Moskova

Moskova

10 Haziran 2019 Pazartesi

"Kto posledniy?"den ev kıyafetine: Rus olmanın alamet-i farikaları!





Votka, matryoşka, balalayka, ayı...

Bu basmakalıp simgeleri bir yana bırakın. Her ulustan insanın olduğu gibi Rusların da kendilerine özgü bazı davranış kalıpları olduğu iddiası ne kadar doğru?

Kimi "uzman"lara göre, "Dış görünüş ve dil bir yana, sırf bazı davranışlara bakarak bir kişinin Rusya'dan geldiğini anlamak mümkün".

İşte Adme.ru portalının derlediği 10 karakteristik Rus davranışı...

1. Bir kuyruk görünce sıraya girmeden evvel "En sonda kim var?" (Kto posledniy?) diye sormak. Rusya halkı sırada sorgusu sualsiz ip gibi dizilmek, ya da önündekinin omzuna yapışmaktansa kimin kendinden önce geldiğini tespit edip o şekilde beklemeyi tercih eder. Devlet dairesinde de böyledir, noterde de.

2. Yaş gününden yılbaşına, her vesile ile SMS ve messenger uygulamaları üzerinden "şiirli kutlama mesajı" yollamak. Rusları diğer milletlerden ayırsa da Türklerle birleştiren özelliklerden biri de bu olsa gerek!

3. Evde muhakkak ketçap ve mayonez bulundurmak. Buzdolabı boş olsa da, bu ikisi genellikle "cankurtaran" olarak bulunur.

4. Her gün karabuğday (greçka) yemekte bir sakınca görmemek. Ki çok sağlıklıdır ve zamanla buna alışan Türkler de, bulgur kadar iştahla yemeye başlar.

5. Toplu taşımada daha istasyona varmadan ayaklanıp, kalabalık varsa, önündekine muhakkak "İniyor musunuz?" diye sorup erkenden kapıya yanaşmak.

6. Eve gelince muhakkak üstündekileri çıkarıp "ev kıyafetleri" giymek. Ruslar sokağın kirini gardropta bırakmaya takıntı derecesinde özen gösterir. Ki sonra da yatağa girerken bu ev kıyafetinin yerini pijama alır.

7. Yılda iki kere yılbaşı kutlamak. Ekim Devrimi'nden sonra yeni takvime geçilmesi Rusyalılara eski yılbaşını da kutlama zevkini ve fırsatını armağan etmiştir. İki kere yılbaşı ve iki kere Noel, hem tatil hem eğlence vesilesidir.

8. Kuyruklarda yer tutup başka işleri halletmek için oradan ayrılmak. "Ben sizden sonrayım" sihirli cümlesi sarfedilerek gidilir ve gelindiğinde sırasına "şahitler huzurunda" hürmet edilir.

9. Her yaştan kadına "Dyevuşka!" diye hitap etmek. Bu hitabın birebir çevirisi "Kız!" olsa da bizdeki "Küçük hanım", "hanımefendi", "bayan" gibi hitaplara denktir.

10. Televizyonda Çaykovski'nin "Kuğu Gölü" balesi yayınlanıyorsa tedirgin olmak! Zira Rusya'nın televizyonculuk tarihinde "Kuğu Gölü" balesi, Türkiye'de 12 Eylül günkü Hasan Mutlucan'ın sesinden "Kahramanlık Türküleri"ne eş bir anlama sahiptir. Yani darbe-kargaşa neviinden, muhakkak önemli bir şey oluyor demektir!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder