Moskova

Moskova

24 Haziran 2012 Pazar

‘theremin’

‘Mezopotamya Senfonisi.’İstanbul Müzik Festivali’nin en çok merak edilen konserlerinden birisiydi Fazıl Say ’ın ‘başyapıtım’ dediği eserin dünya prömiyeri, 24 Haziran 2012 günü Haliç Kongre Merkezi’ni dolduran üç bin kişi tarafından ayakta alkışlandı.

Konserin Türk müzik izleyicileri için önemli bir keşfi ise ‘theremin’ isimli enstüman oldu.

Konser ayrıca, hiç de azımsanmayacak sayıda müzikseverin geçmişi neredeyse yüz yıla dayanan, ancak nedendir bilinmez bugüne kadar fark etmediği yepyeni bir enstrümanla da tanışmış olmalarına neden oldu: Theremin.

‘Mezopotamya Senfonisi’nde orkestraya eşlik eden Carolina Eyck bu enstrümanla inanılması güç sesler çıkarmayı başardı.

1928 yılında Rus Profesör Leon Theremin (Lev Sergeyeviç Tyermen-Ле́в Серге́евич Терме́н) tarafından icat edilen bu aletin kontrolü iki metal anten arasında sağlanıyor. Bu antenler aleti çalan kişinin ellerinin pozisyonunu algılıyor. Bir el ile titreşim dalgaları gönderilirken, diğer el sesin şiddetini ayarlıyor. Bu keşfin elektrik sinyallerini büyütüp bağlı olan hoparlörlere göndermede de kullanıldığını ekleyelim.



Lev Sergeyeviç Tyermen (1896-1993), Sovyetler Birliği’nde yaşamış bir Rus mucidi. Onun en önemli icatlarından biri de bu elektronik müzik enstrümanı

Merak edenler YouTube’tan bu aletin ustalarının performanslarını izlemeliler:



http://www.youtube.com/watch?v=V4p2HfmoNNA&feature=related 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder