Moskova

Moskova

11 Mayıs 2010 Salı

Moskova’da 20 yıllık değişim













The Chicago Sun-Times'ın muhabiri Hedy Weiss, Moskova'nın ilk geldiği 1980'li yıllardakinden, 20 sene içinde geçirdiği değişiklik karşısında hayretler içinde kaldığını yazdı.
Moskova'da artık sıkça 'iş' kelimesinin duyulduğunu, o dönemlerde yarı resmi İnturist otelin lobisindeki yaşlı babuşka (nine)'ların uzattığı tahta saplı oda anahtarının yerini modern Marriott Courtyard otelinin aldığını belirtti.
Caddelerde inanılmaz bir trafik olduğunu, çok büyük ve çok çeşit barındıran süper marketlerin, ABD'den de daha pahalı fiyatlara sahip olduğunu söyledi. GUM alışveriş merkezinin eski halini de hatırladığını ve şimdiki ile arasında dağlar kadar fark olduğunu, şimdi birçok Avrupalı butiğe ev sahipliği yaptığını, Manej Meydanı'ndaki alışveriş merkezinin ise Şikago’da ki Water Tower Place ile kolayca rekabet edebileceğini söyledi.
Weiss, şimdi hemen herkeste cep telefonu olduğunu, televizyon kanallarının batılı meslektaşları gibi haber sunduğunu, yabancı gazetecilerin, çok kolay internete ulaştıklarını belirtti.
Geçen yılın başında Moskova'yı ziyaret eden Toronto Üniversitesi'nden ensitütü müdürü Richard Florida, Rusya'nın son yıllarda Amerikaya çok benzediğini söyledi. Genç Rusların kot pantolon ve T-Shirt giydiğini, İPhone kullandıklarını ve batılı yaşıtlarından ayırt edilemediğinin altını çizdi.
Florida, Kanada gazetesi Globe and Mail'e yaptığı açıklamada ‘'Rusya'da aynı Amerika gibi. İnsanlar gürültülü ve agresifler.Çoğu artık kilolu.Yollar reklam ilanları ve lüks malları tanıtan bilboartlarla dolu, bayanların çoğu lüks tasarımcıların kıyafetiyle giyinip kuşanıyorlar Amerikada ki gibi, yalnız bu markaların çoğu orjinal değil kopyası'’ dedi.

Kaynak: http://www.gazetem.ru/tur/news/Yerel?id=2617

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder