Moskova

Moskova

26 Kasım 2018 Pazartesi

Başkent hakkında 10 şaşırtıcı not: Kızıl Meydan'ın rengi, harbi Moskovalı sayısı...




Moskova... Rusya'nın başşehri, simgesi, tüm dünyanın gözdesi... Bu güzel şehir, doğma büyüme Moskovalıların dahi bilmediği pek çok sırrı ve ilginç bilgiyi içinde barındırıyor. Mesela başkentte ne kadar "özbeöz Moskovalı" kaldığını bilseniz şaşırmaz mısınız? İşte Moskova hakkında çok az bilinen 10 gerçek: 

1. Kremlin eskiden beyazdı. Moskova'nın kalbi Kremlin adeta kırmızı duvarlarıyla özdeşleşmiştir. Halbuki bu duvarlar XIX. yüzyılın sonuna kadar beyazdı.

2. Kızıl Meydan aynı zamanda bir mezarlıktır. Kızıl Meydan'ın Lenin'in Mozolesi'ne ev sahipliği yaptığı pek çok kişi tarafından bilinir. Ancak Stalin'in ve önde gelen Sovyet liderlerinin de burada, Kremlin duvarının hemen dibinde yattığı az bilinen bir gerçektir.

3. Moskova'nın altında kimsenin göremediği bir ırmak akar. Neglinnaya Irmağı 1860'lardaki sel baskınlarından sonra şehir planlamacıları tarafından bir yer altı tüneline aktarılmıştır. Bu tünelin modernize edilmiş bir versiyonu hala Trubnaya Meydanı'ndan Ohotnıy Ryad'a doğru çalışmaktadır.

4. Moskova her gün 33 bin ton gıda tüketir. Kıyaslamak adına: bu miktar 234 mavi balinanın ağırlığına eşit.

5. Dünyadaki en uzun McDonald's kuyruğu Moskova'da gözlenmiştir. Fast Food zincirinin ilk şubesinin Puşkin Meydanı'nda açıldığı gün restoran 30 bin kişiye hizmet vermişti.

6. 2012 yılı itibariyle Moskova dünyada en çok dolar milyarderinin bulunduğu şehir idi. 2017'de ise 73 milyarder ile bu kıyaslamada üçüncü sıraya geriledi.

7. Rusya'nın en pahalı sokağı Moskova'dadır. Tverskaya ve Petrovka sokaklarını birleştiren Stoleşnikov Ara Sokağı'ndaki mağazaların metrekare kirası bugünkü kriz ortamında bile aylık 3 bin doların üzerindedir.

8. Moskova'da neredeyse hiç "özbeöz" Moskovalı yoktur. Tarihçilere göre, Moskova'nın yerlilerinin toplam içindeki payı yüzde 5'ten daha fazla değil.

9. Hala yürülükte olan yerel bir yasaya göre, Moskovalı köpeklerin 23:00 ile 07:00 saatleri arasında havlaması yasaktır. Yasağa dair denetimlerin nasıl yapıldığı konusu ise tam bir muamma.

10. Moskova Metrosu Avrupa'nın en kalabalık ve en büyük metrosudur. Günlük yolcu trafiği bakımından başkent metrosu dünyada da altıncı sıradadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder