Moskova

Moskova

26 Kasım 2020 Perşembe

Urod, zadnitsa, svoloç... Zamanla anlamı değişen 12 Rusça kelime


Kaynak: https://turkrus.com/

 

Rusça da canlı, değişen, dönüşen bir dil ve oldukça zengin bir geçmişi var. Bu ise bazı kelimelerin zaman içinde anlamının değişebileceği manasına geliyor. Adme.ru portalı Rusçada yıllar içinde yeni anlamlar kazanan en ilginç kelimeleri derledi. 

1. Urod. Güncel Rusçadaki anlamı "gudubet, çirkin". Halbuki bir zamanlar Ruslar, ilk doğan erkek çocuklarını "urod" olarak adlandırırdı. Kelimenin kökü ise "rod" sözcüğü, yani "soy, sop".

2. Zadnitsa. Şimdilerde "popo" anlamına gelen bu kelime eskiden "miras", yani "geride bırakılan şeyler" için kullanılırdı.

3. Vedma. Yani "cadı". Eskiden "bilgili kadın" anlamına gelirdi. Kökü "vedat" (bilmek) fiili.

4. Podlets. Şimdiki dilde manası "adi, şerefsiz insan". Asıl anlamı ise "soyluluk ünvanı bulunmayan sıradan kişi".

5. Gostinets. Ruslar bugün bir yere misafirliğe giderken elde götürülen şekerleme, çikolata, baklava gibi hediyeleri "gostinets" olarak adlandırır. Halbuki eski Slavcada kelime "büyük yol" demektir.

6. Vraç. Doktor. Güncel Rusçadaki "vrat" (yalan söylemek) kelimesi de aynı kökten gelir. Eski hekimlerin aynı zamanda büyücü de olduğu dönemlere ait bir kelime.

7. Prelest. Bugün bir kompliman olarak kullanılan kelimeye eskiden cinlerin ve perilerin insanı baştan çıkarmak için kullandığı şeyleri ifade etmek için başvurulurdu. Yani Yüzüklerin Efendisi'nin Rusça tercümesinde Gollum'un yüzüğe "prelest" (kıymetlimiz) demesi boşuna değil.

8. Prodaja. Satış. Eski anlamı ise "ceza".

9. Nedelya. Hafta. Eski Rusçada ise kelime "niçevo ne delat", "hiçbir şey yapılmayan" günü, yani tatil gününü tarif emek için kullanılırdı. Bu yüzden "pazartesi" Rusçada "ponedelnik", yani "nedelyadan sonra gelen" manasını içerir.

10. Trus. Ödlek. Eski manası ise "deprem" (zemlyetrayesine).

11. Svoloç. Rusçadaki en yaygın hakaretlerden biri olan svoloç, eskiden "çöp" anlamına gelirdi.

12. Poşlıy. Güncel dildeki anlamı "pespaye, geri kalmış, kültürsüz". Pyotr reformlarından önce ise kelime "eskiler, adetler" manasında kullanılırdı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder