gardariki
Vikingler Rusya’ya geldiklerinde, ülkedeki kasaba ve kalelerin çokluğundan dolayı “Gardariki” (kentler ve kaleler ülkesi) ismini verdiler. Ancak, anti Nomanist teze göre Vikingler büyük bir kültür taşıyıcısı olmadıklarından, ülkeye verdikleri adda kalıcı olmadı.

Büyük İsveç
1178 – 1241 yılları arasında yaşayan ünlü tarihçi Snorri Sturluson, Rusya’nın Avrupa topraklarını Büyük İsveç Krallığı olarak adlandırmıştı.

Slaviya
Ünlü Arap gezgini İbn Havkal, Sûretü'l-arz adlı eserinde Rusya ve Ruslara da yer vermiştir. Başkenti Salau olarak belirtilen şehrini birçok tarihçi, ünlü Büyük Novgorad şehrinin yakınında bulunan Slovensk olduğunu iddia etmiştir. Ayrıca, bazı Arap kaynaklarında Rusya toprakları Artaniya ve Kuyabiya olarak adlandırılmıştır.

Moskovya

Birçok tarihçiye göre, günümüzde ülkeye başkentlik yapan Moskova’nın adı Hz. Nuh’un torunlarından biri olan Meşeç’ten gelmektedir. Ancak bunu reddeden tarihçilerin sayısı azınsanmayacak kadar çoktur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder