Moskova

Moskova

9 Nisan 2020 Perşembe

"Savaş ve Barış" destanı: 1960'lardan HD kalitesine







"Savaş ve Barış”… Hepimizin Lev Tolstoy’un adıyla andığı, dünya edebiyatının zirvelerinden muazzam bir roman. İtiraf edelim ki, pek çoğumuzun başlayıp bitiremediği, okumaya niyetlenip ‘hacminden’ ürküp başlayamadığı bi dev eser. İlk kez 1869 yılında yayınlanan bu roman, Tolstoy'un diğer eseri olan "Anna Karenina” ile birlikte “dünya edebiyatının şaheserleri” arasında haklı bir yere sahip.

Hikaye şöyle özetleniyor: "Savaş ve Barış" Rusya'nın Fransa tarafından istilası döneminde yaşanmış olayları ve Napoleon döneminin Rusya'da Çar toplumuna etkisini, bu etkinin doğurduğu sonuçları beş asil aileden örnekler vererek tarif etmektedir. 2009 yılında "Newsweek" tarafından hazırlanan "Top 100 Kitaplar" listesinde "Savaş ve Barış" birinci oldu. Tolstoy, eser hakkında, "Savaş ve Barış" "roman değil, bir manzume, daha çok ise, tarihi günlüklerdir" demiştir. Romanın bazı bölümleri ise tasvircilikten tamamen uzak olmakla beraber, felsefi vatanperverlik karakteri taşır.  Ayrıntı için (Vikipedia)

İşte bu dev romanın bugüne kadar beyaz perdeye ya da TV'ye aktarılan versiyonları içinde en başarılısı, 1961’de başlayıp 1967’de 4. ve son bölümünün yayınlanmasıyla tamamlanan, Sergey Bondarçuk’un yönettiği film. 

SSCB bütçesinde o günün parasıyla 9,2 milyon dolara mal olan (bugünkü değerle 60 milyon dolardan fazla) film, Sovyet tarihinin en pahalı yapımı olmuş. Golden Globe ve  en iyi yabancı film Oscarı kazanmış.

Kitabı okumak tabii ki ayrı bir haz ama bu “ev hapsi” günlerinde, bir Netflix dizisi az izleyip, "Rus ruhunu” anlamak için “olmazsa olmaz” sayılan, 4 bölümde 7 saatten fazla süren bu sinema şölenini izlemenizi tavsiye ederiz. Nataşa Rostova’nın dans sahnesinden, Moskova’nın ateşe verildiği sahneye kadar pek çok unutulmaz anı aklınıza kazıyarak…

BİRİNCİ BÖLÜM:
(4 bölümün tamamını, Youtube'da İNGİLİZCE ALTYAZILI OLARAK izlemeye devam edebilirsiniz)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder