Kaynak:
https://dzen.ru/
Yana Titovskaya araştırmış, derlemiş ve yazmış:
"Hangi Rus hızlı araba kullanmayı sevmez ki?!" demişti
Aleksandr Sergeyeviç bir keresinde. Ben de eklemiştim: "Hangi Rus ekşi
kremalı, ev yapımı domuz yağı ve sulu pirzolalarla yapılan lezzetli pelmeniyi
sevmez ki?"
Restoran listemdeki bolluğa rağmen Rus mutfağını bu kadar
uzun süre ihmal etmemin haksızlık olduğunu düşünüyorum.
Telafi etme zamanı geldi.
Moskova'daki en iyi etnik restoranların bir listesini hazırladım
: yemek, servis, atmosfer ve damakta kalan tat. Ve her zaman olduğu gibi, her
şey deneyimlerime, ziyaretlerime ve damak tadıma dayanıyor.
Hadi gidelim:
✔️ Beluga ,
en sevdiğim Rus mutfağı projesi; ülkemizin gastronomi ve kültürünü gerçekten
yansıtan bir proje. Ayrıca yabancı arkadaşlarımı da kesinlikle götüreceğim bir
yer. National Hotel'in ikinci katında, Manezhnaya Meydanı'nın muhteşem
manzarasına sahip harika bir restoran. Ayrıca, sekiz yıllık faaliyetinin
ardından La Liste ve Great List tarafından dünyanın en iyi restoranları
arasında gösterilen ve Michelin yıldızı alan Alexander Rappoport'un efsanevi
bir projesi. Rehber gitmiş olsa da yıldızlar hâlâ orada.
Ruhumuzu gerçekten özümsemek istiyorsanız, Beluga'nın
duvarlarının arasına dalacağınızdan emin olabilirsiniz. Boyalı salonlar, bohem
avizeler, dev bir kristal havyar kasesi şeklinde bir bar, panoramik pencereler,
bol miktarda tablo, inanılmaz bir votka ve havyar kaynağı ve kendine özgü gurme
mutfağında Rus geleneklerini koruyan usta Roman Chistov'un eserleri.
Mutfak olarak ise şunları denemenizi şiddetle tavsiye
ederim:
- istiridye (790 ruble);
- deniz kestanesi (420 ruble) - Murmansk'tan gelen en
lezzetli protein, çiğ ihtiyaçlarınızı mükemmel bir şekilde karşılayacak ve
iştahınızı açacaktır;
- Uzak Doğu deniz tarağı (2990 RUR) - soya emülsiyonunun
ekşiliğine sahip, mısır cipsi ve beluga havyarı çıtırtısıyla servis edilen
hafif bir versiyon;
- Volga füme turna balığı köftesi (2190 ruble) - en ince
hamurda kaz ciğeri, turna balığı havyarı, saman ve mantar suyu ile - tarif
etmek imkansız, denemelisiniz!
- Halibut (2430 ruble) – kabarık bir ızgara fileto ve
yıllardır piyasada olan, sadece malzemeleri değişen, menünün en önemli
parçalarından biri. Benim ziyaretimde balkabağı musu ve kuru erikle servis
ediliyordu. Şimdi ise füme domuz göbeği, karnabahar ve mantar sosuyla servis
ediliyor;
- Voronej dana bavette (2990 ruble) – en yumuşak et, aynı
zamanda menüde favorilerden biri, sunumu da farklı. Biz trüf mantarlı mus
yedik, ama şimdi fırında kavrulmuş biber sosu ve ahududuyla servis ediliyor.
Buradaki tatlı tarihi ayrı bir sanat eseri gibi! Her şeyi
denedik:
- beze (790 ruble) - en narin tereyağlı krema ve meyvelerle
klasik ve fıstıklı versiyonları bulunan favori çıtır rulo;
- 'Baldan daha fazlası' (690 ruble) - havadar 'Medovik' (en
ince katmanları ve ekşi kremanın ekşiliğiyle), limonlu mus, Altay balı
dondurmasının acılığına sahip bal şarabından yapılan bir tatlı;
- ladin Pavlova (690 ruble) - nane mus ve tatlı Kırım
çilekleri ile;
- Şerbetler - Kendinizi şımartmaktan çekinmeyin ve yemek
aralarında meyveli lezzetleri denemeyi unutmayın. Ayrıca, bir de ziyafet
çekeceksiniz.
🍷 700
rubleden, şişe başına 3200 rubleden
250 rubleden başlayan fiyatlarla bir shot votka
📍
Mokhovaya Cad., 15/1с1
✔️ Puşkin ,
Maison Dellos'un efsanevi Rus restoranıdır ve 26 yıldır bizi beyefendiler ve
hanımefendiler günlerine götürüyor ve burada size sadece bu şekilde hitap
edilecek. Bir kafe ve bir restorandan oluşan, Eczane, Kütüphane ve Yaz Terası
gibi çeşitli temalı odalara sahip, inanılmaz derecede güzel ve atmosferik bir
proje.
Ve en değerli varlığımız, açılışından bu yana misafirlerini
mutfak keşifleriyle memnun etmeye devam eden daimi şef Andrey Mokhov'dur.
Hemen söyleyeyim, burada sihirli masa örtülerini sipariş
etmedik ve çok fazla tatmadık ama bu, yemeklerin lezzetini gölgelemiyor ve
gerçekten geri gelmemizi sağlıyor:
- 3 çeşit etli mantı (1.590 ruble) - menünün değişmez
favorisi, ev yapımı, tam anlamıyla şeffaf, lezzetli hamur ve bol sulu kuzu,
dana ve domuz eti dolgusuyla baharatlı bir et suyu. En iyisi!
- Somon ve alabalık köftesi (1.510 ruble) – balık
versiyonunu ve narin vareniki tarzı dolguları sevenler için. Çok yumuşak,
zengin ve lezzetli!
- Bahçe filizlerinden oluşan büyük salata (1890 ruble) -
mantı partisine biraz lif katmak için büyük bir yeşil salata. Bol yeşillik,
sebze ve seçtiğiniz bir sos;
- Pavlova tatlısı (1350 ruble) - Beyaz çikolatadan yapılmış
dans eden bir balerin eşliğinde çıtır çıtır bezeden yapılan restoranın en güzel
tatlısı.
🍷 995
rubleden başlayan fiyatlarla
950 rubleden başlayan fiyatlarla bir shot votka
📍
Tverskoy Bulvarı, 26A
Shinok
, bir başka harika proje
Maison Dellos'un 1905 yılında inşa ettiği ve Gürcü tarzı
Kazbek'in hemen yanında yer alan Shinok , bir başka harika proje . Gürcü versiyonu daha büyük ölçekli ve Moskova
Nehri'ne bakan görkemli bir verandaya sahipken, Shinok daha samimi bir
atmosfere sahip; yaz versiyonu yok ama canlı tavus kuşlarıyla dolu yeşil bir
avlusu var. Puşkin'den bile daha eski olan bu proje, bu yıl 28. yıl dönümünü
kutluyor.
İç mekan, simitli semaverlerden kavanoz reçelli likörlere
kadar bir Rus ziyafetinin tüm ayrıntılarını sunuyor. Ve elbette, her Cuma'dan
Cumartesi akşamına kadar Rus halk şarkıları çalınıyor. Şef Elena Nikiforova,
erkek grubumuzu kesinlikle neşelendirecek gastronomik lezzetlerden sorumlu.
Onun kreasyonlarını denemenizi tavsiye ederim :
- Pampuşkalı Borş (950 ruble) - bol yumuşak et, yumuşak
çörekler, sarımsak, dereotu yağı ve koyu ekşi krema ile örnek, zengin, yoğun
bir çorba. Şehrin en iyilerinden biri;
- Salamuralı pide (750 ruble) - kesinlikle favorimiz.
Kocamın dediği gibi, çavdar ekmeğinde turşu ve hardal soslu pizzanın Rus
versiyonu. Bu pizzanın yanına İtalyan pizzası da koymamıza gerek yok.
Salamurayı sevmediğimi hep düşünmüşümdür ama bu sarımsaklı lezzet beni fikrimi
değiştirmeye zorladı.
- Etli köfte (890 ruble) - baharatlı iç harcı ve mis kokulu
tereyağıyla hazırlanmış, en ince karbonhidratlı köfteler. Küçük kardeşleri
Puşkin kadar iyi olmasalar da yine de çok lezzetliler.
- porçini mantarlı karabuğday lapası (750 ruble) - bol
miktarda porçini mantarıyla al dente garnitür olarak servis edilir;
- Izgara tereyağlı balık (1.350 ruble) - Her zaman biraz
yağlı olduğunu düşünürdüm ama somon balığına hiç benzemiyor, yumuşak ama sert
dokusu düzgün pişmiş hindiyi andırıyordu. Fileto önceden soya sosuna batırılıp
ızgara ediliyor ve patates püresi ve soğanla servis ediliyor. Tıpkı
çocukluğumun favorileri gibi, çıtır çıtır.
- Dana Stroganof (1450 RUB) - mantar soslu ve patatesli
ekmek tenceresinden çıkan yumuşak et;
- Taze sebzeler (890 ruble) - seçtiğiniz sosla salata
olarak servis edilebilir. Ancak bu tatlı domatesler ve çıtır salatalıklar
aromatik ayçiçek yağıyla mükemmel uyum sağlar.
🍷 790
ruble'den, şişe başına 3990 ruble'den
580 rubleden başlayan tentürler
Ve adamların harika bir bonusu var - 'Razgulyay', burada
12:00 ile 22:00 arasında 3400 ruble karşılığında sınırsız şarap, likör, votka,
kokteyl ve sangria içebilirsiniz.
📍 1905
Sokak, 2
Savva, Metropol
Hotel'in marka şefi Andrey Shmakov'un efsanevi imza projesidir. 2015 yılında
hayalini gerçekleştirerek, 20. yüzyılın başlarında Moskova'nın çehresini
kelimenin tam anlamıyla değiştiren otelin kurucusu Savva Mamontov'un adını
taşıyan bir restoran açtı. Menü, mevsimlik ve çiftlik ürünleriyle hazırlanan,
kendine özgü bir dokunuşla çağdaş Rus mutfağından lezzetler sunuyor. 2022
yılında, ustanın kreasyonları Michelin yıldızıyla ödüllendirildi ve her yıl en
prestijli ödülleri almaya devam ediyor.
Hemen söyleyeyim, buradaki Michelin puanı kendini
gösteriyor: çok yaratıcı, lezzetli ama çok da değil. Yani, Kafkas
ziyafetlerinden hoşlanıyorsanız, biraz para harcamanız gerekecek. Ama burası
kesinlikle özel günler için. Hadi deneyelim :
- Kendilerinin pişirdiği ve lüks çırpılmış tereyağıyla
servis ettiği zanaatkar ekmeği (300/500 ruble);
- salo (850 ruble) - harika Belarus topraklarından.
Kardeşlerimizin en iyilerinden birine sahip olduğuna gerçekten inanıyorum.
Çıtır krutonlar, ballı hardal ve yumuşacık salo - bundan daha iyisi olabilir
mi?
- yengeç salatası (2450 ruble) - tıpkı çocukluğumdan kalma,
ama daha zengin: gerçek yengeç, kırmızı havyar ve ev yapımı ekşi krema sosuyla;
- mantarlı köfte (1900 ruble) - burada sıcak meze olarak ve
ayrıca pahalı bir versiyonda servis ediliyorlar: mantar sosu ve trüf mantarı
ile;
- pisi balığı (2500 RUR) - narin yeşil bezelye püresi,
kuşkonmaz velouté (veya balık suyuna dayalı bir sos) ve badem köpüğü ile en
yumuşak ızgara fileto - ilginç;
- Ravioli 'Frutti Di Mare' (3250 RUR) - yumuşak ahtapot ve
domates-hamsi puttanesca sos, Taggiasca zeytinleri ve fesleğen ile.
🍷 1450
rubleden başlayan fiyatlarla
900 rubleden başlayan fiyatlarla bir shot votka
📍
Teatralny Prospekt, 2
✔️ Ryabchik, stilist
Grigory Ryabchek'in çocukluğun ve ev yemeklerinin tadını geri getirmek için
tasarladığı nispeten yeni ve samimi bir proje. Aynı zamanda Chistye Prudy
bölgesinde gizli, en şık ve modaya uygun yaz terası. Akşamları buraya gelip
eski filmler izlerken gastronominin tadını çıkarmanızı şiddetle tavsiye ederim.
Mutfak olarak şunları tatmanızı öneririm:
- Turna balığı ve kırmızı havyarlı pelmeni (870 ruble) -
hamurunu kendileri yapıyorlar. İncecik kabuğu, yumuşak balık ve havyarla kaplı
olanı da çok lezzetli!
- ev yapımı köfte (750 ruble) - sadece baharatlı et ve
zengin et suyu ile;
- patates ve mantarlı köfte (690 ruble) - çocukluğumdan
beri olduğu gibi soğan kızartmasıyla;
- Olivier salatası (740 ruble) - kerevit boyunlarıyla örnek
bir şekilde hazırlanmış;
- fırında ramiro (890 ruble) - popüler bir restoran
klasiği, burada yeniden yorumlanarak karides ve İtalyan tonto sosuyla
yaratıldı;
- Patates keki (520 ruble) - Çocukluğumuzun en sevilen
kurabiye, yoğunlaştırılmış süt, tereyağı karışımı ve burada kakao aromasıyla.
İçeceklere gelince, ekip ev yapımı likörlere (5 parçalık
set 1.490 ruble) ve özel kokteyllere vurgu yapıyor. Gin Duchess, Mandarin
Sunrise ve Bellini'yi (hepsi 790 ruble) tavsiye ederim. Tatlılık ve alkol oranı
mükemmel bir dengede olduğundan oldukça hafifler.
📍 st.
Makarenko, 2/21с3
✔️ Matryoshka, usta
Vlad Piskunov'un uzun yıllardır yönettiği, zaten bilinen Maison Dellos'un büyük
ölçekli iki katlı bir projesi. Rusya'nın çeşitli bölgelerinden yerel ürünlere
ağırlık veren Piskunov, bunda da başarılı oldu. Restoran, Forbes tarafından
sürekli olarak en başarılılar arasında gösteriliyor ve Michelin Rehberi, onu
samimi bir atmosfere ve özenli bir hizmete sahip bir mekan olarak tanımlıyor.
Bu arada, en güzeli: Moskova Nehri manzaralı güzel bir
verandaları var ve içerideki atmosfer sizi Rusya'da bir yolculuğa çıkaracak.
Aşağıdaki menü öğelerini tavsiye ederim :
- kendi turşularımız ve marine edilmiş sebzelerimiz: fıçı
salatalıklarından (350 ruble) ve lahana turşusundan (350 ruble) balığa (hafif
tuzlu kuzey balığı - 1390 ruble);
- ördekli pancar çorbası (1150 ruble) - yumuşak kümes
hayvanları, havadar pampuşka ve domuz yağıyla zenginleştirilmiş et suyu;
- altı katlı kulebyaka (1390 ruble) - sterlet, somon,
levrek, mantar, yumurta ve darı ile yapılan ince, lüks bir turta;
- Pozharskaya pirzolası (1390 ruble) - çıtır ekmek
kırıntılarında yumuşacık tavuk filetosu, ziyaretimde kızarmış patatesle servis
ediliyordu, ama şimdi - karnabahar püresi, brokoli ve haşlanmış yumurtayla
servis ediliyor;
- gurme peynirler (1790 ruble) - Saint-Maur-de-Touraine,
Camembert, Tom, Stilton - son tatlı not olarak.
🍷 770
rubleden başlayan fiyatlarla
590 rubleden başlayan tentürler
📍
Kutuzovski Bulvarı, 2/1s6
✔️ Gussi , nispeten yeni bir restoran ve Soçi, Yalta
ve Adler'i fetheden Bridgeteam zincirinin Moskova'daki ilk üyesi. Ancak burada
kendilerini aşmışlar ve lüks St. Regis Hotel'in içinde zengin bir atmosfer
yaratarak açılış yapmışlar. İç mekan da aynı derecede atmosferik: özgün
ahşapların baskınlığı, parlak renkli mobilyalara vurgu ve tavandan uçan kazlar.
Garsonların üniformaları ise başlı başına bir sanat eseri ve havacılığın
doğuşuna gönderme yapıyor.
Zincirin marka şefi Vyacheslav Berkut, geleneksel Rus
mutfağına modern bir dokunuş katan mutfağı yönetiyor. Menüde şunları
denemenizi öneririm :
- ekmek (250 ruble'den başlayan fiyatlarla) - ev yapımı.
Lüks Borodinsky ekmeğini ve ev yapımı ekşi mayalı ekmekle yapılan inanılmaz
derecede havadar organik ekmeği denedik (490 ruble);
- kaz ve füme kirazlı pancar çorbası (995 ruble) - burada
kümes hayvanları ve meyve ekşiliğinin alışılmadık bir kombinasyonuyla zengin
bir et suyunda servis edilir;
Özellikle Pazar günleri brunch için buraya gelmenizi
tavsiye ederim. Sabit bir fiyatla (1990/3900 ruble) iki servislik bir menü
hazırlamışlar. Menüde tüm setleri deneyebilir ve özel bir şarap eşleşmesini
özel bir fiyatla (kadeh başına 490 rubleden başlayan fiyatlarla)
seçebilirsiniz. Brunch sadece Pazar günleri 12:00-18:00 saatleri arasında
mevcuttur. 1990 rubleye bir set seçtik ve şunları aldık:
- ördek ciğeri ezmesi - Antep fıstığı ve ayva tatlılığıyla
yapılan nefis bir mus, aynı gözenekli ekmekle servis edilir;
- dana tartar, taze etin tadının bol sosla bastırılmadığı,
bunun yerine parmesan, trüf yağı ve havadar brioche yastığının notalarıyla
tamamlandığı bir lezzettir;
- Kaplan karidesli ve kalamarlı salata - bol deniz ürünü
içeren, tatlı domates, marul yaprakları, minik patatesler ve zengin bir sosla
tamamlanan lezzetli ve doyurucu bir yemek;
- Arpa şehriye ve trüf kremalı levrek fileto - enfes
peynirli risotto ile yumuşacık ızgara filetonun bir araya geldiği olağanüstü
bir yemek.
Buradaki bar menüsü de özel bir ilgiyi hak ediyor.
Geleneksel olarak tentürlere odaklanılsa da, kokteylleri denemenizi tavsiye
ederim: Tercihlerinize göre hazırlanacak ve tatlılık dengesi sağlanacaktır.
Ayrıca çok ilginç bir fiyatlandırma politikaları var. Favorilerim:
- lavanta turtası (837 ruble) - çiçeksi cin, limoncello,
lavanta ve havadar yumurta akı ile;
- Porn Star (835 ruble) - Bol miktarda tatlı şurup
kullanılmadan, votka ile vanilya likörü, köpüklü şarap, çarkıfelek meyvesi ve
yumurta akı eklenerek hazırlanır.
🍷 Özel
menüde 490 rubleden, normal menüde ise 655 rubleden başlayan fiyatlarla
475 rublelik tentürler
📍 st.
Nikolskaya, 12
✔️ Russian
Pub – İngiliz publarından esinlenerek Rus pub ve meyhanelerine
modern bir bakış. Ya da belki de kurucular Igor Lazarev ve Nikolay Semenov ile
kendi içki kültürlerinin bir karışımı. Kendi likörlerini üretiyorlar ve
menüleri inanılmaz bir çeşitlilik sunuyor: biberli votkadan cin bazlı
likörlere. Mekan da özellikle seçilmiş: 19. yüzyılda bu neoklasik bina, ünlü
moda tasarımcısı, imparatorluk sarayının tedarikçisi ve Diaghilev'in Seasons'ı
Nadezhda Petrovna Lamanova'nın atölyesine ev sahipliği yapmış ve daha sonra
TASS Rus Mutfağı Evi'ne ev sahipliği yapmıştır. Bu mirası sürdürmeye kararlı
olan yaratıcılar, Rus mutfağı ruhuna sahip benzersiz bir proje yaratmışlar. Şu
anda iki şubeleri var.
Menüden şunları öneriyorum :
- Ural köfteleri (adet başına 100 ruble) - burada en ince
hamur ve sulu kuzu, sığır ve domuz eti karışımı ve onlara daha da fazla
yumuşaklık veren sıra dışı bir malzeme olan süt ile pişiriliyor;
- kuzey balık köftesi (adet başına 100 ruble) - mürekkep
balığı mürekkebiyle karbonhidrat bazlı, morina, somon ve muksun üçlüsüyle;
- rosto dana eti/somonlu sandviçler (470/430 ruble) -
Sarımsaklı Borodinsky ekmeği ve likörle Rus usulü;
- köy ekşi kremalı beyaz süt mantarı (650 ruble) - harika
bir tatlı ve tuzlu turşu;
- Bryansk dana tartarı (830 ruble) - sulu, yerli
üreticimizi destekliyoruz;
- mini-chebureki (480 ruble) - çıtır kabuklu ve baharatlı
kuzu etli.
🍷 500
rubleden başlayan fiyatlarla
350 rubleden başlayan tentürler
📍
Tverskoy Bulvarı, 10, bina 1
Sanırım zamanla eklemeler yapacağım. Son zamanlarda,
tesadüfen birkaç etnik mekana gittim, ancak önerilerinizi duymaktan memnuniyet
duyarım. Rus mutfağını seviyor musunuz ve gurme mutfağının tadını çıkarmak için
en iyi yer neresi?

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder