Moskova

Moskova

29 Ekim 2025 Çarşamba

Moskova'daki en iyi Rus restoranları


Kaynak: https://dzen.ru/

 

Yana Titovskaya araştırmış, derlemiş ve yazmış:

 

"Hangi Rus hızlı araba kullanmayı sevmez ki?!" demişti Aleksandr Sergeyeviç bir keresinde. Ben de eklemiştim: "Hangi Rus ekşi kremalı, ev yapımı domuz yağı ve sulu pirzolalarla yapılan lezzetli pelmeniyi sevmez ki?"

Restoran listemdeki bolluğa rağmen Rus mutfağını bu kadar uzun süre ihmal etmemin haksızlık olduğunu düşünüyorum.

Telafi etme zamanı geldi. 

Moskova'daki en iyi etnik restoranların bir listesini hazırladım : yemek, servis, atmosfer ve damakta kalan tat. Ve her zaman olduğu gibi, her şey deneyimlerime, ziyaretlerime ve damak tadıma dayanıyor.

Hadi gidelim:

 

️ Beluga , en sevdiğim Rus mutfağı projesi; ülkemizin gastronomi ve kültürünü gerçekten yansıtan bir proje. Ayrıca yabancı arkadaşlarımı da kesinlikle götüreceğim bir yer. National Hotel'in ikinci katında, Manezhnaya Meydanı'nın muhteşem manzarasına sahip harika bir restoran. Ayrıca, sekiz yıllık faaliyetinin ardından La Liste ve Great List tarafından dünyanın en iyi restoranları arasında gösterilen ve Michelin yıldızı alan Alexander Rappoport'un efsanevi bir projesi. Rehber gitmiş olsa da yıldızlar hâlâ orada.

Ruhumuzu gerçekten özümsemek istiyorsanız, Beluga'nın duvarlarının arasına dalacağınızdan emin olabilirsiniz. Boyalı salonlar, bohem avizeler, dev bir kristal havyar kasesi şeklinde bir bar, panoramik pencereler, bol miktarda tablo, inanılmaz bir votka ve havyar kaynağı ve kendine özgü gurme mutfağında Rus geleneklerini koruyan usta Roman Chistov'un eserleri.

Mutfak olarak ise şunları denemenizi şiddetle tavsiye ederim:

- istiridye (790 ruble);

- deniz kestanesi (420 ruble) - Murmansk'tan gelen en lezzetli protein, çiğ ihtiyaçlarınızı mükemmel bir şekilde karşılayacak ve iştahınızı açacaktır;

- Uzak Doğu deniz tarağı (2990 RUR) - soya emülsiyonunun ekşiliğine sahip, mısır cipsi ve beluga havyarı çıtırtısıyla servis edilen hafif bir versiyon;

- Volga füme turna balığı köftesi (2190 ruble) - en ince hamurda kaz ciğeri, turna balığı havyarı, saman ve mantar suyu ile - tarif etmek imkansız, denemelisiniz!

- Halibut (2430 ruble) – kabarık bir ızgara fileto ve yıllardır piyasada olan, sadece malzemeleri değişen, menünün en önemli parçalarından biri. Benim ziyaretimde balkabağı musu ve kuru erikle servis ediliyordu. Şimdi ise füme domuz göbeği, karnabahar ve mantar sosuyla servis ediliyor;

- Voronej dana bavette (2990 ruble) – en yumuşak et, aynı zamanda menüde favorilerden biri, sunumu da farklı. Biz trüf mantarlı mus yedik, ama şimdi fırında kavrulmuş biber sosu ve ahududuyla servis ediliyor.

Buradaki tatlı tarihi ayrı bir sanat eseri gibi! Her şeyi denedik:

- beze (790 ruble) - en narin tereyağlı krema ve meyvelerle klasik ve fıstıklı versiyonları bulunan favori çıtır rulo;

- 'Baldan daha fazlası' (690 ruble) - havadar 'Medovik' (en ince katmanları ve ekşi kremanın ekşiliğiyle), limonlu mus, Altay balı dondurmasının acılığına sahip bal şarabından yapılan bir tatlı;

- ladin Pavlova (690 ruble) - nane mus ve tatlı Kırım çilekleri ile;

- Şerbetler - Kendinizi şımartmaktan çekinmeyin ve yemek aralarında meyveli lezzetleri denemeyi unutmayın. Ayrıca, bir de ziyafet çekeceksiniz.

🍷 700 rubleden, şişe başına 3200 rubleden

250 rubleden başlayan fiyatlarla bir shot votka

📍 Mokhovaya Cad., 15/1с1

 

️ Puşkin , Maison Dellos'un efsanevi Rus restoranıdır ve 26 yıldır bizi beyefendiler ve hanımefendiler günlerine götürüyor ve burada size sadece bu şekilde hitap edilecek. Bir kafe ve bir restorandan oluşan, Eczane, Kütüphane ve Yaz Terası gibi çeşitli temalı odalara sahip, inanılmaz derecede güzel ve atmosferik bir proje.

Ve en değerli varlığımız, açılışından bu yana misafirlerini mutfak keşifleriyle memnun etmeye devam eden daimi şef Andrey Mokhov'dur.

Hemen söyleyeyim, burada sihirli masa örtülerini sipariş etmedik ve çok fazla tatmadık ama bu, yemeklerin lezzetini gölgelemiyor ve gerçekten geri gelmemizi sağlıyor:

- 3 çeşit etli mantı (1.590 ruble) - menünün değişmez favorisi, ev yapımı, tam anlamıyla şeffaf, lezzetli hamur ve bol sulu kuzu, dana ve domuz eti dolgusuyla baharatlı bir et suyu. En iyisi!

- Somon ve alabalık köftesi (1.510 ruble) – balık versiyonunu ve narin vareniki tarzı dolguları sevenler için. Çok yumuşak, zengin ve lezzetli!

- Bahçe filizlerinden oluşan büyük salata (1890 ruble) - mantı partisine biraz lif katmak için büyük bir yeşil salata. Bol yeşillik, sebze ve seçtiğiniz bir sos;

- Pavlova tatlısı (1350 ruble) - Beyaz çikolatadan yapılmış dans eden bir balerin eşliğinde çıtır çıtır bezeden yapılan restoranın en güzel tatlısı.

🍷 995 rubleden başlayan fiyatlarla

950 rubleden başlayan fiyatlarla bir shot votka

📍 Tverskoy Bulvarı, 26A

 

Shinok , bir başka harika proje

Maison Dellos'un 1905 yılında inşa ettiği ve Gürcü tarzı Kazbek'in hemen yanında yer alan Shinok , bir başka harika proje . Gürcü versiyonu daha büyük ölçekli ve Moskova Nehri'ne bakan görkemli bir verandaya sahipken, Shinok daha samimi bir atmosfere sahip; yaz versiyonu yok ama canlı tavus kuşlarıyla dolu yeşil bir avlusu var. Puşkin'den bile daha eski olan bu proje, bu yıl 28. yıl dönümünü kutluyor.

İç mekan, simitli semaverlerden kavanoz reçelli likörlere kadar bir Rus ziyafetinin tüm ayrıntılarını sunuyor. Ve elbette, her Cuma'dan Cumartesi akşamına kadar Rus halk şarkıları çalınıyor. Şef Elena Nikiforova, erkek grubumuzu kesinlikle neşelendirecek gastronomik lezzetlerden sorumlu. Onun kreasyonlarını denemenizi tavsiye ederim :

- Pampuşkalı Borş (950 ruble) - bol yumuşak et, yumuşak çörekler, sarımsak, dereotu yağı ve koyu ekşi krema ile örnek, zengin, yoğun bir çorba. Şehrin en iyilerinden biri;

- Salamuralı pide (750 ruble) - kesinlikle favorimiz. Kocamın dediği gibi, çavdar ekmeğinde turşu ve hardal soslu pizzanın Rus versiyonu. Bu pizzanın yanına İtalyan pizzası da koymamıza gerek yok. Salamurayı sevmediğimi hep düşünmüşümdür ama bu sarımsaklı lezzet beni fikrimi değiştirmeye zorladı.

- Etli köfte (890 ruble) - baharatlı iç harcı ve mis kokulu tereyağıyla hazırlanmış, en ince karbonhidratlı köfteler. Küçük kardeşleri Puşkin kadar iyi olmasalar da yine de çok lezzetliler.

- porçini mantarlı karabuğday lapası (750 ruble) - bol miktarda porçini mantarıyla al dente garnitür olarak servis edilir;

- Izgara tereyağlı balık (1.350 ruble) - Her zaman biraz yağlı olduğunu düşünürdüm ama somon balığına hiç benzemiyor, yumuşak ama sert dokusu düzgün pişmiş hindiyi andırıyordu. Fileto önceden soya sosuna batırılıp ızgara ediliyor ve patates püresi ve soğanla servis ediliyor. Tıpkı çocukluğumun favorileri gibi, çıtır çıtır.

- Dana Stroganof (1450 RUB) - mantar soslu ve patatesli ekmek tenceresinden çıkan yumuşak et;

- Taze sebzeler (890 ruble) - seçtiğiniz sosla salata olarak servis edilebilir. Ancak bu tatlı domatesler ve çıtır salatalıklar aromatik ayçiçek yağıyla mükemmel uyum sağlar.

🍷 790 ruble'den, şişe başına 3990 ruble'den

580 rubleden başlayan tentürler

Ve adamların harika bir bonusu var - 'Razgulyay', burada 12:00 ile 22:00 arasında 3400 ruble karşılığında sınırsız şarap, likör, votka, kokteyl ve sangria içebilirsiniz.

📍 1905 Sokak, 2

 

Savva, Metropol Hotel'in marka şefi Andrey Shmakov'un efsanevi imza projesidir. 2015 yılında hayalini gerçekleştirerek, 20. yüzyılın başlarında Moskova'nın çehresini kelimenin tam anlamıyla değiştiren otelin kurucusu Savva Mamontov'un adını taşıyan bir restoran açtı. Menü, mevsimlik ve çiftlik ürünleriyle hazırlanan, kendine özgü bir dokunuşla çağdaş Rus mutfağından lezzetler sunuyor. 2022 yılında, ustanın kreasyonları Michelin yıldızıyla ödüllendirildi ve her yıl en prestijli ödülleri almaya devam ediyor.

Hemen söyleyeyim, buradaki Michelin puanı kendini gösteriyor: çok yaratıcı, lezzetli ama çok da değil. Yani, Kafkas ziyafetlerinden hoşlanıyorsanız, biraz para harcamanız gerekecek. Ama burası kesinlikle özel günler için. Hadi deneyelim :

- Kendilerinin pişirdiği ve lüks çırpılmış tereyağıyla servis ettiği zanaatkar ekmeği (300/500 ruble);

- salo (850 ruble) - harika Belarus topraklarından. Kardeşlerimizin en iyilerinden birine sahip olduğuna gerçekten inanıyorum. Çıtır krutonlar, ballı hardal ve yumuşacık salo - bundan daha iyisi olabilir mi?

- yengeç salatası (2450 ruble) - tıpkı çocukluğumdan kalma, ama daha zengin: gerçek yengeç, kırmızı havyar ve ev yapımı ekşi krema sosuyla;

- mantarlı köfte (1900 ruble) - burada sıcak meze olarak ve ayrıca pahalı bir versiyonda servis ediliyorlar: mantar sosu ve trüf mantarı ile;

- pisi balığı (2500 RUR) - narin yeşil bezelye püresi, kuşkonmaz velouté (veya balık suyuna dayalı bir sos) ve badem köpüğü ile en yumuşak ızgara fileto - ilginç;

- Ravioli 'Frutti Di Mare' (3250 RUR) - yumuşak ahtapot ve domates-hamsi puttanesca sos, Taggiasca zeytinleri ve fesleğen ile.

🍷 1450 rubleden başlayan fiyatlarla

900 rubleden başlayan fiyatlarla bir shot votka

📍 Teatralny Prospekt, 2

 

️ Ryabchik, stilist Grigory Ryabchek'in çocukluğun ve ev yemeklerinin tadını geri getirmek için tasarladığı nispeten yeni ve samimi bir proje. Aynı zamanda Chistye Prudy bölgesinde gizli, en şık ve modaya uygun yaz terası. Akşamları buraya gelip eski filmler izlerken gastronominin tadını çıkarmanızı şiddetle tavsiye ederim.

Mutfak olarak şunları tatmanızı öneririm:

- Turna balığı ve kırmızı havyarlı pelmeni (870 ruble) - hamurunu kendileri yapıyorlar. İncecik kabuğu, yumuşak balık ve havyarla kaplı olanı da çok lezzetli!

- ev yapımı köfte (750 ruble) - sadece baharatlı et ve zengin et suyu ile;

- patates ve mantarlı köfte (690 ruble) - çocukluğumdan beri olduğu gibi soğan kızartmasıyla;

- Olivier salatası (740 ruble) - kerevit boyunlarıyla örnek bir şekilde hazırlanmış;

- fırında ramiro (890 ruble) - popüler bir restoran klasiği, burada yeniden yorumlanarak karides ve İtalyan tonto sosuyla yaratıldı;

- Patates keki (520 ruble) - Çocukluğumuzun en sevilen kurabiye, yoğunlaştırılmış süt, tereyağı karışımı ve burada kakao aromasıyla.

İçeceklere gelince, ekip ev yapımı likörlere (5 parçalık set 1.490 ruble) ve özel kokteyllere vurgu yapıyor. Gin Duchess, Mandarin Sunrise ve Bellini'yi (hepsi 790 ruble) tavsiye ederim. Tatlılık ve alkol oranı mükemmel bir dengede olduğundan oldukça hafifler.

📍 st. Makarenko, 2/21с3

 

️ Matryoshka, usta Vlad Piskunov'un uzun yıllardır yönettiği, zaten bilinen Maison Dellos'un büyük ölçekli iki katlı bir projesi. Rusya'nın çeşitli bölgelerinden yerel ürünlere ağırlık veren Piskunov, bunda da başarılı oldu. Restoran, Forbes tarafından sürekli olarak en başarılılar arasında gösteriliyor ve Michelin Rehberi, onu samimi bir atmosfere ve özenli bir hizmete sahip bir mekan olarak tanımlıyor.

Bu arada, en güzeli: Moskova Nehri manzaralı güzel bir verandaları var ve içerideki atmosfer sizi Rusya'da bir yolculuğa çıkaracak. Aşağıdaki menü öğelerini tavsiye ederim :

- kendi turşularımız ve marine edilmiş sebzelerimiz: fıçı salatalıklarından (350 ruble) ve lahana turşusundan (350 ruble) balığa (hafif tuzlu kuzey balığı - 1390 ruble);

- ördekli pancar çorbası (1150 ruble) - yumuşak kümes hayvanları, havadar pampuşka ve domuz yağıyla zenginleştirilmiş et suyu;

- altı katlı kulebyaka (1390 ruble) - sterlet, somon, levrek, mantar, yumurta ve darı ile yapılan ince, lüks bir turta;

- Pozharskaya pirzolası (1390 ruble) - çıtır ekmek kırıntılarında yumuşacık tavuk filetosu, ziyaretimde kızarmış patatesle servis ediliyordu, ama şimdi - karnabahar püresi, brokoli ve haşlanmış yumurtayla servis ediliyor;

- gurme peynirler (1790 ruble) - Saint-Maur-de-Touraine, Camembert, Tom, Stilton - son tatlı not olarak.

🍷 770 rubleden başlayan fiyatlarla

590 rubleden başlayan tentürler

📍 Kutuzovski Bulvarı, 2/1s6

 

️ Gussi , nispeten yeni bir restoran ve Soçi, Yalta ve Adler'i fetheden Bridgeteam zincirinin Moskova'daki ilk üyesi. Ancak burada kendilerini aşmışlar ve lüks St. Regis Hotel'in içinde zengin bir atmosfer yaratarak açılış yapmışlar. İç mekan da aynı derecede atmosferik: özgün ahşapların baskınlığı, parlak renkli mobilyalara vurgu ve tavandan uçan kazlar. Garsonların üniformaları ise başlı başına bir sanat eseri ve havacılığın doğuşuna gönderme yapıyor.

Zincirin marka şefi Vyacheslav Berkut, geleneksel Rus mutfağına modern bir dokunuş katan mutfağı yönetiyor. Menüde şunları denemenizi öneririm :

- ekmek (250 ruble'den başlayan fiyatlarla) - ev yapımı. Lüks Borodinsky ekmeğini ve ev yapımı ekşi mayalı ekmekle yapılan inanılmaz derecede havadar organik ekmeği denedik (490 ruble);

- kaz ve füme kirazlı pancar çorbası (995 ruble) - burada kümes hayvanları ve meyve ekşiliğinin alışılmadık bir kombinasyonuyla zengin bir et suyunda servis edilir;

Özellikle Pazar günleri brunch için buraya gelmenizi tavsiye ederim. Sabit bir fiyatla (1990/3900 ruble) iki servislik bir menü hazırlamışlar. Menüde tüm setleri deneyebilir ve özel bir şarap eşleşmesini özel bir fiyatla (kadeh başına 490 rubleden başlayan fiyatlarla) seçebilirsiniz. Brunch sadece Pazar günleri 12:00-18:00 saatleri arasında mevcuttur. 1990 rubleye bir set seçtik ve şunları aldık:

- ördek ciğeri ezmesi - Antep fıstığı ve ayva tatlılığıyla yapılan nefis bir mus, aynı gözenekli ekmekle servis edilir;

- dana tartar, taze etin tadının bol sosla bastırılmadığı, bunun yerine parmesan, trüf yağı ve havadar brioche yastığının notalarıyla tamamlandığı bir lezzettir;

- Kaplan karidesli ve kalamarlı salata - bol deniz ürünü içeren, tatlı domates, marul yaprakları, minik patatesler ve zengin bir sosla tamamlanan lezzetli ve doyurucu bir yemek;

- Arpa şehriye ve trüf kremalı levrek fileto - enfes peynirli risotto ile yumuşacık ızgara filetonun bir araya geldiği olağanüstü bir yemek.

Buradaki bar menüsü de özel bir ilgiyi hak ediyor. Geleneksel olarak tentürlere odaklanılsa da, kokteylleri denemenizi tavsiye ederim: Tercihlerinize göre hazırlanacak ve tatlılık dengesi sağlanacaktır. Ayrıca çok ilginç bir fiyatlandırma politikaları var. Favorilerim:

- lavanta turtası (837 ruble) - çiçeksi cin, limoncello, lavanta ve havadar yumurta akı ile;

- Porn Star (835 ruble) - Bol miktarda tatlı şurup kullanılmadan, votka ile vanilya likörü, köpüklü şarap, çarkıfelek meyvesi ve yumurta akı eklenerek hazırlanır.

🍷 Özel menüde 490 rubleden, normal menüde ise 655 rubleden başlayan fiyatlarla

475 rublelik tentürler

📍 st. Nikolskaya, 12

 

️ Russian Pub – İngiliz publarından esinlenerek Rus pub ve meyhanelerine modern bir bakış. Ya da belki de kurucular Igor Lazarev ve Nikolay Semenov ile kendi içki kültürlerinin bir karışımı. Kendi likörlerini üretiyorlar ve menüleri inanılmaz bir çeşitlilik sunuyor: biberli votkadan cin bazlı likörlere. Mekan da özellikle seçilmiş: 19. yüzyılda bu neoklasik bina, ünlü moda tasarımcısı, imparatorluk sarayının tedarikçisi ve Diaghilev'in Seasons'ı Nadezhda Petrovna Lamanova'nın atölyesine ev sahipliği yapmış ve daha sonra TASS Rus Mutfağı Evi'ne ev sahipliği yapmıştır. Bu mirası sürdürmeye kararlı olan yaratıcılar, Rus mutfağı ruhuna sahip benzersiz bir proje yaratmışlar. Şu anda iki şubeleri var.

Menüden şunları öneriyorum :

- Ural köfteleri (adet başına 100 ruble) - burada en ince hamur ve sulu kuzu, sığır ve domuz eti karışımı ve onlara daha da fazla yumuşaklık veren sıra dışı bir malzeme olan süt ile pişiriliyor;

- kuzey balık köftesi (adet başına 100 ruble) - mürekkep balığı mürekkebiyle karbonhidrat bazlı, morina, somon ve muksun üçlüsüyle;

- rosto dana eti/somonlu sandviçler (470/430 ruble) - Sarımsaklı Borodinsky ekmeği ve likörle Rus usulü;

- köy ekşi kremalı beyaz süt mantarı (650 ruble) - harika bir tatlı ve tuzlu turşu;

- Bryansk dana tartarı (830 ruble) - sulu, yerli üreticimizi destekliyoruz;

- mini-chebureki (480 ruble) - çıtır kabuklu ve baharatlı kuzu etli.

🍷 500 rubleden başlayan fiyatlarla

350 rubleden başlayan tentürler

📍 Tverskoy Bulvarı, 10, bina 1

 

Sanırım zamanla eklemeler yapacağım. Son zamanlarda, tesadüfen birkaç etnik mekana gittim, ancak önerilerinizi duymaktan memnuniyet duyarım. Rus mutfağını seviyor musunuz ve gurme mutfağının tadını çıkarmak için en iyi yer neresi?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder