Moskova

Moskova

7 Eylül 2017 Perşembe

Rusya arayışta: "Ne yapmalı?"



Rusya'da hep gündemde olan "Ne yapmalı?" sorusuna cevap aramaktan halk yorgun... Ülkenin yukarıdan veya aşağıdan reform sürecine tabi tutulmasının gerekliliği gündemde hep ilk sıralardaki yerini korurken, reformlara inanmayan Rusyalıların oranı yalnızca yüzde 28.

Eski maliye bakanı Aleksey Kudrin'in başında bulunduğu Strateji Geliştirme Merkezi'nin Fond Obşestvennoye Mneniye'ye (Kamuoyu Fonu) hazırlattığı çalışmaya göre, değişim fikrine olumsuz bakanların büyük bir bölümü 45-60 yaş arasında ve bu kesimin önemli bir bölümü düşük gelir grubunda yer alıyor ve orta büyüklükteki şehirlerde yaşıyor.

Yüzde 47 reform fikrine sıcak bakmakla birlikte sürecin yukarıdan, yani iktidar tarafından yönetilmesi gerektiği düşüncesinde. Bu gruptaki insanların büyük bölümü 60 yaş üzerinde, orta gelirli ve kırsal bölgelerde yaşıyor.

Yüzde 24'lük bir kesim ise reformların aşağıdan, yani yurttaşların aktif katılımıyla başlaması gerektiğinden emin. Bu grupta çoğunluğu 45 yaş altı, yüksek gelire sahip ve nüfusu 1 milyonun üzerindeki şehirlerde yaşayan insanlar oluşturuyor.

Kamuoyu Fonu'nun araştrması 24 Mart - 3 Nisan 2017 tarihlerinde 2 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Çalışmayı haberleştiren RBC'nin görüşüne başvurduğu uzmanlar toplumun yüzde 70'inin şu ya da bu şekilde reform düşüncesini desteklediğine, her dört kişiden birinin de sürece aktif bir biçimde katılmaya hazır olduğuna vurgu yapıyor.


Strateji Geliştirme Merkezi uzmanları hazırladıkları raporda reformların önünde üç engel sayıyor: uzman çevrelerdeki görüş ayrılığı, idari bariyerler (devlet aygıtındaki problemler, yüksek petrol fiyatları) ve lobiler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder