Moskova

Moskova

31 Mayıs 2010 Pazartesi

Kalaşnikov











Mihail Timofeyeviç Kalaşnikov (Михаил Тимофеевич Калашников), kendi ismiyle ünlenen "kalaşnikof" olarak bilinen AK-47 modeli piyade saldırı tüfeğinin tasarımcısı olan SSCB'li generalidir.
Kalaşnikov, 1919'da Altay Kray'daki Kuriya'da doğdu. Lise öğreniminden sonra demiryollarında teknik sekreter olarak çalışmaya başladı. 1938'de Kızıl Ordu'ya girdi ve silah uzmanı olarak yetiştirildi.
II. Dünya Savaşı'nda bir tank uzmanı olarak katıldığı Bryank Savaşı'nda ağır yaralandı (Eylül 1941). Hastanede tedavi gördüğü sırada Alman tüfeklerinin marifetlerine yakından tanık oldu. İyileşmeye başladığı sırada Moskova'daki Havacılık Araştırma Dairesi'nde makineli bir tüfek üzerinde çalışmaya koyuldu. Dzerşinski Akademisi'nin yöneticisi, Kalaşnikov'un tasarımını çok karmaşık bularak reddetti, ancak onu doğru yönlendirmeyle gelecekte birinci sınıf bir mühendis olabileceğini de belirtti. Bunun üzerine Kalaşnikov deneylerine devam etti.
1946'da silahının prototipinin yapımını tamamladı, fakat 1949'a kadar üç yıl beklemek zorunda kaldı. 1949'da AK-47'nin Kızıl Ordu'nun donanımı için kabul edildiği bildirildi.
1948'de Kalaşnikov'a Stalin Ödülü verildi; silahın ordu silahı kabul edilmesinden bir yıl sonra da Sosyalizm Kahramanı ilan edildi. Daha sonra rütbesi Korgeneral olarak değiştirildi. 1966'da Yüksek Sovyet'te milletvekilliğine kadar yükseldi.
Yeni bir haber ise Rusya kuvvet daireleri yeni model "Kalaşnikov" makinalı tabancası alımlarına başlayacağı.
Yeni model "Kalaşnikov"un denenmesine 2011-de başlanacak.
AK-200 modeli makinalı tabancanın üstünlüklerini ilk olarak değerlendirenlerden biri, Rusya başbakanı oldu. Rusya'da ateşli silah üreten en eski işletme olan İjevsk makine fabrikasında Vladimir Putin'in başkanlığında düzenlenen toplantı sırasında Rusya başbakanına yeni model "Kalaşnikov" makinalı tabancası gösterildi.
"İjmaş" kısa adı olan İjevsk makine fabrikasının resmi sözcüsü Aleksandr Baditsa, AK-200 makinalı tabancasının Rusya ordusunun yeni silahlarla donatılması ve orduya yeni bir imaj kazandırılması için elverişli araç olarak teklif edildiğini belirterek şunları söyledi:
Yeni model makinalı tabancanın birkaç yeni niteliği var. Tabii,"Kalaşnikov"un asıl yapısı ve görevleri değişmedi. Böyle olmakla beraber askeri eylemlerin yeni yürütülme biçimleri hesaba alınarak bazı yenilikler gerçekleştirildi.
Yeni model makinalı tabanca optik nişangah, küçük fener ve tabancayı hedefe yönelten lazerli tertibatla donatıldı. Bu nedenle yeni makinalı tabancanın ağırlığı yarım kilo arttı. Tabancaya ait şarjör de eski model makinalı tabancalardan farklı olarak yalnız 30 adet fişek değil de 50 ve 60 adet fişek içine alıyor.
"İjmaş" fabrikasının çalışanları yeni model "Kalaşnikov" makinalı tabancasının NATO'nun hücum tüfeğinden geri kalmadığından eminler.
Efsanevi "Kalaşnikov" tüfeği, dünyanın en yaygın ateşli silahı sayılıyor. Onlarca ordunun ve yüzlerce askeri birliğin envanterine dahil makinalı tabanca 20'yi aşkın ülkede üretiliyor. Dünyada toplam 70 milyonu aşkın adet "Kalaşnikov" makinalı tabancası yapıldı. 4 ülkenin devlet armalarında bu tabancanın resmi bulunuyor. Bu makinalı tabancanın proje mühendisi Kalaşnikov'un adı, cins adı halini aldı ve pekçok yabancı dile girdi. Yani bir marka haline geldi. Dünyada aynı derecede yaygın ünü olan bir silah belki de yok.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder