Fuad
Safarov
Kaynak:
http://medyagunlugu.com/
Bu yıl koronavirüs salgını meraklılarını nasıl etkiler
bilinmez ama dondurmanın popüler olduğu yaz ayları iyice yaklaştı.
Türkiye'de yaz aylarıyla özdeşleşse de, bazı ülkelerde,
hele hele Rusya'da dondurma yılın 12 ayı tüketiliyor. Zaten dondurmayla Rusların
ilişkisini ayrı bir yere koymak gerekiyor, çünkü Rusya'nın mutfak kültürü
tarihine göz attığımızda, dondurmanın sofradan eksik olmadığı ortaya çıkıyor.
Rus çarlarından sıradan insanlara kadar vazgeçilmez olan dondurma, Sovyet ve
Rus film ve dizilerinde de kahramanların elinden düşmeyen bir yiyecek olarak
karşımıza çıkıyor. Kremlin Sarayı aşçıları da Devlet Başkanı Vladimir Putin'in
dondurmayı çok sevdiğini anlatıyor.
Rus tarihçilerine göre, çok eski dönemlerde bile Rus
topraklarında dondurulmuş süt tüketiliyordu. Bunun nedeni aşırı soğuk ortamda
Rusların sütü özel tabaklarda kolay şekilde dondurabilmesiydi. Kiev Rus devleti
döneminde fuarlarda dondurulmuş sütler satmak çok yaygındı. Kimi zaman köylüler
içine dondurulmuş peynir, kuru üzüm ilave ediyorlardı çünkü şeker yurt dışından
getirildiği için çok nadir bulunuyordu.
Rus gazeteci Konstantin Kudryaşov'un iddiasına göre,
dondurma ilk kez 17. yüzyılda Rus çar ailesinin yemek menüsünde ortaya çıktı.
1672 yılında, Türkiye’de “Deli Petro” diye bilinen Çar I. Petro'nun doğumu
vesilesiyle babası Çar Aleksey Mihayloviç, gelenekler uyarınca bir bayram
sofrası hazırlattı. Konuklara çeşitli yemekler, tatlılar verilirken, mutlu
babanın tabağına dondurma da konuldu.
Rusya'da Avrupa usulü dondurma ise, 18. yüzyılın
ortalarında ortaya çıktı ve hemen büyük bir popülerlik kazandı. Hatta Malta'nın
Rusya Elçisi Kont Litta neredeyse dondurmayla karnını doyuruyordu. Ölmeden önce
kendisine en lezzetli 10 dondurma porsiyonunun verilmesini istemiş ve
"Bunlar cennette olmayacak" demişti.
Rus çarlarıyla aile üyelerinin hemen hemen hepsi dondurmayı
çok seviyor ve sofralarından eksik etmiyordu. Hatta dondurma hazırlaması için
çoğu zaman Fransa'da ustalar getiriliyordu.
Rusya'da ilk dondurma üreten makine ancak 19. yüzyılda ortaya
çıktı. Özellikle 19. yüzyılın ortalarında dondurma, seyyar satıcılarla birlikte
büyük şehirlerin caddelerinde boy göstermeye başladı. 1841'de Rusya'yı dolaşan
Alman Georg Johan Kohl, günlüğünde yaz mevsiminde dondurmanın St. Petersburg,
Moskova ve Odessa sokaklarında satıldığını yazıyordu.
Sovyetler Birliği'nde dondurma sanayi üretimi ise 1930'lu
yıllarda başladı. Bunda Sovyet Gıda Endüstrisi Halk Komiseri (Bakan) Ermeni
kökenli Anastas Mikoyan'ın önemli rolü vardı. 1934 yılında ABD'ye bir heyetle giden
Mikoyan dönüşünde gıda endüstrisinin geliştirilmesine yönelik bazı gıda
projeleri getirdi. Bunların arasında aralarında kremalı, sütlü, vanilya çeşitli
sekiz dondurma da vardı. Aynı yıl içinde Sovyetler'de dondurma üretimi
hızlandırıldı.
1936 yılında Mikoyan şöyle bir talimat yayınladı:
"Dondurma, uygun fiyatlarla piyasaya sürülmeli ve kitlesel bir gıda ürünü
yapılmalıdır."
Halk Komiserine göre, bir Sovyet vatandaşının yılda en az
beş kilo dondurma yemesi gerekiyordu.
4 Kasım 1937'de Moskova'da bir fabrikada Amerikan
teknolojisiyle ilk Sovyet dondurması üretilerek piyasaya sürüldü. Kısa bir
zamanda Sovyetler'in tüm büyük kentlerinde dondurma fabrikaları faaliyete
geçti. Sovyetler dondurma üretiminde ABD'den sonra dünyanın ikinci büyük ülkesi
durumuna geldi. Üstelik o dönemde dondurmanın kalitesini kontrol etmek için
özel gıda komisyonları oluşturulmuştu.
Aralık 1991'de Sovyetler'in dağılmasıyla ünlü Sovyet
dondurması çağı da böylece sona erdi. Zaman zaman dondurma üretimi için
malzemeler de yurt dışından getirildi, hatta Rusya'ya önemli miktarda dondurma
ithal edilmeye başlandı.
Bugün ise yaşlı neslin, "O eski Sovyet dondurmalarının
lezzeti artık geçmişte, anılarımızda kaldı" diye yakınmasını sık sık
duymak mümkün.
Herhalde bunun en önemli nedeni, o zamanlar dondurmanın
sadece inek sütünden yapılması ve içine koruyucu ve bitkisel yağ
katılmamasıydı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder