Kaynak: https://turkrus.com/
Her ne kadar zevkler tartışılmaz dense de kültürler arasındaki ihtilaflı konuların başında mutfak gelir. Rus mutfağı da sadece Türklere değil, diğer ülkelerden yabancılarda şüphe uyandıran "garip kombinasyonlarla" dolu. İşte Russia Beyond'un derlemesiyle Rusların vazgeçemediği, ancak yabancıların çoğu zaman yadırgadığı, fakat ender de olsa sevdiği yiyecek eşleştirmeleri.
1. Et
jöle + hardal. Rusya'daki en favori votka mezelerinden biri
holodets, yani et jölesi. Dana, domuz ya da balık etinin saatlerce kaynatılmasıyla
elde edilen bu jöle Moskova ve St. Petersburg'daki en gözde restoranların
menülerinde hala baş köşeyi tutar.
2.
Tatlı hamur işi + mayonez. 1970'lerden bu yana Rusya'nın tutkuyla
bağlı olduğu gıdalardan biri de mayonez. Et yemeklerine, çorbalara, mantıya ve
hatta tatlı hamur işlerine mayonez eklenmesi adeta kanun hükmündedir.
3.
Sebze salatası + kvas. Türkiye'de cacığın üstlendiği serinletici
yaz yemeği işini Rusya'da okroşka yapar. Ruslar ise okroşkaya adeta ne
bulurlarsa doldururlar: yumurta, hardal, kefir, kvas, hatta bazen de koka kola.
En çok tartışılan tariflerin başında gelir.
4.
Tatlı şehriye çorbası. Lenin'in de en sevdiği yemeklerden biri
olan çorba sıcak süt, şehriye, şeker ve tereyağı ile yapılır.
5.
Karpuz + sirke. Yani karpuz turşusu. Ruslara göre her şeyin
turşusu yapılabilir. Karpuzun bile.
6.
Çikolata + deniz ürünleri. Uzak doğusundan başlayarak ülkeye yayılan
"lezzetlerden" biri de deniz tuzu, yosun ve denizkestanesi gibi
ürünlerle yapılan çikolatalar. Çikolatada iyot tadını sevenler için birebir!
7.
Ravent (ışgın) + nişasta + şeker. Rusya'da bilinen adıyla
kisel.
8. Çay
+ tuz + tereyağı. Rusya'nın göçebe halklarının ortak kültüre
armağanı bir step içeceği.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder