Moskova

Moskova

31 Ekim 2012 Çarşamba

Rusların hobileri

Rozet, heykelcik, oyuncak araba ve eski takvim toplamak gibi meraklar aslında artık Rusya’da sıradışı hobi olmaktan çıkıyor.

Rusların, bazen çok şaşırtıcı olan başka hobileri var.

Pavel’in yaşadığı evin avlusunda minyatür demiryolunun bir parçası bulunuyor. Bu ustanın gurur kaynağı ise 1912 yılı yapımı küçücük bir lokomotif. Lokomotif, odunla çalışıyor. Odun kıymığı lokomotifin minik fırına yüklendikten sonra mucize makine raylar üzerinde saatte 4 km hızla hareket ediyor. Pavel, lokomotifini, eski kartpostala bakarak kurmuş. Tüm parçaların birleştirilmesi bir buçuk yıl sürmüş. Usta, gerçek trenlerin kopyası olan birkaç vagon ve lokomotif daha yapmayı planlıyor.
Kurutulmuş çiçek ve yaprak ile resim yapmak, Rusya için yeni ve sıra dışı bir etkinlik. 600 yıllık tarihe sahip Oşibana sanatı, Rusya’ya Japonya’dan gelmiştir. Çiçek ile yapraklardan renkli resim yapmak başlangıçta zor geliyor. Ama zamanla ressamlar ağaç, dağ, nehir ve insan siluetlerinden oluşan muhteşem tablo yapmayı öğreniyor.

Oşibanadan farklı olarak Sergey’in tutkusuysa Rus kökenli. Çünkü topladığı spor gülleleri, 18. yüzyılda Rus topçular tarafından icat edildi. O dönemlerde gülleler topun namlusuna el ile yerleştirilirdi. Daha rahat olması için ve kolları eğitmek için güllelere kol kaynatılırdı. Böylece, ilk spor aleti olan gülle ortaya çıktı. Sergey’in koleksiyonu, yaklaşık 50 tane farklı ağırlıkta gülleyi içermektedir. Sergey’e göre koleksiyonunun en değerlisi, kendisinin döktüğü 70 kg dev bir gülle. Onu tek el ile kaldırabilmek için uzun süre antrenman yaptı.

Olağan olarak görünen el işi ya da spor gibi hobiler bazen insanları ünlü yapar. Mesela 70 yaşındaki Rus emekli İgor Goldman, yüzüstü pozisyonda ağırlığı 100 kg olan halteri 12 defa kaldırarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi. Rekoru yüzünden ona ‘Demir Dede’ adı verildi. Bu arada, emeklinin rekorunu kırmaya çalışan genç kuvvetli bir paraşütçü asker, halteri sadece 3 kez kaldırabildi!

Bazı hobilerse hayırsever etkinliklerin parçası oluyor. Mesela St. Petersburglu örgücü aile, öksüzler için sıcak giysi çağrısını ilgi ile karşıladı. Kadınlar, uzunluğu 620 metre olan atkı örüp çocuklara verdiler. Niyeti rekor kırmak değildi, sadece öksüzlere yardım etmek istediler. Bu atkı, parçalara bölünüp kışın çocuklar ısınsın diye farklı yetimhane ve çocuk evlerine gönderildi.

Kaynak: http://turkish.ruvr.ru/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder