Moskova

Moskova

27 Ocak 2015 Salı

Rus Yeni Yılı’nı nasıl bilirsiniz?



Kaynak: http://www.moskovalife.com/

Nihayet eskisiyle, yenisiyle Rusya'da yeni yıl ve Noel kutlama dönemi sona erdi...
Sosyal anketler Rus halkının ezici çoğunluğu için en sevilen bayramın “Yeni Yıl” olduğunu ortaya koyuyor. Ne Noel, ne de 8 Mart bu bayramın yerini dolduramıyor.

Yeni Yıl’ın Rusya’da resmi bayram oluşunun tarihi ise çok eskilere dayanmıyor, bu da çok ilginç bir nokta.

Rusya’da Yeni Yıl’ın kutlanması ile ilgili tarihçeyi ve gelenekleri ne kadar biliyoruz bir bakalım?

1.Pyotr (Petro) 1699 yılında yayınladığı özel bir emir ile Yeni Yıl’ın 1 ocakta kutlanması geleneğini Rusya’ya getirmiştir. Bundan önce ise Ruslar ‘Yeni yılın ilk gününü’ tamamen farklı bir günde kutlarlardı. Ne zaman mı? 16 ağustos’ta.

1. Pyotr (Petro) daha önce Rusların bilmediği diğer bir geleneği daha getirmiştir. Ne midir bu? Noel Ağacı süslemek.

Sovyet yönetimi 1918 yılında Noel Ağacı geleneğini ‘burjuva önyargısı’ diyerek yasaklamıştır. SSCB’de Yeni Yıl’da Noel Ağacı süsleme geleneğine 1935 yılında yeniden izin verilmiştir?

1 Ocak 1947 yılında Rusya’da resmi tatil ilan edilmiştir?

Rusya Yeni Yılı’nın vazgeçilmezi Noel Baba’nın (Santa Claus) benzeri Ayaz Dede’dir (Ded Moroz). Ayaz Dede aslen Büyük Ustyüg şehrindendir?

Rus Ayaz Dede’si hiçbir zaman misafirliğe yalnız gelmez. Ona her zaman torunu Kar Kızı (Sneguroçka) eşlik eder. Bu tipleme 20. yy ortalarında ‘resmen’ torunu sıfatını kazanmıştır?
Şimdilerde Rusya’da Noel ağacı oyuncaklarla süsleniyor. Eskiden şekerleme, tatlı gibi şeylerle süslenirdi?

Hruşçov (Kruşçev) zamanında en popüler Noel Ağacı oyuncağı mısır idi?

31 aralıkta Rus televizyonlarında mutlaka yılbaşı temalı aynı film gösterilir. Bayrama hazırlanırken bu filmin seyredilmesi artık bir gelenek haline gelmiştir. Bu filmin adı Sovyet komedisi «Kaderin ironisi, ya da sıhhatler olsun!»dur?


Rusya’nın diğer bir bilinen geleneği kardan adam yapmaktır. Özellikle de Yeni Yıl gecesi yapılmasına özen gösterilir. Kardan adamlar eski Rusya’da kışın ruhlarını simgelerlerdi?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder