Moskova

Moskova

7 Ocak 2019 Pazartesi

'Jeopolitik yalnızlık'



Fuad Seferov



Rusya lideri Vladimir Putin'in 2018'in son dakikalarında televizyonlardan yayınlanan yeni yıl mesajı bu kez her zamankinden farklıydı...

Halktan, yeni yılda birleşip birbirine bağlı bir ekip gibi davranmalarını isteyen Putin, dışarıdan yardım beklenmemesi gerektiğine vurgu yaparak şunları söyledi:

"En önemli olan şu: Tüm Rusya vatandaşlarının, her birimizin yeni yılda iyiye doğru değişimi hissedebilmesi için esenlik ve yaşam kalitesini adım adım artırmamız gerekiyor. Bunu da sadece beraber yapabiliriz. Bize yardım edecek birileri hiç olmadı ve hiçbir zaman da olmayacak... Bu nedenle birbirine bağlı, ayrılmaz, güçlü bir takım olmamız çok önemli." 

Putin'in bu çağrısı ister istemez Rus çarı III. Aleksandr'ın (1845-1894), "Bu dünyada iki sadık müttefikimiz var: Ordu ve donanma. Diğerleri ise ilk fırsatta bize karşı tek yumruk olur" sözlerini hatırlattı.

Üstelik bugünlerde Rusya'nın yakın komşularıyla yaşanan sorunlar düşünüldüğünde Putin'in sözleri daha dikkat çekici oluyor. Örneğin, Ukrayna ile ilişkilerin ciddi şekilde kötüleşmesi, Belarus ve Ermenistan ile yaşanan bazı ufak ekonomik ve siyasi sorunlar... Rus uzmanlara göre, Batı Rusya'nın en yakın müttefiklerini yanına çekebilmek için gizli senaryolarına devam edecek. 

Kremlin'in ideologlarından, Putin'in danışmanı Vladislav Surkov da nisan ayında  "Küresel Politikada Rusya" dergisinde yayınladığı makalesinde Rusya için Avrasya coğrafyasında "Jeopolitik Yalnızlık" kavramının bir kader olarak kabul edilmesi gerektiğini söylüyor ve "Biz kendimiz kendimizle müttefikiz!" diyor.

Surkov'un bu sözlerini Sibirya'da Türkçe konuşan Tuva halkının İkinci Dünya Savaşı'nda Sovyet halkının yanında savaşa girmesi onaylıyor. 21 Haziran 1941'de Nazi lideri Adolf Hitler'in Sovyetler'e saldırmasından bir gün sonra  o dönemde bağımsız olanTuva Cumhuriyeti Almanya'ya savaş ilan etti. Tuvalılar savaşa katılmak için SSCB lideri Josef Stalin'e mektup yazarak, 'Sizinleyiz, birlikteyiz. Bu aynı zamanda bizim de savaşımız!' dedi.

Dolayısıyla ülkede yaşayan değişik etnik halklar Rusya'nın müttefiki sayılıyor. Putin de yeni yıl mesajında muhtemelen bunu kastediyor. 

Ünlü askeri uzman İgor Korotçenko da Rus basınına yaptığı açıklamada Putin ve III. Aleksandr'a destek vererek, "Rusya'nın dış müttefikleri yok. Sadece 3 müttefiki var: Ordu, donanma ve ekonomi. Ekonomimizin de güçlü olması için bütün gücümüzü seferber etmemiz lazım. Sadece kendimize güvenmemiz lazım. Birlikte olursak herkes bize saygı duyar" diyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder