Moskova

Moskova

21 Mayıs 2014 Çarşamba

Rusya başkentini nasıl değiştirdi

Rusya başkentini nasıl değiştirdi

Kaynak: http://turkish.ruvr.ru/

Bundan yaklaşık 300 yıl önce,19 Mayısta Rus Çarlarının resmi konutu, eski Moskova’dan çar Büyük Petro’nun isteği üzerine yeni kurulan Sankt-Petersburg şehrine taşınmıştı.

Böylelikle Sankt-Petersburg ülkenin yeni başkenti olmuştu.

Moskova 13. yüzyılda Büyük Moskova Prensliğinin merkezi ve 15. yüzyılın ikinci yarısında birleşik Rus devletinin başkentiydi. 

Ancak Moskova, o zamanın koşulları ve ulaşım olanakları düşünüldüğünde diğer ülkelerle ilişkiler için arzu edilen konumda değildi. 

Çar Büyük Petro Avrupa’ya pencereyi açmak kararlılığındaydı. 

Uzun bir zaman Avrupa ülkelerinde yaşamış olan Büyük Petro, Rusya’nın Avrupa ülkelerinin en iyi deneyiminden yararlanarak Batı komşuları ile ticari ve kültürel ilişkileri geliştirmesi gerektiği kanısında idi. Bu amaca ulaşılması için elverişli bir su yoluna ihtiyaç vardı. Bundan başka çar Büyük Petro Avrupa devletlerinden Rusya’ya gönderilen Büyükelçilerin Avrupa tipi kentte kendilerini daha rahat hissedeceklerinden emindi. 

Büyük Petro Sankt-Petersburg’un Rusya imparatorluğunun Avrupa'ya dönük yüzü haline gelmesini istiyordu.

1703'te Büyük Petro, Rusya’nın Kuzey-Batısında Baltık denizinin kıyısı yakınında Neva nehrinin deltasında Petropavlosk kalesinin temelini attı. Böylece Sankt-Petersburg’un inşasına başlandı. 9 yıl sonra Rus çarının Avrupa’ya ve Baltık bölgesine yöneltim politikasının simgesi haline gelen yeni başkent çarı ile çevresindekileri ve hükümeti kabul etmeye hazır duruma gelmişti. 

19 Mayıs 1712'de Petersburg Rusya imparatorluğunun resmi idare merkezi oldu. Büyük Petro’nun hayali gerçekleşti. Petersburg Avrupa’da gerçek bir “Avrupa kenti” ve mucize kent olarak nitelendirilmeye başlandı. 

İnşa çalışmaları sırasında Batı’nın inşaat alanındaki deneyiminden yararlanılmıştır. Rusya’nın yeni başkenti “Kuzey Venediği” olarak nitelendiriliyordu. O zamanki ünlü mimarlar Trezini, Rastrelli ve de Tomon, Rusya’nın yeni başkenti için hazıladıkları yapı tasarımları ile isimlerini ebedileştirdiler. Kentin tarihsel çehresini belirleyen asıl bu mimarlar oldular. Kayda değer bir husus daha var. Avrupa’daki büyük kentlerden hiçbiri bu kadar kısa bir süre içinde kurulmamıştı. Petersburg bir kuşağın gözleri önünde kurulmuştur.
Çar Büyük Petro’nun ölümünden sonra imparatoriçeler Yelizaveta ile 2. Yekaterina zamanında ataerkil Moskova, görkemli başkent Peterbsburg’dan geri kalıyordu. 

İki kentin görünüşleri arasındaki farklılık Aleksandr Puşkin ve Nikolay Gogol gibi büyük Rus yazarları için ilham kaynağı oldu.
20. yüzyılın başlarında 1 milyon nüfuslu Petersburg kenti büyük bir sanayi, kredi ve borsa merkezi ve dünyada en önemli kentlerden biri haline gelmiştir. 

1917 Ekim devriminden sonra bolşevikler dost olmayan devletlerle sınırların yakın bulunduğunu hesaba alarak ülkenin başkentini yeniden Moskova’ya taşıdılar. Fakat Ruslar alışkanlıkla Petersburg’u kendi Kuzey başkentleri olarak saymaya devam ediyorlar.

Tamamını oku: http://turkish.ruvr.ru/2014_05_19/Rusya-bashkentini-degishtirdi/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder